Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Računalniški Virus

Ni odgovorov

#1 Lilil

Lilil

//Virusni mojster//

• Members
  • 564 objav

Objavljeno 23 avgust 2010 - 19:53

Pozdravljeni,

Odločil sem se da napišem vodič, ki bo prikazoval potek brisanja virusov. Nekaj besed bomo namenili tudi zgodovini računalniškega virusa.

Zgodovina virusov sega vse do leta 1981, namreč tistega leta je bil najden prvi računalniški virus, vendar je bil v primerjavi z sedanjimi, ki se širijo sami dokaj nedolžen.

Spoznajmšo še vrste virusov:

---> Črv, je prav tako kot virus zasnovan z namenom širjenja v druge računalnike, vendar to naredi samodejno, tako da prevzame nadzor nad računalniškimi funkcijami za prenos datotek in podatkov. Ko se črv naseli v vašem sistemu, lahko potuje sam. Nevaren je prav zaradi izjemne sposobnosti hitrega širjenja: svoje kopije lahko na primer pošlje na vse naslove, ki jih imate v adresarju, računalniki naslovnikov pa bi naredili isto, kar povzroči učinek domin.

---> Trojanski konj
, Trojanski konji se širijo, ko uporabniki odprejo program, za katerega verjamejo, da prihaja iz pristnega vira. Trojanski konji se lahko skrivajo v programski opremi, ki jo prenesete brezplačno. Nikoli ne prenašajte programske opreme iz vira, ki mu ne zaupate.

---> Spyware, je program, ki je instaliran brez uporabnikovega dovoljenja in teče skrito na računalniku, da pobira uporabnikove informacije in jih posreduje tretjim osebam. Spyware je inštaliran kot posledica klikanja na nezanesljivo popup okno ali drive-by download ( avtomatski download brez uporabnikovega vedenja ali dovoljenja ).
To so le najpogostejše vrste virusov, poznamo jih še več.

Seveda pa jih lahko, preden virusi začnejo pustošiti po našem računalniku mi prej najdemo in odstranimo. Najpogostejši simptomi so: nenadno počasno delovanje računalnika, internet preneha delovati, odpirajo se nam razne spletne strani, čudno obnašanje računalnika – npr. kliknemo na neko aplikacijo, zgodi se nič, ....

Čeprav se virusi skrivajo skoraj vsepovsod, lahko tudi sami pripomoremo k temu da ga nebi dobili in to s tem da vemo kje se jih nahaja največ, čeprav je lahko tudi slika na prvi pogled ''čista'' v resnici pa se v njej skriva zlonamerna programska koda. Pa naštejmo najpogostejša nahališča: razne torrent strani, strani z golimi ženskami, strani s programi za prenos, .... Seveda lahko tudi kaj posumimo glede kakšnega programa, recimo da program zasede pičlih nekaj Kb je že vprašljivo glede čistosti datoteke.
Priporočeno je svoj sistem pregledati vsaj enkrat na dva meseca že zaradi preventive.

Tako sedaj smo izvedeli že dovolj od virusih, sedaj pa se lahko lotimo brisanja oziroma odstranjevanja virusov v primeru da naletimo na kakšnega.
Pa začnimo z brisanjem virusov.
Opisal bom postopek brisanja s programom Avast Antivirus, saj ga imam tudi sam.

1. Odpremo program, tako da kliknemo na ikono v opravilni vrstiici.Objavljena slika
2. V stoplcu na desni strani kliknemo na zavihek pregled računalnika, nato pa izberemo način pregleda, odvisno do tega kako obsežen pregled želimo.Objavljena slika V mojem primeru sem izbral Izberi mapo za pregled, ter si izbral mapo, katero sem želel prelgedati. Izbral sem mapo na na mizju. Ko izberete mapo kliknite Vredu.Objavljena slika
3. Če izberete Celotni pregled sistema, bo antivirus potreboval čas, tako da najbolje da gretse med pregledovanjem ven na svež zrak za kakšne dve urci.
4. Ko bo pregled končan bo izgledalo takole:Objavljena slika V primeru, da vam zazna grožnjo kliknite na prikaz rezultatov in si oglejte katera datoteka je škodljiva.Objavljena slika
5. Desno spodaj vam bo program ponudil par dejanj katera bo poskusil uresničiti glede virusa. Izberite dejanje in nato kliknite na uporabi. Če bo vse po sreči bi moralo vse skupaj izgledati takole:Objavljena slika
6. V primeru, da antivirus virusa ne bo zmogel odstraniti ali pa ga premakniti v virusni zabojnik, zaženite svoj sistem v Safe Modu. To storite tako, da po ponovnem zagonu računalnika pritiskate tipko F8, ali pa F11. Ko se sistem zažene v varnem načinu ponovite vajo.

V primeru, da tudi v varnem načinu ne uspete odstraniti virusa pa nam preostane le eno, obrnimo se na forum Računalniških Novic. :rolleyes:

To bi bilo vse, upam, da ste se naučili vsaj nekaj več o virusih. Če sem kaj pozabil pa me le opozorite na Zs.

Dodaj odgovor

1 član(ov) bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov