Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Ni Slike

• Please log in to reply
Odgovorov v temi: 9

#1 Tennessee Titan

Tennessee Titan

Spammer

• Members
  • 3.222 objav
  • Kraj:Ajdovščina

Objavljeno 07 junij 2010 - 01:18

Pozdrav,

danes se je ob zagonu PCja pojavil problem, in sicer slika ne pride do zaslona. Računalnik se normalno prižge, v slušalkah slišim WIN zvoke, zazna USB naprave ipd., zaslon pa ostane temen, s tem da vidim grafiko za nastavitve zaslona(slika levo-desno, zvok..pač stvari ki se urejajo na samem zaslonu). Kabel sem preveril z aparaturo (vsak pin posebej) in kot kaže ni poškodovan, tako da sem omejil možne vzrok na odpoved grafične oz. odpovedi zaslona pri sprejemu slike. J možno še kaj drugega? Trenutno ne morem preizkusiti zaslona na drugem PCju, zanimajo pa me predvsem alternative ob zamenjavi določenih delov ker gre za precej star PC in če je še kaj kar lahko preverim doma, ob predpostavki da nimam veliko računalniškega znanja. PC sem večkrat restartal, preverjal kable..brez uspeha. Zaslon torej deluje, ker prikazuje lastne nastavitve, slika se pa ne prikaže.

Imam pa 17" Prestigio P178
ATI 9100, nekje v tem rangu za številko nisem100%
Mašina je stara vsaj 6 let in sem podatke malo pozabil, če je še kaj bistvnega bom poiskal, samo povejte kaj.

Nisem pa pred kratkim nič spreminjal pri nastavitvah, driverjih karkoli...

PC uporabljam samo za pisarniška opravila, brskanje po internetu ter občasno igranje starejših iger...v primeru menjave grafične oz. zaslona..kaj priporočate? Zmogljivosti grafične ne rabijo biti večje od trenutnih, bolj je pomembna cena.
Če je zaslon fuč, bom preveril s priklopom na drugi PC ob prvi priložnosti, se v tem primeru splača servisirati ali je bolj ugoden nakup novega in kako so novejši zasloni kompatibilni s staro grafično kartico? Kakšna je težavnost nameščanja novega zaslona doma?

Hvala za pomoč, upam na čimprejšnjo rešitev ker imam na računalniku pomembne podatke do katerih bi rad imel čimprej dostop.
LP

#2 Luka

Luka

Raziskovalec

• Members
  • 35 objav

Objavljeno 07 junij 2010 - 07:55

Monitor prvo sprobaj na drugem računalniku in tako ugotoviš takoj ali je monitor ali grafična kartica.

Če je šel monitor po gobe, se ga ne izplača popravljati, razen če je v granciji oz. imaš čustveno navezanost nanj :)

Zakaj:
- servisna ura cca.30€ naprej
- rezervni deli niso zastonj :o
- če servis nima rezervnih delov, jih naročijo in potem si brez monitorja lahko tudi 1 mes. ali več
- monitor dobiš nazaj in se zaplet ponovi še 1 x in si ob denar ,ki si ga dal na servisu in še nov monitor kupiš, ker se ne odločiš za ponoven servis

Torej priporočam nakup novega monitorja. Npr.: 19'' AOC dobiš že pod 100€. Kar se tiče priklopa po v večini še vsi uporabljajo tudi VGA, ki predvidevam, da ga tvoja grafa ima.

Če je šla grafična je sistem podoben. Rabljeno grafično lahko dobiš že zelo poceni, ker novih za tak sistem praktično ne prodaja noben več.

#3 bajdec

bajdec

Poročevalec

• Members
  • 540 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Podkum
  • Interesi:Izdelava spletnih strani

Objavljeno 07 junij 2010 - 15:41

Jaz imam doma eno grafično ki je ne potrebujem, ima 16 MB rama.

#4 Pentium

Pentium

Spammer

• Administrators
  • 3.422 objav
  • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 07 junij 2010 - 17:27

Preveri za začetek, ali je tvoja grafična kartica na zunanjem AGP vodilu ali je integrirana na matični plošči.
Se pravi ko odpreš škatlo notri vidiš ali imaš grafični na nekem svojem vodilu, katero lahko odstraniš ali je pritrjena na matično ploščo.

V primeru, da imaš in zunanjo in grafično na matični plošči, potem zunanjo odstrani iz sistema in preveri ali dobiš sliko pri zagonu na tisti integrirani.
Ker če ti bo to delalo potem bo najbrž problem v grafični karitici.
Glede na to, da dobiš sliko menija na zaslonu, predvidevam da bo problem v kartici ali v kablu (katerega si že preveril...)
Tako da po vsej verjetnosti bo kartica...

#5 Tennessee Titan

Tennessee Titan

Spammer

• Members
  • 3.222 objav

Objavljeno 07 junij 2010 - 18:23

Priklopil sem zaslon na prenosnika, ta prilagodi razmerje zunanjem zaslonu/projektorju, sam zaslon se vklopi iz stanja pripravljenosti slike pa še vedno ni. Sklepam da je okvara v zaslonu.

Kabel sem tudi preizkusil na drugem zaslonu, žal sem pozabil kabel za napajanje kolega pa ima drugačnega, slika je prišla do kolegovega zaslona, tako da kabel deluje.

Kar se tiče grafične, imam dve ATI stvari na matični, večjo srebrno škatlico in nekaj cm oddaljeno črno, ki pa je debela le kakšen mm. Nobeno od teh stvari ne znam odstranit ker niti ne vem kako so pritrjene.

Jutri imam možnost, da priključim drug zaslon na svoj PC, tako da bom tako preveril grafično, drugače se še enkrat odpravim z zaslonom in kablom za napajanje h kolegu in tam preverim zaslon. Problem je, ker se redkokje najde kdo, ki še uporablja namizni računalnik, zato opcij za preverjanje ni veliko. Jutri bom vedel več, zaenkrat lahko izključim kabel.

#6 Tennessee Titan

Tennessee Titan

Spammer

• Members
  • 3.222 objav

Objavljeno 09 junij 2010 - 20:35

Priklopil drug zaslon, vse deluje..očitna okvara v zaslonu in že gledam za novim. Zanima me, kje preverim možne ločljivosti, ki jih podpira moja grafična kartica, ogledujem si 19" in se bojim da imajo večjo ločljivost kot jo podpira grafična.

#7 matic93

matic93

Gospod s kravato

• Members
  • 1.328 objav

Objavljeno 09 junij 2010 - 21:10

latilen, če imaš navodila boš vse tehnične lastnosti grafične kartice našel tam. Če jih nimaš pa poglej katero grafično kartico imaš in malo poglej po internetu. To sigurno piše.

#8 Tennessee Titan

Tennessee Titan

Spammer

• Members
  • 3.222 objav

Objavljeno 09 junij 2010 - 22:02

Grafična je precej stara, 6-7 let stari zapisi pa niso tako lahki poiskat..kakorkoli, pomagalo je tole.
ATI 9100 IGP widescreen resolution

Vprašanje je bilo postavljeno leta 08', na istem OS, tako da mislim, da je spraševal isto kot jaz, odgovor pa je da grafična podpira to, včasih pa v nastavitvah ni te opcije ker se možne ločljivosti zaslona izgubijo nekje na poti med zaslonom in grafično.

#9 matic93

matic93

Gospod s kravato

• Members
  • 1.328 objav

Objavljeno 09 junij 2010 - 22:21

Tukaj imaš vse podatke o tvoji grafični kartici. Piše tudi vse o resoluciji in kot lahko vidiš, podpira še dosti večjo resolucijo, kot jo potrebuješ :)

#10 Tennessee Titan

Tennessee Titan

Spammer

• Members
  • 3.222 objav

Objavljeno 09 junij 2010 - 22:57

Hvala, potem pa ni druge kot da najdem všečen 19" monitor, priklopim in je to to.

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov