Varnost V Prometu!?
Medicius
15 maj 2010
Take stvari mene zmrazijo tako, da postanem jezen in ne kažejo nič drugega, kot nezavedanje staršev, da otroka po 1. letu starosti treba naučiti tudi kake "omejitve"!Bom delil mojo izkušnjo o neuporabi pasu:
Vozim za Kangojem italjanske registracije. Sprva sem mislil da vidim psa, ki skače v prtljažnem prostoru. Ko sem prišel bližje pa sem opazil da gre za otroka, ki je mirno skakal zadaj, medtem ko je oče drvel z hitrostjo čez 90kmh.
Me zanima kako bi bil ta oče pameten, ko bi mu kdo izsilil prednost in on ostal brez praske medtem, ko bi otrok svoje življenje končal v vetrobranskem steklu. Žalostno je, ko take primere srečujemo vsak dan in dostikrat srečam med takimi starši policista.
Matej
16 maj 2010
Medicius
17 maj 2010

INFO: www.policija.siPod geslom Varnostni pas - pripnite se in doživite se bo v ponedeljek, 17. maja 2010, začela 14-dnevna preventivno-represivna akcija, med katero bomo policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Preverjali bomo tudi, ali vozniki pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme.
Aktivnosti bomo policisti izvajali na avtocestah ter državnih in lokalnih cestah, in sicer tako nad individualnimi kot organiziranimi prevozi, še posebej nad prevozi otrok. Med akcijo bomo ukrepali tudi zoper kršitelje, ki nepravilno uporabljajo mobilne telefone in ki pri vožnji po cesti storijo druge prekrške.
(VIR: www.policija.si)
Gradivo: PDF dokument
ps.
Pa še nekaj videoprispevkov iz naših cest: KLIK
Hydr@
19 maj 2010
Zadnje dni pa ni ravno varno na nasih cesteh, ane?!
Daj, ne govort. Ravno včeraj bi skoraj se zabil. Vozim za avtom pred mano, ta pa iznenada zavije desno v ulico in takrat komaj prižge smerokaz in zavorne luči ter ustavi z zadkom avtomobila še na glavni cesti. Na srečo sem pravočasno odreagiral, tako da sem za milimeter šel mimo. Za sekundo sem celo videl voznikov odsev v njegovem ogledalu, ko je imel besen izraz na obrazu. Človek naredi 3 prekrške zaporedoma, potem pa ob primeru karambola bi morala policija posredovati, ker mu nebi šlo dopovedati da je on kriv.
abruzii™
19 maj 2010
Zadnje dni pa ni ravno varno na nasih cesteh, ane?!
Daj, ne govort. Ravno včeraj bi skoraj se zabil. Vozim za avtom pred mano, ta pa iznenada zavije desno v ulico in takrat komaj prižge smerokaz in zavorne luči ter ustavi z zadkom avtomobila še na glavni cesti. Na srečo sem pravočasno odreagiral, tako da sem za milimeter šel mimo. Za sekundo sem celo videl voznikov odsev v njegovem ogledalu, ko je imel besen izraz na obrazu. Človek naredi 3 prekrške zaporedoma, potem pa ob primeru karambola bi morala policija posredovati, ker mu nebi šlo dopovedati da je on kriv.
To, da bi morala posredovati policija, ni zgolj zaradi tega, da ugotovijo kdo je kriv in kdo ne; so tudi druge stvari (alkohol, kasko,...), katere so pomembne. Kaj ti "nuca" če on naredi tri prekrške, če je voznik za njim pa "trd ko keber"?! (pa ne mislim to nate Hydr@)
Medicius
19 maj 2010
Jnaez
19 maj 2010
Opravljanje vozniškega dovoljenja
- pisni del za opravljanje vozniškega izpita bi moral biti bolj strog, bistveno več vaj in več znanja, več pol itd;
- voznik, ki opravlja vozniški izpit, mora obvezno prevoziti 50 ur vožnje, od tega 25 ur plača država;
- voznik, ki opravlja vozniški izpit, mora prvo pomoč opraviti z bistveno več vajami in znanjem in to tudi prikazati ob opravljanju prve pomoči;
- voznik začetnik, ki opravi vozniško dovoljenje, je voznik začetnik za 4 leta; v teh štirih letih voznik začetnik za vozilom NE sme imeti alkohola, v nasprotnem primeru odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved opravljanja za 3 leta;
- voznik začetnik, ki prekorači dovoljeno hitrost za 20 kmh, odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved opravljanja vozniškega izpita za 1 leto;
Ostalo
- vsaka 3 leta, vsak udeleženec prometa opravlja prvo pomoč na račun države, torej strošek financira država;
- voznik, ki je za vozilom vinjen oziroma alkoholiziran: globa, odvzem vozniškega dovoljenja, prepoved opravljanja vozniškega dovoljenja 2 leti;
- voznik, ki je v ALKOHOLIZIRANEM stanju in povzroči prometno nesrečo z smrtnim izidom: globa, odvzem vozniškega dovoljenja, prepoved opravljanja vozniškega izpita za 10 let, zapor 10+ let;
- torej, vse kar se tiče prekoračene hitrosti, izsiljevanja, skratka neupoštevanja pravil bi jaz kaznoval z odvzemom vozniškega dovoljena za 1+ leto in z večjo globo;
- hujše kršitve bi morale biti takojšen odvzem dovoljenja in ogromno globo;
In še več predpisov, ne da se mi sedaj podrobnosti pisati, ker dvomim, da kdo bere.
Dokler ne bo takšnega zakona bo na cesti svinjarija, še večja kot je sedaj. Ogromno jih je za volanom v alkoholiziranem stanju in niso zmožni voziti in pravilno reagirati na okoliščine v prometu. Ko pa pride do tragedije pa se vsak zgovarja, nihče kar na en krat ni nič kriv, vsi so se lepo pripeljali po omejitvah in se strogo držali predpisov, ah kje neki, pogledaš levo in desno in vidiš neprepoznavne avte in ljudi in potem bodo kvasili bedarije, da so upoštevali predpise.
Saj mene boli kurac za tistega, ko vidim, da nekdo prihiteva v škarje in neupošteva predpisov, ampak smili se mi tisti, ki nastrada zaradi takšne golazni. To je pa žalostno in tukaj bi morali biti ukrepi veliko večji in strožji kot so sedaj. Meni se zdi, da se vsak pijanec na cesti, ki ne upošteva predpisov lepo izmuzne, da ga na sodišču spustijo z slabo globo in to je to. Ampak problem nastane, ko je takšen voznik spet na cestišču in ogroža ljudi in ostale udeležence v prometu in prihodnjič lahko takšen voznik povzroči tragedijo.
Skratka, zakon o varnosti na cestišču in alkoholiziranosti na vozišču, bi moral biti bistveno bolj strog. Potem, opravljati bi bilo potrebno več radarskih kontrol. Pa naj država se izprsi, in da milijon za radarje, ki bodo merili sami in avtomatsko pošiljali kazen za neupoštevanje hitrosti. Radarskih kontrol bi moralo biti več, torej teh radarjev, ki sami merijo in beležijo hitrost voznikov. Naj jih postavijo po celotni državi. Saj to za državo ne more biti tako velik strošek, kakšne velike vsote položnic in bedarij moramo plačevati, bi lahko postavili takšne radarje po celi Zemlji, tudi tam, ko ni cestišč. Bodo pač merili kako hitro ljudje hodijo.
Medicius
19 maj 2010
abruzii™
19 maj 2010
LOL, sodišče??? Pa saj toliko, pa res ne rabiš žaliti naše policiste, da tega nebi sami ugotovili?!če bi bil v njegovi "riti", bi bila "jeba". Tebe bi preganjali, ker nisi imel dovolj veliko varnostno razdaljo in bi ZELO težko dokazoval kaj je storil voznik pred tabo in da je dejansko on bil vzrok nesreče. Skratka o krivdi bi po mojem odločalo sodišče, za premajhno varnostno razdaljo pa bi v primeru trka TI plačal kazen.
In preganjali bi ga...! .,,pa saj človek res ne more verjet!
Jnaez
19 maj 2010
LOL, sodišče??? Pa saj toliko, pa res ne rabiš žaliti naše policiste, da tega nebi sami ugotovili?!
"Svašta!"
Saj bi še kaj dopisal....
In preganjali bi ga...! .,,pa saj človek res ne more verjet!
Ponavadi slišiš tri različne verzije od prvega voznika, potem od drugega udeleženca tri, pa od sovoznikov enih deset, pa od mimoidočih enih dvajset izjav. Na koncu plača tisti, ki ni nič kriv.
V tem primeru bi bil kriv voznik, ki je vozil za avtomobilom, zaradi neupoštevanja varnostne razdalje. Ti moraš vozilo obvladati, ga voziti s takšno hitrostjo, da boš lahko pravočasno ustavil do ovire ali določenega objekta. In če opazuješ vozilo pred seboj opaziš, da avtomobil zavira oziroma, da upočasnjuje. Voznik, ki ni nakazal smeri zavijanja z smernikom, bi plačal globo.
Medicius
19 maj 2010
borutvel
19 maj 2010
Edina izjema je, ko se zaletiš v vozilo brez seboj, ker se je tebi nekdo zaletel v "rit" in potisnil tvoje vozilo naprej.
abruzii™
19 maj 2010
Ne smetim in NE pametuj; o škodi pa odloča sodišče na podlagi zapisnika POLICIJE in POLICIJA NE piše samo kazni, kot si ti to predstavljaš, vendar dela še na marsikaterem področju v primeru nesreče, poleg kazni! IN FORUM NI NAMENJEN SAMO TVOJEMU MNENJU, kot si TI to predstavljaš!!!abruzii™, če nimaš kaj pametnega dodati, potem prosim ne smeti v temi s takimi izpadi. Kdo bo placal škodo ne odloča Policija in v takih primerih, kot je naveden dostikrat konča odločitev na sodišču. Policija bi v tem primeru samo vsem udeležencem, ki so naredili prekršek napisala kazni in po potrebi predlog sodniku za prekrške.
Medicius
19 maj 2010
xfirestorm
30 maj 2010
Če se komu v "rit" zabiješ si kriv, konec - pika. Tu nobeno sodišče ne bo ugotavljalo krivde ipd, ker je ta znana. Varnostna razdalje je razdalja v kateri lahko varno zaustaviš vozilo ne glede kaj voznik pred teboj naredi.
Edina izjema je, ko se zaletiš v vozilo brez seboj, ker se je tebi nekdo zaletel v "rit" in potisnil tvoje vozilo naprej.
To je sicer res, ampak a naj zdaj predvidevamo da bo vsak ki zavije na nek odcep ustavil vozilo tako da še bo ga pol na glavni cesti?
Potem se res lahko za vsakim avtom ki kam zavija ustaviš, ker nikoli ne veš kaj bo "cepec" pred tabo naredil.
Glede višjih kazni pa...no comment.
Oprosti. Ampak to ni rešitev. V Avstriji imajo znatno nižje kazni od nas in so vozniki dosti bolj kulturni itd.
Tudi da boš nabijal ne vem kako zahtevne CPP pole in ne vem koliko ur v avtošoli ne bo pomagalo, kvečjemu bo še hujše. Ker bo mularija komaj čakala da pride ven iz tega "jajcanja" z avtošolo, se vsede v svoj avto in se znori kot zmešan.
Kar plača država, plačaš tako ti, kot jaz. Zakaj bi jaz nekomu plačeval izpit? Plačaj si ga sam, kot sem si ga jaz.
Če povzročiš nesrečo z smrtnim izidom in si v alko stanju. Prepoved opravljanja izpita 10 let, zapor 10+ let. Ne gre skupaj. Kaj mi pomaga če čez 10 let lahko opravljam izpit, če pa ne morem na prostost?
10+ let za povzročitev nesreče z smrtnim izidom v naši preljubi deželi verjetno ne boš doživel. Vsaj jaz mislim da ne, ko pa za naklepni umor redko kdo dobi čez 20 let.
Ne vem, jaz dvomim da ste vsi tako vzorni vozniki, da se omejitev držite do natankosti. Jaz priznam. Jaz se ne.
Vozim prehitro in ne da sem na to ponosen.
Vozim včasih pod vplivom in ne da sem na to ponosen.(Ne smrtno pijan, ampak po kakih treh pirčkih še se vseeno vsedem za volan, ampak se takrat res držim omejitev in razdalj, še bolj kot se spodobi)
Delam take i ovake prekrške in spet ne da sem na to ponosen.
Ampak zakaj bi se tukaj delal svetnika, bentil kako je treba povišat kazni in ne vem kaj, ko pa sam zase vem da nisem vzoren voznik.
In dam obe roki in obe nogi da niti eden iz med vas tukaj ni taki svetnik, da niti enkrat, pa tudi če za 5km/h ne bi prekoračil omejitev, prevozil rumeno luč itd. Morda ne vozil pod vplivom ker poznam dosti takih ki sploh ne pijejo alkohola.
DaMachk
30 maj 2010
U mater... ne ZA vozilom?- voznik začetnik, ki opravi vozniško dovoljenje, je voznik začetnik za 4 leta; v teh štirih letih voznik začetnik za vozilom NE sme imeti alkohola, v nasprotnem primeru odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved opravljanja za 3 leta;
Šalo na stran... kar se tiče nekaterih stvari...
Pomoje stvari ne bi smele biti tako grozne, kot si jih napisal...
Bi pa z velikim veseljem dal zahtevo, da se ljudem recimo od 45. leta dalje al pa 50. leta da na 3 leta "podaljševat" vozniško dovoljenje z obveznim preverjanjem CPP znanja. S tem bi folk bil vsaj osveščen glede na spremembe na cestah...
Meni osebno je stari ata priznal, da v njegovih časih ni bilo krožnih križišč in da sam po sebi nima pojma kako točno je sploh treba tam sodelovat (zato je mene spraševal ko sem takrat ravno delal izpit) in je celo sam rekel, da bi bilo kaj takega dobro.
Glede opravljanja izpita in obnavljanja znanja se strinjam popolnoma. Glede kazni... a niso že zdaj dovolj stroge? Problem je v posameznikih, ko so socialni problemi in kazni sploh ne plačujejo ali pa so premožni in jim je to pljunek v morje. Želim reči, da 400€ kazen ni vsakemu enaka. Meni bi bilo ZELO žal za ta denar in bedarijo, ki bi jo storil medtem, ko bi se drugi za to požvižgal. Torej pridemo nazaj k splošni vzgoji.... odgovornosti posameznikov do drugega oziroma njegovega okolja. Ta je pa pri nas v k....
Hja... nekateri smo mnenja, da bi se kazen morala preračunati glede na letne prihodke... Tako bi bilo najbolj fer.
Četudi marsikomu ne bi bilo. Npr zame je 400€... well... lahko prodam večino, kar imam pa bom komaj odplačal stvar.
Če se komu v "rit" zabiješ si kriv, konec - pika. Tu nobeno sodišče ne bo ugotavljalo krivde ipd, ker je ta znana. Varnostna razdalje je razdalja v kateri lahko varno zaustaviš vozilo ne glede kaj voznik pred teboj naredi.
Ja... ponavadi tako je in čisto nič drugače.
Avtomatsko si kriv in nihče ne bo šel iskat pravice na tvoj račun.
Še vedno ena izmed najhujših stvari, ki me je raz*izdila na naših cestah je, ko sem v Ptuju čakal na krožnem, pa nekdo z desnim smerokazom pelje in jaz "o super, ven gre", se pomaknem za par pedi naprej, ampak k sreči še enkrat pogledam in ustavim, kajti tipo je šel še en izvoz dalje... smernik mu je pa utripal že bogvekdaj
Nejc
30 maj 2010
Še vedno ena izmed najhujših stvari, ki me je raz*izdila na naših cestah je, ko sem v Ptuju čakal na krožnem, pa nekdo z desnim smerokazom pelje in jaz "o super, ven gre", se pomaknem za par pedi naprej, ampak k sreči še enkrat pogledam in ustavim, kajti tipo je šel še en izvoz dalje... smernik mu je pa utripal že bogvekdaj
Nekateri ljudje s smerniki res ne gredo skupaj... ko se pelje v krožišče, levi smernik (sem se že ustrašil da bo šel v kontra stran po krožišču), ko gre vem nobenega smernika... Na avtovcesti, levo, desno, nekateri vse brez smernikov... kod da so sami v prometu... da o tem kako spregledajo prometne znake ne govorimo...
Sploh pa mi ni jasno, kako folku uspe pridet na avtocesto v kontra smer... velike roke, STOP, znakov 10 preden prideš do avtoceste, a oni se še vedno peljejo? takim bi jaz vzel iztip takoj, da ne vidiš takih prometnih znakov, kako potem vidiš manjše ob cesti? V ameriki če se voziš kontra na avtocesti greš naravnost v zapor, brez da povzročiš nesrečo, samo če se peljše... in prav je tako, ali pa vsaj odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved delanja... ker če ogromnih znakov ne vidiš, potem res nisi za v promet.
Kar se divjanja mladine tiče (pa tudi stari vozniki divjajo) pa ja, mislim da vsakemu kdaj ponagaja "dirkaška žilica"
Mi je pa všeč ideja, da naj bi sedaj moral vsak ki dela izpit iti na poligon varne vožnje (Vransko), ne vem če je to že, ali naj bi bilo v kratkem obvezno... super izkušnja, jaz bi šel ponovno, če le ne bi bilo tako drago
Jnaez
30 maj 2010
Kar se divjanja mladine tiče (pa tudi stari vozniki divjajo) pa ja, mislim da vsakemu kdaj ponagaja "dirkaška žilica"
tudi meni...
Če ti kakšna žilica v glavi ponagaja se odpravi proti Vojniku. Tam so neke ustanove, kjer ti bodo pomagali. Ta "dirkaška žilica" pobija ostale in to nedolžne udeležence v prometu, zato ne pumpaj z nekimi žilicami, ki nimajo nobene veze. Vse kar ima veze je naivnost, neznanje in neupoštevanje prometnih predpisov. To zame ni nobena "dirkaška žilica", pač pa traparija, ki si jo napisal ti. Vsak teleban zna pritisniti na plin, ko pa je treba pokazati izkušenost pa vsi v polni črti padete. Sama naivnost in čisto nič drugo.
morda bi bilo potrebno še kakšno dirkališče pri nas, zastonj, ali pa 5€, 10€... pa da se greš zdivjat... RaceLand v Krškem mamo, kako je drugod po sloveniji pa ne vem, mislim da kakšen več ne bi škodil...
Dirkališče ne bi popravilo popolnoma ničesar, v to sem prepričan. Še ena traparija. Potem pa si ga asfaltirajte, pa ga imeje. Butasto se mi zdi, da bi to naredila država, rajši naj vložijo nekaj milijonov v bolj pomembne stvari, kot pa za dirkališče.
Ko pa se pripeti nesreča pa ni ta "dirkaška žilica" popolnoma nič kriva. Takrat so krivi vsi ostali udeleženci, še tisti, ki se dve uri po nesreči pripeljejo mimo. Jaz sem takoj za, da država financira in ustvarijo še nekaj deset ustanov, podobni tisti v Vojniku. Potem vse tiste z "dirkaško žilico" napotijo v ustanove. Pa ta "dirkaška žilica" se sliši prav pedersko, dobesedno. Pa ni to mišljena nikakršna žalitev zate, da ne boš narobe razumel.