Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Delo programerja

Odgovorov v temi: 16

#1 PIRCjeCAR

PIRCjeCAR

Igračar

• Members
  • 120 objav

Objavljeno 11 februar 2008 - 20:17

Morda se bom odločil za delo programerja, zanima pa me : - Ali to delo zahteva veliko časa (ali jih je treba preživeti aktivno ;))
- plača
- ali ostane še kaj prostega časa
- kateri jeziki se uporabljajo
- vaše osebne izkušnje

Hvala. :ok:

#2 stajerc

stajerc

Pomagač

• Members
  • 466 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Maribor - Ptuj (vmes)

Objavljeno 11 februar 2008 - 20:54

Ja vse je odvisno za katero firmo boš programiral, oziroma je odvisno od njihovih zahtev. Malce hecno vprašanje, saj ponavadi firme ki razpisujejo prosta mesta napišejo njihov delavni čas, oziroma koliko ur dnevno bi se delalo, znanje katerih programskih jezikov je potrebno itd..

Lp

#3 eros

eros

Gospod s kravato

• Members
  • 1.017 objav

Objavljeno 11 februar 2008 - 22:04

Ja če si dober se da dosti služit, sam je posla dosti. Zaposlitev maš pa toliko raznolikih da se o konkretni plači zdej težko razpravlja. Jezikov maš tudi več...

Nimam pa iskušenj, naj ti kdo bolj konkretno pove, to sem samo malo bluzil. ;)

#4 juree

juree

1101010

• Members
  • 5.208 objav

Objavljeno 11 februar 2008 - 22:12

Biti programer imaš 2 možnosti.
Razvijati "programe" z neko firmo, blabla delaš vsak delavnik nekaj ur na dan, plača pa zelo poštena (nekje sem bral, tudi od 50-100€ na uro). Ampak to imaš toliko ur dnevno, samo opravka s kodo in nič zabušavati.
Lahko pa tudi sam kak programček spišeš za kakšno firmo ali kaj takega, npr. za kakšno blagajno v nekem lokalu ali kaj takega, tudi pošteno plačano. Tukaj pa pač dogovor, do kdaj narediš in to je to...

Glede jezikov, več znaš več veljaš. In pa glede zaposlitve, vedno jo bo več.

Nekaj takega:)

#5 vragec19

vragec19

Iznajdljivec

• Members
  • 831 objav
  • Kraj:Pekel

Objavljeno 12 februar 2008 - 08:40

Poglej PIRCjeCAR, iz lastnih izkušenj ti povem 2 primera.
Sam sem študent Rač. in Inf. v MB na FERI. Sedaj sem že abs. in delam prakso na eni izmed firm v MB. Za moje pojme moje delo na praksi ni težko, prej lahko. Delam po 8 ur na dan, imam drseč delavnik, delo dobivam sproti, brez dead-line-ov, .... skratka vsekakor lažje kot sem si predstavljal. Čeprav prvi 2 uri šihta sta vrženi stran, ker za programiranje moraš bit zbran ... in če nisi jutranji tip, ti te 2 uri vsekakor vgreta.

Moj sošolc, dela pri eni drugi firmi, ki ima delavni čas od 8 - 16, dela ko mutec ... res progrmira ... če se primerja z mano se jaz potemtakem igram na šihtu ;).

Par sošolcev dela drugje in tudi niso tako zelo zadovoljni, kakor so pričakovali ob vstopu v študij.

Če pa gledam splošno, plača ni tako slaba ... se suče tam nekje okoli 1500€ +-250€... odvisno pač od delodajalca, programski jeziki v katerih boš delal so spet odvisni od delodajalca, lahko se zgodi da boš moral delat v večih, lahko pa da boš specializiran na en programski jezik. Za prosti čas pa ti težko rečem, če si tip ki lahko daš službene zadeve na stran ko stopiš čez službeni prag, potem boš imel veliko prostega časa.... če ne pa vedno manj ;)

Pa upam, da nisem spremenil tvojega stališča do programerstva.

lp, mr. Vragec

#6 PIRCjeCAR

PIRCjeCAR

Igračar

• Members
  • 120 objav

Objavljeno 12 februar 2008 - 13:48

Hvala, kateri jezik pa se trenutno najbolj uporablja, kaj z spletnimi stranmi ali c++ in take vrste? Hvala vsem :ok:

#7 PIRCjeCAR

PIRCjeCAR

Igračar

• Members
  • 120 objav

Objavljeno 12 februar 2008 - 13:50

juree, torej si odvisen od tega koliko se ti da pri 2 možnosti? :bravo:

#8 vragec19

vragec19

Iznajdljivec

• Members
  • 831 objav

Objavljeno 12 februar 2008 - 14:45

Zaj je v trendu predvsem java in stvari kar se tičejo jave.
Drgač delamo mi v MS.NET in EGL (ki temelji na javi). Spet je veliko odvisno v kakšno podjetje prideš.

#9 gapi_pro

gapi_pro

Govorec

• Members
  • 2.191 objav
  • Kraj:Dream place

Objavljeno 12 februar 2008 - 18:37

vragec19, če mene prašaš java še zdaleč ni v trendu, ker je preprosto "neprimerna" za kar koli drugega kot mobitele.

Zame in za še veliko drugih je trenutno najbolj uporaben in zmogljiv jezik C# in če se že misliš kaj na novo naučit potem moraš izbrati C#. ;)

#10 Spider77

Spider77

Gospod s kravato

• Members
  • 1.157 objav
  • Kraj:br - kk
  • Interesi:Kolesarjenje, programiranje: Delphi, Java, J2EE, EJB, JSP, JSF, Hibernate, Web Services, XML, HTML, SQL, C++, ...

Objavljeno 12 februar 2008 - 19:14

vragec19, če mene prašaš java še zdaleč ni v trendu, ker je preprosto "neprimerna" za kar koli drugega kot mobitele.

To pa se ne strinjam. Java je uporabna kar dosti druge namene. Če ne veš kako je zdaj z Javo potem raje vzdrži svoje mnenje!!!

#11 gapi_pro

gapi_pro

Govorec

• Members
  • 2.191 objav

Objavljeno 12 februar 2008 - 19:59

Spider77, lej poznam javo, ker moram v njej nažalost že 4 leta programirati. In dobro poznam tudi veliko ostalih jezikov in če jo primerjam z ostalimi je daleč zadaj. Me pa prav zanima kaj vi vidite toliko dobrega na njej? Edini + ki ji ga jaz pripišem je to da dela "kao" na vseh OS-ih. ;)

#12 vragec19

vragec19

Iznajdljivec

• Members
  • 831 objav

Objavljeno 13 februar 2008 - 08:55

gapi_pro, mogoče tebi java ni všeč, ker si še "učenjak", predvidevam da kakšna SŠ  .... in nimaš tolko izkušenj z vsemi pogledi na celoten "svet" programersta. Meni osebno java tudi ni všeč, še zdaleč ne .. a kaj hočem ... če bom želel preživet v programerskih vodah se bom moral naučit tudi to.

Pomni, da se dandanes dela predvsem na web-based in strežniško porazdeljenih aplikacijah, desktop aplikacije pa večinoma propadajo. Ne zaj jemat desktop aplikacije kot Office in podobno programsko opremo. Vzami v zakup, da slovenske firme programirajo programe za druge slovenske in tuje firme, pri katerih je trend v web-based aplikacijah.

Sam "delam" v firmi, ki pokriva celotno slovensko elektro gospodarstvo s programsko opremo in spreminjamo vse desktop based aplikacije v web based aplikacije, ker so pač trenutno te v trendu. In vsekakor se jim java dopade, celo pride zalo do izraza v web-based aplikacijah.

lp, mr. Vragec

#13 gapi_pro

gapi_pro

Govorec

• Members
  • 2.191 objav

Objavljeno 13 februar 2008 - 09:30

vragec19, ija sem trenutno v SŠ  ampak sem v programerstvu že od 6. razreda dalje. Tako da kar zelo dobro poznam kaj vse in na kakšen način se da kaj narediti. In zame osebno je porazno da nas v SŠ  učijo JAVO, ker bi se veliko lažje naučili "dejstev" programiranja če bi delali z C ali C++ (če je kao njihov namen da se naučimo osnove programiranja).

Drugače pa v firmi za katero delam uporabljamo za web-base aplikacije ASP in C# v ozadju in se zelo dobro in kvalitetno obnese.

Po mojem mnenju ima java šteta leta oz. bo ostala samo na mobitelih. ;)

#14 vragec19

vragec19

Iznajdljivec

• Members
  • 831 objav

Objavljeno 13 februar 2008 - 12:12

gapi_pro, se slišima čez 5 let pa boma pokomentirala tole okoli jave ....
Mislim da bo zanimivo,...

#15 PIRCjeCAR

PIRCjeCAR

Igračar

• Members
  • 120 objav

Objavljeno 13 februar 2008 - 14:53

Pascal za zmago! Hahaha...

#16 gapi_pro

gapi_pro

Govorec

• Members
  • 2.191 objav

Objavljeno 13 februar 2008 - 18:35

vragec19, zmenjeno, se dobima čez natanko 5 let v guinesu v lj. ;)

#17 lynx

lynx

Iznajdljivec

• Members
  • 896 objav

Objavljeno 16 februar 2008 - 21:01

Jeziki so si precej podobni in hitro priučljivi, zato sama začetna izbira ni tako pomembna. Mogoče se ti pa splača, ko enkrat obvladaš kaj več kot osnove, izbrati kaj eksotičnega in si narediti lastno nišo na trgu. Funkcionalni jeziki ali pa še kaj bolj "čudnega".

Nekaj statistik uporabe: http://www.ohloh.net...ode&commit=Sort

Dodaj odgovor

1 član(ov) bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov