Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com
Slika

Kaj Se Splača Vedeti O Prenosnikih?


 • Please log in to reply
Odgovorov v temi: 6

#1 def

def

  PedoBear

 • Members
 • 5 910 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Zagorje ob Savi

Objavljeno 06 december 2009 - 21:57

Kaj se splača vedeti o prenosnikih?

Objavljena slika

Ali kdaj niste bili prepričani kaj pomenijo določene oznake pri prenosnikih kakor WXGA, Turbocache, Glossy in temu podobni izrazi in katerega kupiti?
V temi bom na kratko poskusil razložiti kaj pomenijo določene oznake in na kaj se splača paziti pri nakupu prenosnika in s tem pomagati bodočim kupcem prenosnikov.


Vrste prenosnikov

Prenosnike delimo na 5 razredov, ki se ločijo med seboj po velikosti, teži in kakšen hardware ima prenosnik.

Ultraportable

Objavljena slika
Ultraportable prenosniki so majhni in lažji. Torej priročni za nošo naokoli. Med najmanjše ultraportable prenosnike tudi spadajo netbooki, ki imajo po večinoma 10'' zaslon in manjšo tipkovnico. Značilnosti:
• 2kg ali manj.
• Manj kakor 20mm debeli.
• Majhni zasloni (12'' in manj).
• Počasnejši mobilni procesorji, manj spomina in manjši diski.
• Nobenega optičnega pogona.

Thin-and-light

Objavljena slika
Te vrste prenosnikov so najboljše razmerje med prenosljivostjo in zmogljivostjo in večinoma namenjen poslovnim uporabnikom. Značilnosti:
• 1.8 do 3kg.
• Manj kakor 40mm debel.
• Srednje veliki zasloni (12''-14'').
• Močni procesorji, veliko RAMa, dosti spomina na trdem disku.
• Optični pogon.
• Vsi standardni porti.

Mainstream ali value prenosniki

Objavljena slika
Ti prenosniki prinašajo zmogljivost in brez kakšnih stvari, ki jih uporabniki ravno ne potrebujejo. Značilnosti:
• 2.5 do 4kg.
• Približno 40mm debel.
• 14'' ali večji zaslon.
• Srednji razred procesorjev, zmerno veliko rama, srednje velika kapaciteta diska.
• Optični pogon.
• Vsi standardni porti.

Desktop replacement

Objavljena slika
Kakor nam že ime pove so to prenosniki kupljeni z namenom, da nadomestijo vaš osebni računalnik. Ti prenosniki omogočajo najboljšo zmogljivost in funkcionalnost, kar jih zasledi med prenosniki. Značilnosti:
• 3.5kg ali več.
• 40mm ali bolj debel.
• 15'' ali večji zaslon.
• Najhitrejši mobilni procesorji, največ spomina in največja kapaciteta diska.
• Optični pogon
• Vsi standardni porti in multimedijski konektorji (HDMI, VGA, ...)

Tablet PC

Objavljena slika
Ti prenosniki so na voljo v dveh izvedbah:
- prenosniki ki zgledajo kakor klasični prenosniki ampak imajo možnost zavrteti touch sensitive zaslon.
- prenosniki brez tipkovnice - več ali manj samo touch-sensitive zaslon
Značilnosti:
• Manj kakor 2kg.
• Večina jih je kompaktnih.
• 12''-13'' veliki zasloni touch sensitive, kdaj pa kdaj tudi pressure sensitive (Wacom tehnologija).
• Večinoma isto procesorji ki se dobijo pri Ultraportable prenosnikih.
• Lahko ima optični pogon ali ne.
• Manj portov.


Zasloni

Velikosti zaslonov (Aspect Ratio in Resolucija)

Kaj je resolucija oziroma ločljivost in Aspect Ratio?
Resolucija je število točk, ki sestavlja sliko na zaslonu in se odraža v dolžini in širini. Da boste lažje razumeli ima trenutno najbolj pogost 15,6" ekran resolucijo 1366 x 768, kar pomeni da ima po dolžini 1366 točk in po širini 786 točk. Aspect Ratio pa je razmerje slike ki je v tem primeru 16:9, kar pomeni da je za vsakih 16 točk po dolžini tudi 9 točk po širini.

Možne velikosti zaslonov in njihove kratice

4:3 palčni standardni zasloni (čeprav so v zadnjih letih postali redkost)

Objavljena slika

16:9 in 16:10 standardni palčni zasloni

Objavljena slika

Tipov resolucij je več, kot sem jih napisal saj so navedene samo najbolj pogoste.
Za malce boljšo predstavo kakšne so razlike med njimi si lahko ogledate na spodnji sliki.

Objavljena slika
Vir: Wikipedia

Glossy in Matte zasloni

Objavljena slika

Glossy zasloni(desno)
Kakor nam že samo ime pove so Glossy-Odsevni (točni prevod bi bil Sijajni) zasloni odsevni, zaradi premaza ki zmanjša "screen door effect" in izboljša kontrast ter svetilnost slike.
Slaba stran Glossy zaslonov je, da zaradi svojega premaza odseva stvari v ozadju. Bolj svetla je stvar, bolj je lahko moteča. Pri samemu nakupu prenosnikov naj vas ne motijo oznake, ki jih dajejo proizvajalci Glossy zaslonom. Te so:
- SONY: XBRITE,
- FUJITSU: Crystalview,
- MY GATEWAY: ULTRABRIGHT,
- itd.

Matte zasloni(levo)
Tako imenovani Matte zasloni so dejansko starejsi zasloni in so tudi večinoma cenejši od Glossy.
Ampak Matte za razliko od Glossy nimajo odseva ampak je za razliko od njih poudarjen "screen door effect".

Kaj je "screen door effect" ?
Objavljena slika
To je črni prostor med pixli, ki ga recimo z Glossy premazom zelo zmanjšajo tako, da ni več opazen.

Mrtve točke/mrtvi pixli (Dead Pixels)

Ponavadi so LCD zasloni najdražji del samega prenosnika in imajo velike možnosti, da vsebujejo kakšne napake kakor so mrtve točke.
Kaj so mrtve točke?
Mrtvi pixel je okvarjena točka na ekranu kakor je tudi razvidno iz zgornje slike. Pri vsakemu nakupu prenosnika se splača pognati kakšen dead pixel test in natančno preveriti prenosnik.
Objavljena slika
Dead Pixel Test

Tudi vsak proizvajalec ima svojo politiko do mrtvih pixlov in koliko jih tolerira, saj proizvajalec ne bo odvrgel celotnega LCD zaslona zaradi kakšnega pixla saj stanejo preveč in bi se posledično dvignile cene, če bi se uvrglo vsak zaslon z nekaj mrtvimi točkami. Nekateri proizvajalci imajo LCD razdeljen na sektorje, kjer se tolerira mrtve pixle in kjer se ne. Spodaj sem na kratko navedel nekaj proizvajalcev in koliko mrtvih pixlov mora imeti vaš zaslon, da ste opravičeni do menjave izdelka.

Proizvajalec in dovoljeno število mrtvih točk:
Dell = 7
IBM = 9-16
LG = 9
HP = 10
Sharp = 7
Acer = 9-10
Fujitsu = 3
Panasonic = 3
Sony = 5
Toshiba = 5
Dell Alienware = 2


Strojna oprema

Glede strojne opreme bom bolj redkobeseden, ker nameravam v prihodnosti narediti bolj detaljni opis, če bo za to zanimanje.

Procesorji

Intel:
Objavljena slika

Core 2 Duo & Quad
To je Intelov najbolj uporabljan procesor za prenosnike, ki prihaja v različnih modelih. Novejša linija Core 2 Duo CULVs (Consumer Ultralow-voltage Processors) imajo malce manjšo zmogljivost, kar se tiče hitrosti ampak omogoča daljše trajanje baterije.

Atom
Atom je Intelov procesor, ki se predvsem nahaja v netbookih in mini ITX PCjih. Njihova omejena hitrost je idealna za izvajanje manj zahtevnih del na prenosniku kakor je branje e-pošte, brskanje po internetu in pisanje. Slaba lastnost Atomov je, da žal na njih ni mogoče igrati večine iger in ogled HD filmov. Najbolj pogosti Atom procesorji so N270 in N280. Splača se izogibati Z-seriji Atomov, ki so bolj namenjeni za mobilne naprave kakor laptope. Revizijo atomov lahko pricakujemo na začetku leta 2010.

Core i7
Intelova najnovejša linija mobilnih procesorjev, ki so namenjeni posebej za tiste, ki želijo top-end prenosnik, strastne igralce igric ter osebe, ki imajo raje ''PC-stopnjo'' procesorke moči. Core i7 mobile ima boljše upravljanje porabe energije kakor PC izvedba procesorja ampak še vseeno porabi veliko več energije kakor drugi procesorji za prenosnike.

Core 2 Solo
Spadajo med Intelov razred ''ultralow-voltage'' procesorjev (ULV) z enim jedrom. Med samo zmogljivostjo jih lahko uvrstimo nekje med Atom in Dual-core (ULV) procesorje.
Večinoma jih najdemo v ultraprenosnih prenosnikih, ki merijo na majhnost in nizko porabo.

Pentium Dual-Core
Ali tudi večinoma znani po Core Duo oznaki, ker ne izpolnjujejo pogojev za oznako Core 2 Duo. So dober nakup, če mislite kupiti prenosnik z 14'' ali 15'' zaslonom in plačati manj kot 600€.

Celeron
Na tržišču se nahaja še nekaj prenosnikov tega razreda. Glede na njihovo zmogljivost in ceno bolj svetujem Core Duo procesor.

AMD:
Objavljena slika

Athlon X2
AMD-jev dvojedrnik in alternativa Intelovemu Core 2 Duo procesorju, ki je ponavadi cenovno ugoden ampak so Intelovi procesorji hitrejši na podobno zmogljivih sistemih.

Turion X2
Še en AMDjev dvojedrnik, ki se v resnici razlikuje od Athlon X2 samo v nižji porabi energije.

Athlon Neo
Najpogosteje zasledimo ta procesor v ultralahkih prenosnikih in netbookih. Procesor je namenjen za prenosnike z nizko porabe energije in z njim lahko tudi dosežemo dolgo življensko dobo baterije kakor pri Intelovem Atomu. V tem razredu svetujem nakup Atoma saj je Athlon Neo procesor dražji in ne kaj dosti hitrejši od Atoma. V prihodnosti lahko vidimo Athlon Neo X2 in Atom dual core (Atom 330) v netbookih in drugih prenosnikih.

VIA:
Objavljena slika

VIA Nano
Procesor z majhno porabo, manj znanega proizvajalca imenovanega VIA. Le malo netbookov z Nano procesorjem nudi podobne ali boljše rezultate kakor Intelov Atom, a je Via najavila, da bodo ti procesorji kmalu namenjeni za širši krog produktov in ne le za netbooke.

Grafične kartice

Bom bolj kratek saj si večino testov lahko ogledate na različnih benchmarkih na internetu. Na tržišču najdemo Intelove, Nvidiine in seveda ATIjeve grafične kartice. Glede na to, da je preveliko modelov jih ne bom našteval. Kakšnim bodočim ''gamerjem'' bi odsvetoval Intelove grafične kartice saj v igrah ne dosežejo ravno najboljših rezultatov. Najbolj enostavno lahko vidimo razliko v najbolj pogostih grafičnih na naslednji strani. ---> KLIK.

Testi večina grafičnih kartic in procesorjev za prenosnike:
- GPU benchmark
- CPU benchmark

Hypermemory-ATI in TurboCache-Nvidia

S prihodom PCI-Express sta ATI in Nvidia razvila tehnologije, ki omogočajo uporabo sistemskega pomnilnika, ki deluje kakor buffer za podatke, ki prihajajo iz grafične kartice in je v bistvu razširitev spomina same grafične kartice. S tem sta proizvajalca prišla do zelo poceni metode povečanja zmogljivosti. Največji problem te tehnologije je, da je sistemski pomnilnik vedno počasnejši od pomnilnika grafičnega procesorja in tako ne more nadomestiti dodeljenega pomnilnika. Ena dobra stvar glede HyperMemory nad TurboCache pa je, da skoraj čisto vse leži v programski opremi in z malce ''tweakanja'' lahko to uporablja, pa čeprav bo samo zmogljivost GPU-ja povečalo za bolj majhno vrednost.

Diski

Klasični trdi diski
Objavljena slika

Tradicionalni trdi diski nudijo poceni prostor za shranjevanje programov in datotek za nedoločen čas. Te vrste trdih diskov so postale standard za prenosnike kakor za osebne računalnike in so kar lepo "zrasli", kar se tiče same kapacitete diska. Tako zdaj v prenosnikih tudi pogosto zasledimo diske z velikostjo 640GB. Čeprav samo velikost ne naredi diska dobrega je potrebno tudi paziti na hitrost trdega diska. 7200RPM diski nudijo bistveno hitrejše delovanje kakor model z 5400RPM. Je pa dejstvo, da s hitrejšim diskom tudi bistveno povečate porabo energije.

SSD
Objavljena slika

SSD pogoni za razliko od klasičnih diskov nimajo gibljiv delov in tako zmanjšamo tveganje kakšne fizične poškodbe diska zaradi gibanja. SSD-ji ne generirajo praktično nič ali zelo malo toplote in ne oddajajo zvoka. Pogoni so najbolj podobni SD karticam, ki jih najdemo v digitalnih aparatih in podobnih prenosnih napravah. Zavedati se moremo, da so SSD diski dražji in ponavadi ponujajo dosti manjše kapacitete kakor klasični trdi diski. Hitrost prenosa podatkov pa je 2-3x večja (odvisno od modela) od navadnega trdega diska.


Optične enote

DVD & Blu-Ray

Vsi prenosniki, ki so trenutno na tržišču imajo več ali manj vgrajen CD/DVD pogon in o njih ravno ne bom veliko pisal. Blu-Ray pogoni so namenjeni za predvajanje filmov visoke ločljivosti in so večinoma vključeni v višji cenovni razred prenosnikov. Navadna kapaciteta Blu-Ray medijev je trenutno 25GB. Čeprav netbooki po večinoma ne vključujejo optičnega pogona, so še vedno uporabni za namestitev programske opreme iz diska in ker postajajo "downloadable" mediji vedno bolj popularni, optični pogoni niso več tako privlačni kakor so bili nekoč.


Omrežne možnosti
Pri večini prenosnikov boste zasledili 56Kbps modem ki uporablja (RJ-11) vhod in Ethernet kartico (RJ-45), ki ponavadi omogoča hitrosti do 10-100-1000Mbps povezave. Skoraj vsi prenosniki pa tudi vsebujejo vgrajene antene za brezzično povezavo, ki omogočajo brezžično povezavo. Večina Wi-Fi anten uporablja standard 802.11g ampak hitrejši 802.11n postaja vse bolj pogosti. Seveda ne pozabiti da rabite tudi ustrezni Router (usmerjevalnik), ki podpira 802.11n, da lahko to izkoriščate.

Bluetooth

Kot kakšno dodatno omrežno možnost je vedno dobro imeti Bluetooth povezavo. To je wireless protokol, ki nam omogoča prenašanje podatkov (slike, glasbo, film,...) med prenosnikom in uparjeno napravo. Tako se lahko recimo povežemo z drugim prenosnikom ali mobilnikom, ki omogoča Bluerooth. Nekateri mobilniki omogočajo tudi Bluetooth prevezovanje za brezzični internetni dostop.

PC kartice in Express kartice

Vmesnik za PCI Express kartice je v večini zamenjal starejšega PCMCIA vmesnik. Vendar se ti počasi manj uporabljajo in jih bodo počasi zamenjali USB dongli in adapterji. Express kartice se lahko uporabljajo za high-bandwidth vmesnike kakor so Gigabitni omrežni vmesniki in HDTV tunerji. Tudi 3G wireless modemi niso več pomembni za navadne uporabnike saj so USB adapterji narejeni skoraj za vsako stvar.

Mobilne širokopasovne storitve

Če pogosto potujete izven dosega Wi-Fi hot spotov boste morda želeli razmisliti o nakupu prenosnika z vgrajeno anteno za mobilne širokopasovne stortive. (3G ali WWAN)
Te antene vam omogočijo dostop do mobilnega interneta preko vašega mobilnega ponudnika in so lahko zelo koristne kadar nimate v bližini kakšne Wi-Fi povezave. Ampak tehnologija ima tudi slabe lastnosti:
- trenutno kar draga alternativa,
- nihajoče hitrosti, odvisne od samega signala in kako blizu je oddajnik,
- povezava je počasnejša od večine širokopasovnih povezav, ki so trenutno na voljo v Sloveniji.


Baterija

Objavljena slika

Del prenosnika, ki posameznikom odpira mnogo vprašanj. Skratka so danes v prenosnikih dovolj zmogljive baterije glede na njihovo strojno opremo, ki omogočajo uporabniku povprečno 1-2h aktivne uporabe prenosnika brez dodatnega napajanja. Za Li-Ion baterije je značilno, da nimajo spominskega efekta in jih lahko polnimo kadarkoli imamo električno omrežje na voljo ne glede na njeno kapaciteto. Kljub temu je za prvo polnjenje priporočljivo baterijo polniti (če ni prednapolnjena) 24h brez prekinitve, kot dobre stare baterije NiMh. Od baterije lahko pričakujemo, da nam bo omogočila nekje 300-800 ciklov polnjenj, kar ne pomeni da bo samo naenkrat "crknila" ampak bo po tolikih polnjenjih izrazito izgubila na moči. Visoke temperature krajšajo življensko dobo baterije zato je dobro, da prenosnik večinoma uporabljate na temperaturno dobro prevodni površini in ga ne puščate recimo na soncu ali v vročem avtu. Za daljšo avtonomijo delovanja baterije imejte omogočeno varčevanje z vklopljeno možnostjo mirovanja in ohranjevalnikom zaslona, defragmentiran in "čist" trdi disk, dovolj RAM-a, odklopljene zunanje naprave (miška, tipkovnica, ...), ko jih ne uporabljate in čim manj uporabljajte optično enoto (CD/DVD) ampak imejte raje podatke shranjene na disk.


Hvala za pozornost in lep pozdrav, def. :)

#2 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 162 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 06 december 2009 - 22:29

Odlična tema def in bo res marsikomu vodilo za nakup. :)

#3 @nZ€

@nZ€

  Igračar

 • Members
 • 127 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:A

Objavljeno 14 december 2009 - 16:59

Res hvala ti, še sam ravno gledam za prenosnik in sem dal kot iskanje in nasel to temo. ODLIČNA JE! Zelo pomaga, najbolj tisto o baterijah in procesorju!

lp

#4 lolypop

lolypop

  nOObie

 • Members
 • 19 objav

Objavljeno 15 december 2009 - 23:01

Res odločna tema, pohvalno

#5 sand-okan1

sand-okan1

  nOObie

 • Members
 • 2 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 24 januar 2010 - 10:40

Dobrodošla razlaga.

#6 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 162 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 30 avgust 2011 - 19:54

Živijo.

Slišal sem, da HP Pavilion dv6 serija ima težave z odpovedjo strojne opreme. Zanima me, če je to 100% resnica, ker sem tik pred nakupom modela iz te serije.

Hvala za odgovor.

Lp, Medicius.

#7 lineartsi

lineartsi

  nOObie

 • Members
 • 3 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 13 junij 2012 - 14:01

Verjetno si že n-krat nabavil nov prenosnik. Kakorkoli, nikdar ni smiselno posploševat glede okvar določene serije prenosnikov. V zadnjem času je vse preveč posploševanja, da se HP kvari....

Živijo.

Slišal sem, da HP Pavilion dv6 serija ima težave z odpovedjo strojne opreme. Zanima me, če je to 100% resnica, ker sem tik pred nakupom modela iz te serije.

Hvala za odgovor.

Lp, Medicius.


0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov