Lep pozdrav!
Prosila bi za pomoč pri računalniku starega tipa, ne laptopu. Imam naložen Linux, katerega šele spoznavam. Težave so pa sledeče:
ko se računalnik prižge, mi napiše: DISK I/O error. Replace the disk/press any key. Ker ne morem kar zamenjati diska, pritisnem poljubno tipko in se zažene. Kaj na bi to pomenilo? Ali kmalu ne bo več delal disk? Dobila sem namreč rabljen računalnik.
Drug problem pa je Philips monitor. Ne vem točno čemu služi tipka Auto na njem in ali je tipka OK za potrditev vsake nastavitve. Problem se pojavi, ker mi stalno na sredi ekrana meče opozorilo OSD MAIN CONTROLS LOCKED. Po nasvetu YouTuberjev mi napiše, da je unlocked, če 20 sekund držim tipko OK na monitorju. A brez tega mi oba napise meče ven. Avtomatsko. Kako lahko to rešim? Poizkusila sem z gumbi na monitorju - restart monitorja sploh ni deloval. Kak ukaz bi delal ali vsaj morda učinkoval? Kaka kombinacija tipk ali kaka nastavitev v Linuxu? Bom vesela odgovora, ker je opozorilo zelo moteče, ne vem pa kaj točno sploh ne dela. Ker na monitorju lahko normalno vse klikam. Ali je morda bil kak vdor v računalnik? Bom vesela morebitnega odgovora, ker se že cel teden ukvarjam s to težavo.... S tipkami na monitorju težave še nisem rešila. Hvala, lep pozdrav, Metka.