Skoči na vsebino

IPBSlika

Kako Kupiti Lcd/plazmo


Odgovorov v temi: 78

#1 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 26 december 2008 - 17:45

Neprestano se srečujemo s vprašanji kot so:
-ali naj zamenjam svoj stari CRT (torej katodni) televizor?
-ali naj vzamem LCD ali plazmo?
-kako velik naj bo ekran?
-ali naj vzamem full HD?
-na kaj naj gledam pri nakupu(kontrast, osveževanje...)
-itd.
Na večino tega bom skušal dati zelo poljudne odgovore, za vsakega razumljive. Kdor hoče stvari poglobiti, mu nudi na večino vprašanj odgovore tudi Wikipedia(med drugim).
Bom pa ponovil nekaj stvari, ki sem jih zapisal že večkrat, a jih očitno nekateri ne dojamejo, čeprav so potem osnova za vse ostalo. Torej:
-Nobeden televizor ne more repruducirati boljše slike od kakovosti signala, ki je vanj speljan!Velja pravilo kot v računalništvu: gnoj noter, gnoj ven! :D
-Večji kot je ekran, bolj bodo slabosti v sliki vidne! Seveda je to mišljeno ob isti oddaljenosti gledalca od televizorja. Tu ne pomaga noben full HD!In pika!
Kaj je ozadje tega? Preprosto gre za dejstvo, da je TV slika sestavljena iz mreže, pri čemer govorimo pri številu vodoravnih in vertikalnih linij o resoluciji. Načeloma velja:bolj gosta kot je mreža, boljša bi naj bila slika. A to zavisi potem tako od oddaljenosti gledalca kot velikosti ekrana. O tem pozneje.
99% vas tule se v življenju še ni srečalo s kakšno drugo resolucijo kot tisto, ki jo nudi dobri stari PAL. To je standard, v katerem oddajajo praktično še vedno (skoraj) vse TV postaje. Standardna resolucija po tem standardu je 720x576 linij. Je pa to bolj teoretično število, v praksi je stvar pogosto bistveno slabša!Zastarela kablovska omrežja in več‡ina sprejemov preko analognih anten daje precej slabše rezultate (tipično celo 480x380 ipd.).
Ko imate en relativno sodoben CRT televizor, je ta mreža stisnjena na diagonalo recimo 62cm. Pa si kupite en velik LCD in naenkrat se vam ta mreža razpotegne na 1m. Logično, da mreža postane bolj vidna, s tem pa slika bolj zrnata (one migajoče pikice).
Zato velja: Če imate slab sprejem in večinoma ne gledate DVD-jev in se to kmalu ne bo spremenilo, lahko mirno do nadaljnega ostanete na CRT-ju! Edini razlog, da preidete na ploščat TV je lahko, da ga ima tudi sosed! :twisted:
No, ampak recimo, da imate sodobno kablovsko omrežje (morda celo optično) ali pa soliden digitalni satelitski sistem ali pa veliko gledate DVD-je (ne DivX-e, za njih je dober tudi CRT!) in bi si pač vzeli nekaj novega, pa tudi vaš katodni TV je že bolj tako-tako.
Logično, da si zastavljate vprašanja, na katera bom kar takoj skušal kratko in jasno odgovoriti!
-Kako velik naj bo televizor?
Vse zavisi od tega, na kako blizu ga boste gledali! Načeloma velja, da bi naj oddaljenost bila 2,5-kratnik diagonale televizorja. Je pa to odvisno tudi od realne resolucije ekranskega prikaza. V naših dnevnih sobah je 3m nekaj standardnega, torej je za takšno razdaljo primerna diagonala 40"-42".
-Ali naj bo televizor full HD?
Lahko le še enkrat več ponovim:zakaj pa ne, le ne pričakujte od tega kaj posebnega! Kot sem že enkrat napisal:nihče vam ne brani, da za vožnjo po Ljubljani nebi uporabljali avta s 300KM, pa čeprav jih več kot 100KM ne boste koristili! Vprašanje je zato precej brez veze! :roll:
Full HD pomeni, da je zaslon sposoben prikazati sliko v polni HDTV resoluciji (t.im.1080p) 1920x1080 linij.Ampak da bo to tudi zmogel, mu je potrebno tudi pripeljati na vhod ustrezen signal! A od kod ga dobiti, ko pa je to vendar kar 5-krat več pik kot pri najboljšem PAL signalu?
Odgovor se glasi blu ray DVD, kar pomeni ustrezen predvajalnik (ti so vmes postali že res pristopni! :bravo: ) in pa ustrezno posneti ploščki, ki pa so zaenkrat še zelo redki.
In kako se bo razlika najbolj videla? Tako, da boste lahko imeli v prostoru večji TV ali pa boste lahko fotelj primaknili bliže od tistega 2,5 ali 3-kratnika zaslona! Če pa boste 32" full HD LCD gledali na 4m, pa razlike praktično ne bo!
Kar pa se tiče HDTV kanalov: teh v Evropi v full HD resoluciji ni in še zelo dolgo ne bo!Ti so največ v resoluciji 720p (1280x720), torej nikakor ne v full HD!
Smatra se, da nudi trenutno razumni optimum resolucija 1024x768, kar pa zlahka zmorejo t.im. HD ready televizorji. Denar je vaš in odločitev vaša!
-Plazma ali LCD?
Ne bom se spuščal v zgodovino obeh sistemov in predsodkov, ki so se nakopičili. Načeloma je držalo, da se je pri plazmi za denar dobilo več centimetrov, a se je tudi to kar precej spremenilo.Kot se je spremenilo tudi to, da LCD-ji ne znajo prikazati prave črne barve. Velja:Tako dober LCD kot dobra plazma bosta prikazala odlično sliko, če bosta imela na vhodu ustrezno kakovosten signal! Vse ostalo je zgolj nakladanje brez prave podlage, pa pogosto od ljudi, ki stvari ne poznajo in "so nekje slišali". :joj:
-Na katere podatke naj ob nakupu pazim?
Na nobene! :D Meritve so namreč opravljane pod različnimi pogoji, nekateri podatki se razlikujejo le teoretično, nekateri malo kaj povedo (kot npr. oni podatek o nekakšnih wattih pri zvočnikih, ki o kakovosti pove manj kot nič!-le kot primer).Najbolje se je prepričati na lastne oči, pa prečitati več različnih testov, pa pobrskati po forumih o izkušnjah lastnikov.
Načeloma bi veljalo:
-Ne kupovati no-name aparatov, ker imajo lahko vgrajeno manj vredno elektroniko!
-Načeloma pri plazmah z nakupom Pioneerja ali Panasonica ne morete ustrelit mimo!
-Pri LCD-jih so trenutno v špici Sony in Philips (prav iste ekrane kot slednji ima LG!), a vse resneje gre tudi tu jemati Samsung! Loewe pa je seveda hudo drag!
-Poglejte za "starimi" modeli!Za tudi do 50% nižjo ceno boste dobili le za 5% "slabši" aparat (često pa kar enakovreden)! To so marketinške finte!

Evo, toliko le v grobem! Seveda se da v posamezne točke še veliko bolj podrobno spustit, pa da ne govorimo o tem, da sem nekatere stvari izpustil (kot so recimo upscaling, zvok,IPTV, projektorji itd.). Okoli vsega tega obstajajo posebni forumi (tudi sam sem bil moderator na dveh od njih), pa je stvar res težko stiščati v en takle prispevek.
Če morda koga zanima, kaj jaz gledam: imam dobri 2 leti staro HD ready 42" Panasonic plazmo, mapajam pa jo s signalom digitalnih SAT sprejemnikov Dreambox in Homecast (ta je HD) preko AV receiverja Onkyo SR-875. Kabla ali IPTV nočem zaradi preslabe kakovosti slike. Tako pa je rezultat izvrsten! :ok:

#2 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 162 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 26 december 2008 - 18:16

mirko53, vse pohvale. :ok:

Torej v to temo pišete vsi, ki bi radi izvedeli kaj več o tej tehnologiji, novostih ali se pa ne znate odločiti za nakup.

Lp, moderator Medicius.


#3 dominikkk1

dominikkk1

  Iznajdljivec

 • Members
 • 783 objav
 • Kraj:zapleten v spletu (okoliščin)

Objavljeno 26 december 2008 - 19:43

Torej:
-Nobeden televizor ne more repruducirati boljše slike od kakovosti signala, ki je vanj speljan!Velja pravilo kot v računalništvu: gnoj noter, gnoj ven! :D


a nimajo nekateri boljši LCDji softwaresko korigiranje pixlov, tako da, nekako zboljšajo sliko?

#4 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 26 december 2008 - 20:21

Torej:
-Nobeden televizor ne more repruducirati boljše slike od kakovosti signala, ki je vanj speljan!Velja pravilo kot v računalništvu: gnoj noter, gnoj ven! :D


a nimajo nekateri boljši LCDji softwaresko korigiranje pixlov, tako da, nekako zboljšajo sliko?

No to že spada v to, kar sem napisal:da temo lahko seveda širimo!
Ena od teh stvari je tudi t.im. upscaling, t.j. da lahko ločljivost po elektronski poti zvišaš.Temu so namenjeni posebni procesorji, ki se lahko nahajajo tudi v TV-jih.Vendar se ne zanašat na to, da so korekture ne vem kakšne in da se bodo video kasete gledale kot DVD-ji!
Kot sem zapisal imam tudi jaz SAT sprejemnika priključena preko AV receiverja.Dotični model sem izbral ravno zato, ker ima vgrajen odličen video procesor.Pomaga pa le toliko, da dobro sliko naredi še nekoliko boljšo, ob slabem signalu pa je nemočen.
Toliko bolj to velja za procesorje vgrajene v same TV sprejemnike!Gre preprosto za manjkajoče piksle, ki si jih elektronika ne more kar tako izmišljat.To je itak že nekdo tule zapisal! :ok:

#5 goldi 69

goldi 69

  Poročevalec

 • Members
 • 594 objav

Objavljeno 26 december 2008 - 20:45

mirko53,zanima me sedaj imam CRT televizor ekran diagonala 72.Če bi ocenjeval od 1-5 bi dal oceno 4,ker sem zelo zadovoljen s sliko.Imam namreč paket trio pri siolu.Glede drugih uporabnikov sem jaz zadovoljen z siolom.Moram pa še povedati,da je centrala in kablovje vse bolj novo pa verjetno zato deluje dobro.(vsaj jaz si tako razlagam)Pa da ne bom zašel iz teme zanima me kaj mi predlagaš zamenjati CRT in preiti na plazmo ali ostati na starem televizorju.V BigBang-u sem gledal nekatere plazme in je bila čudovita slika.Ali mogoče vrtijo DVD ali kaj podobnega.Za nasvet se ti v naprej zahvaljujem. :ok:

#6 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 26 december 2008 - 21:00

V BB vrtijo HD DVD in je seveda slika tudi ko jo tako gledaš iz bližine 1A.Slika na SIOL TV je sicer na veliko odvisna od prenosnega kabla in od oddaljenosti od centrale.Verjetno to pri tebi štima.
Sam imam še vedno v eni sobi relativno novejši Philipsov CRT, ki ima izvrstno sliko.Problem je le, da z onimi 72cm diagonale ne uspe pričarati vtisa hišnega kina.tega pa po moje izpod 100cm ni.Ampak to je res moje čisto osebno stališče.
Ne vem, če si gledal ravno plazme, saj jih nimajo toliko kot je LCD-jev.Kot sem v uvodu napisal pa znajo odlično sliko prikazati oboji! :ok:
Če pa te diagonala ne moti, pa zaenkrat tvoj CRT za SIOL TV zadostuje!Barve, kontrast, odzivni čas, sploh pa vidni kot so pri dobrih CRT-jih še vedno na dobrem nivoju! :thumbsup:

#7 Znida

Znida

  nOObie

 • Members
 • 18 objav

Objavljeno 27 december 2008 - 01:11

RTVSLO oddaja iz Ljubljanskega gradu sliko v 1080p. Sicer le posnetek OI 2008 ampak vseeno. POP tv enako oddaja iz Lj gradu 24ur v HD 1080p. Tako da nekaj je... rabite pa DVB-T mpeg4 sprejemnik (okoli 150+ eur)

#8 TechFreak:)

TechFreak:)

  Spammer

 • Members
 • 4 591 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Celje

Objavljeno 27 december 2008 - 07:31

Znida, kje pa lahko kupim anteno, ki bo dovolj močna za ogled iz Celja? :D

mirko53, oddaljenost od centrale nima pri internetni televiziji veliko pomena, saj je to digitalna in ne analogna tehnologija. Pri analogni se pojavljajo težave pri večjih dolžinah kablov, pri digitalni pa ne.
Mogoče lahko ima malo večji delay, vendar slika bo vedno ista.

#9 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 27 december 2008 - 11:07

Je sicer res, da digitalna tehnika pozna le dve vrednosti(0in 1), je pa tu še vprašanje samega prenosa signala.Z optičnim kablom ni problema(a malo kje je že položen), pri klasičnem bakrenem pa žal ni tako!Zato tudi internet dela na večji oddaljenosti od centrale počasneje.
Zdi pa se mi, da bi ne bilo najbolje, če bi se v tale del tule posebej spuščali.Sam se tudi nimam na tem področju kablov za vseveda!
;-)

#10 Dr.1m

Dr.1m

  Duohtar pod mus!

 • Members
 • 2 617 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Goriška primorska
 • Interesi:Elektronika, računalništvo, fotografija, video

Objavljeno 27 december 2008 - 13:31

Oddaljenost in kakovost telefonske parice ima za kakovost IPTV velik pomen. Sicer je res da pri digitalnem prenosu slika ne izgubi na kakovosti in ni odvisna od dolžine in kakovosti omrežja. Ne moremo pa to trditi za storitev.
Drugače povedano ne pomaga dosti kakovostna slika če se med spremljanjem bilo katere oddaje občasno pojavlja kockanje slike in zatikanje zvoka. Slednje pa je pri IPTV nekaj povsem normalnega :zvizg:
Po drugi strani pa je kakovost programov ki ga ponuja Planet9 najslabša od vseh, saj le tem dodeljuje le 4Mb fiksne pasovne širine (MPEG2). In kdor se na to kaj spozna, dobro ve da se to zelo pozna pri hitrih kadrih in prehodih....

#11 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 27 december 2008 - 20:02

Dr.1m, sem zelo vesel, da se pridružuješ k tej temi!Sam je nisem odpiral zato, da bi jo vodil oz. držal pokonci in se seveda rabi več takšnih, ki stvari poznajo.
Moram reči, da sem se sam odpovedal možnosti IPTV takoj, ko sem videl kakovost slike!Je to seveda možnost za tiste, ki sicer ne morejo do raznih SLO in ex-Yu kanalov, ampak o dobri sliki (praviloma, ne bom trdil, da generalno) ne gre sanjat!
Saj namen, da sem odprl tole temo, je dejansko bil, da se nebi ponavljala razočaranja, kakršnim sem bil priča velikokrat, ko so ljudje mislili, da bodo imeli z najnovejšim televizorjem naenkrat super sliko, potem pa je izpadlo vse drugo!
Če govorimo zgolj o spremljanju TV programov, potem zaenkrat prave alternative za SAT sprejem preko dobrega digitalnega sprejemnika še ni!Vseeno pa ljudje hitijo prodajat opremo takoj, ko dobijo kabelski priključek! :shock:
Se mi zdi, da pogosto nakup novega televizorja pomeni bolj statusni simbol kot pa resnično željo po dobri sliki! :D Seveda to ne mislim generalno, da ne bo pomote in vroče krvi!
Sicer pa:a nekaj podobnega ni tudi pri avtih? ;-)

#12 pikoli

pikoli

  Poročevalec

 • Members
 • 508 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 27 december 2008 - 20:37

mirko53, odvisno je tudi od ponudnika IPTV. Med tem ko siol sliko prav grdo dodatno stisne, t-2 pošilja v omrežje točno tako kot jo dobi od TV postaj(mensezdi da jo večinomakrat dobi preko satelita).

#13 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 29 december 2008 - 12:56

V prodaji je nova številka revije Moj mikro, kjer je na naslovnici na veliko objavljeno, da se notri od 22. strani dalje(v resnici sicer od 26., a to mimogrede)nahaj prispevek o TV visoke ločljivosti.Kogar stvar res zanima, naj si revijo kupi.Avtor članka je sicer njihov stalni sodelavec Mele, ki na nekoliko drugačen način tudi pove približno to, kar navajam zgoraj sam.
No, razlike so!Predvsem je vidno, da je pisec bolj pripadnik 1080p tehnologije brez omejevanja, ki ga je zaznati pri meni.Tako bo morda na nek način bližji razmišlanjem nekaterih.Nočem tule nikomur vsiljevati svoj prav, tako tudi z avtorjem tozadevno nebi polemiziral.
No, v nekaterih točkah sicer bi:
-Zelo površno obravnava dilemo "plazma ali LCD" in jo precej nestrokovno reducira na vprašanje ločljivosti.
-Navedba, da Pioneerju ekrane dela Sharp, je zavajujoča!Sharp ne dela plazemskih ekranov, po katerih koncemkoncev Pioneer slovi!Je pa ravnokar Pioneer lansiral LCD-je, za katere pa ekrane res dela Sharp.
-Tudi ta avtor navaja kot obvezno, da mora imeti TV vgrajen sprejemnik MPEG4.Je to dobro, a nalogo običajno bistveno bolje vršijo zunanji sprejemniki.
-Malce šepa s preračunavanjem inchev v centimetre(recimo 42" ni 102cm).
Vsekakor pa(ponavljam)kogar tema zanima, lahko reskira teh nekaj Eurov, saj dobi zraven še kaj drugega za prečitat za čez praznike.

#14 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 31 december 2008 - 16:04

Verjetno se bo večina strinjala z oceno, da je najboljša slovenska računalniška revija Monitor!?
V januarski številki je Boris Horvat objavil dva res profesionalno napisana članka:"Novosti v televizorjih LCD" in "Omrežni televizorji".Priporočam čitanje!
V isti številki v rubriki "pro et contra" dva avtorja soočata mnenja na temo "plazma ali LCD".Dovolj realno in nepristransko z obeh strani! :ok:
V primerjavi je pisanje v Mojem mikru res na dokaj amaterskem nivoju!

#15 MACGYVER7

MACGYVER7

  Pomagač

 • Members
 • 373 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 05 januar 2009 - 17:24

Mene pa zanima neki v zvezi z "Backlight" pr LCD tv-ju! kok je to res, ce mas cist na minimum se podalsa doba LCD-ja ,maximum pa zmanjsa! nastavlen mam pa na 5 je to prevec ,premal?

Pa še neki glede Digitalne tv mam ta LCD:
http://www.sony.si/p...ies/kdl-32p3000
smo pr UPC Telemach,kabel od soseda(po zraku) pa bi sli na Digitalno, zdej pa js nocem tistih dodatnih sprejemnikov kupovat pa 2 dalinca met!! A bo ta stvar boljsa izbira? bo delalo na tem TV-ju? Pise da podpira tut ta TV
http://www.elti.com/...ion_mpeg-4_card

Hvala za odgovore!

#16 Dr.1m

Dr.1m

  Duohtar pod mus!

 • Members
 • 2 617 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Goriška primorska
 • Interesi:Elektronika, računalništvo, fotografija, video

Objavljeno 06 januar 2009 - 08:26

Ad. 1. če sem prav razumel, govoriš o osvetlitvi LCD-ja. Če je to, vsekakor velja, saj mora LCD za več svetlobe tudi bolj "nažigat" fluorescentno svetilko za LCD matriko. Vendar če imaš potrebo po večji svetlobi, zakaj bi jo po tem zmanjševal. Kljub temu da se življenska doba nekoliko zmanjša, bo po mojem mnenju vseeno preživela več kot bi ti pričakoval.

Ad. 2. Če misliš na Digitalni signal UPC-ja, si s to televizijo ne boš moral pomagati, saj UPC uporablja DVB-C sistem in ne DVB-T kot ga podpira ta TV

#17 stenc55

stenc55

  Igračar

 • Members
 • 120 objav

Objavljeno 06 januar 2009 - 16:23

Mirko53 malo se moram vmešati.
Najprej, dober post. Morda si le malo premalo poudaril tisto, kar jaz ponavadi trobim ob vprašanjih "kateri, je ta dober, blabla" Pri LCD-jih tega ni. Potrebno je dvigniti leno rit, se zapeljati do prve trgovine, kjer imajo zadevo prižgano IN SI OGLEDATI SLIKO! Vsake oči imajo svojega malarja, enemu paše ta, drugemu drug, pri LCD-jih pa malenkostne razlike pridejo zelo do izraza. Če CRT še nekako pogojno lahko kupiš iz fotelja, LCD-ja ne. Kupiš sicer lahko, vendar je obvezno, da si ga prej ogledaš.
Drugo, fino bi bilo, če bi kdo našel, da objavi približno tabelo, kakšna je razlika med 32" CRT ali LCD. Vemo namreč, da so CRT običajno v formatu 4:3, LCD-ji pa v 16:9. Tu potem prihaja do tega, da je slika na LCD dejansko nižja za par cm kot je v CRT. Tudi sem že slišal pripombe, da je imel človek na 32" CRT-ju večjo sliko kot na 32" LCD-ju.
Tretja stvar, ki si jo malo prehitro obšel je IPTV. Govoril bom le za T-2, ker ga imam in vem kako zgleda. Kvaliteta slike je od 0m do recimo 2000m od centrale enaka. Po tej razdalji prične padati, ker VDSL ne prenese večjih prenosov podatkov na večjih razdaljah. Ker do kockanja prihaja tudi na optiki, trdim, da je za kockanje do te razdalje kriva predvsem oprema v centralah, ne omrežje. Vsi kanali, ki kaj dajo nase (tu kakšni lokalni .pps kanali z 30min programa in kakšni športklubi odpadejo ) dobavljajo T-2 signal v DVD kvaliteti. Ta signal T-2 samo redistribuira naprej v mpeg2-ts, SIOL ga kompresira v mpeg4. Torej, signal, ki ga sprejemamo T-2-jevci je, če poenostavim, DVD. Seveda prihaja pri uporabi STB-ja do izgub v kvaliteti (in te niso tako majhne), ravno zato bom, ko bom sestavil HTPC fural TV direkt na mrežno kartico, čeprav mi še ni čisto jasno, če bom lahko uporabljal EPG.
Glede na to, kakšne so razlike v ceni HDready in FullHD, ne bom dosti premišljal ampak bom nabavil FullHD, ker moja videoteka že vsebuje kar nekaj teh filmov. Na HTPC se pa da sliko, ki bi bila zaradi toliko večje resolucije tudi malo programsko obdelati, da se zrnatost ne pozna toliko.

#18 mirko53

mirko53

  Spammer

 • Members
 • 4 638 objav
 • Kraj:Evropa

Objavljeno 06 januar 2009 - 20:35

Najprej dve pripombi:
-Razlika v kakovosti CRT-jev ni (bila) prav nič manjša kot pri LCD-jih!Je pač tako, da se sedaj res dobri novi CRT-ji praktično več ne dobijo, le še ceneni kot 2. ali 3. TV v gospodinjstvu.In pri njih več nihče ne gleda na kakovost!
-32" CRT-ji so bili praviloma tudi 16:9 in torej sta sliki kar enako veliki(pri LCD-jih bi načeloma morala dejanska vidna diagonala biti celo za cca 2cm večja)!Vprašanje pa je, kako pri kakem TV-ju dela avtomatsko preklapljanje med formati.Kakorkoli že:dandanašnji to niti več ni posebno važno vprašanje!
Sicer pa smisel mojega posta ni bil v tem, da bi komu hotel vsiljevati svoj prav, niti ne delat kakih ekspertiz.Osebno me 32" LCD-ji sploh ne zanimajo, enako kot me ne IPTV.Sem pač "konservativen" in zaenkrat sem še vedno na strani plazem z najmanj 42", sprejema TV kanalov preko vrhunskih satelitskih sprejemnikov in to združeno s kakovostnim 5.1 zvokom.Moraš pa za to imeti seveda tudi prostorske in (žal!) finančne pogoje.Za povrhu na slovenski televiziji gledam izključno Dnevnik in včasih Odmeve in res ničesar drugega!
Moj post je bil namenjen izključno temu, da bi enkrat več opozoril, da še zdaleč ni dovolj poskrbeti za nekakšen full-HD televizor, da bi človek imel dobro sliko, saj ogromna večina ljudi še navadnega PAL formata v celoti ne izkoristi.To je kot da bi kupil vrhunski hi-fi, da bi potem poslušal na njem mp3(verjetno se komu tudi to ne bo zdelo tako brez veze... :mrgreen: ).
Tale tema nikakor ni "moja" in se vanjo niti ne mislim redno vključevati, če me dotična stvar ne bo ravno neposredno zanimala(zaenkrat teme kot IPTV, DVB-T, manjši televizorji ipd.) oz. se ne bom počutil kompetentnega.Mislim, da sta na temle forumu vsaj še 2 člana(verjetno njih več?), ki o teh stvareh vesta najmanj toliko kot jaz, verjetno pa še več! :D

#19 hamurabi

hamurabi

  Mojster

 • Members
 • 1 526 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Celje

Objavljeno 06 januar 2009 - 22:56

Mirko lepo si tole napisal. Sploh z uvodnim postom si zelo enostavno razložil osnove visoke ločljivosti. Se pa še vedno najdejo "trdobučneži", ki mislijo, da bodo z 200 herčnim full HD televizorjem z vgrajenim Mpeg-4 dekoderjem preko Siol-a gledali poročila na POP-u v visoki ločljivosti.

#20 stenc55

stenc55

  Igračar

 • Members
 • 120 objav

Objavljeno 07 januar 2009 - 10:09

Ej mirko, sploh te nisem mislil nič zmerjat, če si slučajno tako razumel. Samo dopolnil sem del, ki si ga ti preskočil.
Vidiš, mene osebno TV nad 35" ne zanima, ker nimam prostora zanj, zato za primerjavo jemljem 32". Smo pa tu tudi taki, kjer TV gleda cela familija, sepravi zame mora laufati Discovery paket, za žensko raznorazni forenziki, za otroka pa CN in Jetix :mrgreen: torej mora signal podpirati še kaj drugega kot samo sat programe.
Hmm.... Zgleda da nisva hodila v iste trgovine. Spomnim se, da sem videl samo ene 2 modela CRT 16:9, ostali so bili vsi 4:3, takega imam tudi doma.Dodaj odgovor  


0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov