Peč na olje
Objavljeno 04 januar 2008 - 17:18
Moč peči naj bi bil okoli 35kw, pod 30 ne pride v poštev.
Peč naj nima gorilca, ker ga imamo doma in je dober.
Zaželjeno je da ima protihrupno zaščito ( pokrit gorilec)
Upam da dobim kmalu pravi odgovor, ker zmankuje robe (dru)
Objavljeno 04 januar 2008 - 17:29
Objavljeno 04 januar 2008 - 18:54
Najprej se moraš pribl odločit za kakšen denar si pripravljen iti v nakup.
Torej razred zase po kvaliteti in seveda tudi ceni sta nekako Buderus in Viessmann.. Ko sem spraševal njih, bi me z montažo peč za 240m2 prišla pri Buderusu nekje okoli 9000€, pri Viessmannu nekaj čez 10.000€.. Zame in moj žep na žalost krepko preveč. Torej govorim o peči z bojlerjem za ogrevanje vode poleg ane.. Montaža je potem tudi dražja, ker so nizko temperaturni kotli in če nimaš primernega dimnika, ti ga morajo sanirat (vstavijo aluminijasto cev), v kolikor se tega ne naredi imaš lahko težave z vlago po stenah, kjer je dimnik..
Potem sem pogledal še po čim drugem..
IN sicer slovenski izdelek je na voljo, firma je na primorskem, svoje peči delajo popolnoma sami, kar me je pa pri njih pritegnilo je to, da bi za 2400€ dobil peč, 200l bojler in pa kasetno toplotno črpalko (kasetna pomeni, da ima boljer v bistvu pripravljen slot, kamor vtakneš pač kar ti zapaše, torej ali toplotno črpalko ali električni ogrevalnik ali pa se odločiš za priklop kakšnih sončnih celic na strehi, pa ni težav tudi pri tem, ker so tudi na to že mislili).. V glavnem super zadevščina..
http://www.timex.si/intro
Druga stvar, za katero se bom na koncu spomladi tudi sam odločil, pa je Viadrus.. Gre pravzaprav za nek Češki izdelek, kotli so baje kopije Buderusa (povedal kolega, ki dela ogrevanja po hišah), cene pa niti blizu Buderusu..
Pri nas je zastopnik za njih: http://www.etiks.si/...hp?S=4&Folder=5
Kolega je omenil še Optimo - za to se pa še nisem nič pozanimal..
Naj ti položim na srce še tole: Če kupiš peč prek monterja, torej da boš plačal še profesionalno montažo peči (ponavadi se zamenja za vsak slučaj še vodna pumpa, nekaj cevi za dotok olja itd), boš namesto 20% DDV plačal 8,5% (pri kakšni hujši peči se to kar pozna, pa še mirno spiš ker veš, da je zmontirano kot se reče)..
Objavljeno 04 januar 2008 - 19:15
S kolektorji, bojlerjem, pečjo dobiš za približno 10.000€.
Poraba pa zaradi kolektorjev kar konkretno upade.
Bi napisal več o tem, vendar trenutno nimam časa. :zvizg:
Objavljeno 04 januar 2008 - 19:24
Objavljeno 04 januar 2008 - 19:26
kolektorji, toplotne črpalke.. Vse to zmanjšuje porabo olja. Seveda ob višjem začetnem vložku. Stroj sem tudi sam nekaj gledal. Roko na srce smo spet pri 10.000€, kjer bi sam potem že dodal še nekaj in vzel Viessmann in pa toplotno črpalko..
primoz86, POtem ti obe od mojih dveh prideta v poštev. Torej Viadrus ali Timex, morda tudi Optima.. Jaz sem ti navajal cene le za kombinacije, ki sem jih jaz rabil, torej bojler, električni ogrevalniki ali pa toplotne črpalke..
Sami kotli bi te prišli v okviru 1000€.. Torej jaz bi od zgornjih vzel Viadrus, ti se pa sam odloči..
Aja, pa tole: Imaš Tam Stadlerco doma?
Objavljeno 04 januar 2008 - 19:36
če te zanima še karkoli drugega (izkoristki, sama kvaliteta kotlov...) pa lahko na ZS.
Po tem kar si navedel, pa ti priporočam tole:
http://www.fiver.si/...a...215&rid=187
Kakšen gorilec pa imate sedaj?... (zelo pomemben člen pri doseganju visokih izkoristkov).
:ok:
Objavljeno 04 januar 2008 - 19:39
S prvim linkom pa upam, da se hecaš! Stadler - to je tisto, kar sem pisal v prejšnjem prispevku! Imam doma TAM STADLERco - peč izpred 35let - še vedno so enake..
primoz86, Kako pa drugače vodo ogrevaš? Bojlerji po kopalnicah?
Objavljeno 04 januar 2008 - 19:48
Glej razpredelnico desno, s klikom na firmo se ti odpre podstran!!!abolic7, Ja evo jo Optimo..
(drugi link) to so baje dobre peči.
S prvim linkom pa upam, da se hecaš! Stadler - to je tisto, kar sem pisal v prejšnjem prispevku! Imam doma TAM STADLERco - peč izpred 35let - še vedno so enake..Groza od peči..
primoz86, Kako pa drugače vodo ogrevaš? Bojlerji po kopalnicah?
Tam kjer se delijo peči na vrsto goriva in naprej po proizvajalcih.
Objavljeno 05 januar 2008 - 08:46
Zraven pa zmogljiva regulacja in sobni termostat (Plama vimar). Sploh ne boš vedel da kuriš, grelo bo le takrat ko boš nastavil (avtomatsko, ročno nastavljeni programi, timer...)
Za 1000€ bi kar moral nekaj dobiti. Jaz sem plačal 240.000 sit za buderusko, 80.000 za regulacijo in še nekaj za res dober sobni termostat.
L.P.
Objavljeno 07 januar 2008 - 23:05
ali pa toplotne črpalke..
Ja toplotne črpalke so baje super, edini problem je da rabiš ogromno prostora okoli hiče razen če greš na tisot varjanto kjer ti vkopljejo samo v tla v globino kakšnih 100m vendar je pa tam izkop drag. V vsakem primeru je invensticija okoli 10.000€ vendar je pa stroškov vsaj za tretino manj kot pri olju. Smo se ravno doma zanimali, je pa fajn tudi recimo na biomaso, tudi to je mnogo ceneje kot olje za čez leto samo invensticija je draga ampak glede na to kako kaže olju se mi zdi, da se slača malce pretuhtati.
Objavljeno 07 januar 2008 - 23:09
Dodaj odgovor
0 član(ov) bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov