Varčevalni račun - kje?
Ustvaril
primozagar
, jan 08 2008 20:16
Odgovorov v temi: 26
Objavljeno 08 januar 2008 - 20:16
Mene pa zanima, kje bi se trenutno najbolj splačalo odpreti varčevalni račun? Se pravi da samo položim denar (z možnostjo kasnejšega dodajanja) in po možnosti z ne predolgo vezavo (oziroma skoraj brez). Sem dijak (18let) in enkrat sem že imel nek tak račun pri NLB, kjer so bile obresti porazne!!! Rad bi vsaj neko delno zadovoljivo varčevanje, najverjetneje so obresti letne kajne?...
Prosim za kak nasvet...
Prosim za kak nasvet...
Objavljeno 08 januar 2008 - 20:47
primozagar, kaj pa varčevanje z odpovednim rokom? Ko imaš kaj denarja "viška" ga enostavno položiš na ta račun, žal pa ko ga rabiš moraš najaviti dvig 1 mesec prej. Ob najavi lahko določiš, da ti znesek avtomatsko tisti dan nakažejo iz tega računa na TRR. Obresti so približno enake, kot bi denar vezal za 2 leti. O investicijah pri tem računu pa moraš razmišljat le 1 mesec naprej.
Ponavadi so podane letne obresti (NKBM ima za to varčevanje nekaj čez 4% letne obresti)
Pojdi na banko, ki je na tvojem področju najpogostejša in povprašaj o tej obliki varčevanja, ali pa pobrskaj po internetu ( google ti bo podal točen link do banke ).
abruziiâ„¢, sramotno za državo in banke je, da je tvoja trditev pravilna. Če pa pogledaš drugače, v tem primeru vsaj neko malenkost zagotovo dobiš zraven. Kar pa za delnice in sklade ni nujno, poleg tega so pri delnicah in skladih še drugi stroški.
Ponavadi so podane letne obresti (NKBM ima za to varčevanje nekaj čez 4% letne obresti)
Pojdi na banko, ki je na tvojem področju najpogostejša in povprašaj o tej obliki varčevanja, ali pa pobrskaj po internetu ( google ti bo podal točen link do banke ).
abruziiâ„¢, sramotno za državo in banke je, da je tvoja trditev pravilna. Če pa pogledaš drugače, v tem primeru vsaj neko malenkost zagotovo dobiš zraven. Kar pa za delnice in sklade ni nujno, poleg tega so pri delnicah in skladih še drugi stroški.
Objavljeno 08 januar 2008 - 21:02
Tudi malenkosto ne dobiš; bolje rečeno je da si na minimalni izgubi! :ok:
Objavljeno 08 januar 2008 - 21:41
cashmaker, Tole z odpovednim rokom se mi zdi precej zanimivo...se bom malo pozanimal glede tega :ok:
abruziiâ„¢, Tud sam sem prišel do tega spoznanja, saj sem dejansko zgubljal vrednost denarja proti inflaciji, ko sem varčeval pri NLB
Glede vzajemnih skladov moram pa še mal raziskak kako in kaj to poteka...
abruziiâ„¢, Tud sam sem prišel do tega spoznanja, saj sem dejansko zgubljal vrednost denarja proti inflaciji, ko sem varčeval pri NLB
Glede vzajemnih skladov moram pa še mal raziskak kako in kaj to poteka...
Objavljeno 14 april 2008 - 20:43
Obujam temo, da ne odpiram nove.
Na strani od NoveKBM je kalkulator, ki ti izračuna obresti (dijaški račun):
Izračun vezave 3.000,00 EUR za 31 dni
Znesek obresti: 10,75 EUR (2.576,13 SIT)
Skupaj: 3.010,75 EUR (721.496,13 SIT)
Pri izračunu je bila uporabljena obrestna mera 4,232%
Zanima me, kdaj sploh dobiš pripisanih tistih 10,75€? Po 31. dnevu? Hm te stvari brez da ti nekdo razloži, je težko zakapirat.
Na strani od NoveKBM je kalkulator, ki ti izračuna obresti (dijaški račun):
Izračun vezave 3.000,00 EUR za 31 dni
Znesek obresti: 10,75 EUR (2.576,13 SIT)
Skupaj: 3.010,75 EUR (721.496,13 SIT)
Pri izračunu je bila uporabljena obrestna mera 4,232%
Zanima me, kdaj sploh dobiš pripisanih tistih 10,75€? Po 31. dnevu? Hm te stvari brez da ti nekdo razloži, je težko zakapirat.
Objavljeno 24 januar 2009 - 19:18
Kupi si sef pa doma varčuj boš imel ce največ od tega. na splača se ti v nobeni taki vstanovi "šparat", ker:
1. So provizije višje od obresti in kot so ti že napisali greš v primankljaj(banke so dobte samo za poslovanje)
2. Če se daš na resno varčevanje se pravi kakšnih 1000€ enkratnega pologa in da imaš res dobro obrestno mero in v mes dodajaš te bo konec leta pozdravilo pismo iz davčne uprave da im moraš plačati davek od dobiška. tako nisi niš nabral.
3. Isto se ti bo zgodilo če boš šel v nakup vrednostnih papirjev ali vklade, če bo recesija odšla in se bojo firme opomogle in boš takrat zaslužil s papirji te bo ravno tako pozdravilo pismo iz davčne uprave.
In 4. Š e bi lahko našteval, če bi se poglobil v zadeve ampak mi davčna tako smrdi, da bi jo rad razkužil z vaniljuno dišavo(upam da razumeš metaforo).
PS: Se opravičujem, če sem našteval, ampak tako sem najlažje podal
nekaj točk.
Se opravičujem, ker sem spregledal datum, vendar to idejo, ki sem jo podal je še najbolj praktična. Ne greš v plus in ne v minus, če pustiš pri miru.
1. So provizije višje od obresti in kot so ti že napisali greš v primankljaj(banke so dobte samo za poslovanje)
2. Če se daš na resno varčevanje se pravi kakšnih 1000€ enkratnega pologa in da imaš res dobro obrestno mero in v mes dodajaš te bo konec leta pozdravilo pismo iz davčne uprave da im moraš plačati davek od dobiška. tako nisi niš nabral.
3. Isto se ti bo zgodilo če boš šel v nakup vrednostnih papirjev ali vklade, če bo recesija odšla in se bojo firme opomogle in boš takrat zaslužil s papirji te bo ravno tako pozdravilo pismo iz davčne uprave.
In 4. Š e bi lahko našteval, če bi se poglobil v zadeve ampak mi davčna tako smrdi, da bi jo rad razkužil z vaniljuno dišavo(upam da razumeš metaforo).
PS: Se opravičujem, če sem našteval, ampak tako sem najlažje podal
nekaj točk.
Se opravičujem, ker sem spregledal datum, vendar to idejo, ki sem jo podal je še najbolj praktična. Ne greš v plus in ne v minus, če pustiš pri miru.
Objavljeno 24 januar 2009 - 23:39
Ne vem, koliko je letos višina obresti za katero ne plačaš davka. Lansko leto je bila ravno 1000€. Drugače pa imaš spletno banko http://www.diba.si/, kjer ni potrebne nobene vezave, ampak denar nakažeš gor in si ga potem tudi prenakažeš, kadarkoli imaš potrebo po njem. Kakšen delovni dan vmes pa le mine. Imajo pa trenutno obrestno mero 3,5%....je bila pa kakšna dva meseca nazaj še 4,8%.
Dodaj odgovor
0 član(ov) bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov