Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Homokinetični Zglob, Polosovina Ali Karkoli....

Odgovorov v temi: 13

#1 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 29 september 2010 - 16:25

Lep pozdrav. Imam eno vprašanje in me zanima kaj menite, da bi lahko šlo narobe. In sicer na avtomobilu mi ob speljevanju v križišču kadar zavijam levo(takrat najbolj opazno) precej glasno začne ropototati(mislim, da na desni strani), sliši se pa tako kot neko udarjanje. Sprva se je slišalo samo v levo strani, sedaj pa začenja ropotati tudi, ko zavijam v desno, vendar manj izrazito. Sem že bil pri mehaniku in sicer dvakrat, enkrat zaradi tega, ker zadeve niso popravili in je dokončno crknila, sedaj pa so za silo "popravili" vendar se zadeva sliši še vedno.
Zanima me predvsem vaše mnenje kaj se vam zdi, da bi to lahko bilo in, če ima še kdo izkušnje ter lahko pove kakšni so stroški popravila...
Hvala.

#2 Barton 2500+

Barton 2500+

Pomagač

• Members
  • 445 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Summoners Rift (:

Objavljeno 29 september 2010 - 18:01

Pravilno si sam ugotovil, da je zanič oz obrabljena polosovina, natančno zglob ki se nahaja takoj za vpetjem amortizerja na spodnji strani. To je del ki prenaša vrtilno gibanje iz menjalnika na kolo, in se mora pri tem prepogibaiti (ko avto zavija) malce poslušaj na kateri strani ti točno ropota in to je to :)
Zglobe se načeloma da obnoviti, vendar je postopek tak da ga ti vbistvu samo menjaš (staro za staro obnovljeno) ne da bi reklamiral ti dam prvi zadetek googla VVV.fd-avtodeli.si/obnova_polosi.html
imaš pa tudi možnost nakupa nove polosovine ki pa bo zelo draga....obnovljena je tam do nekje 70€ za normalen avtomobil, če pa je avtomobil kake prestižnejše znamke kot Citroen pa bo cena višja ;) Rad bi te še opozoril da po menjavi polosovine avtomobil pelji na optiko, saj se pri menjavi tega dela optika zmakne kar lahko povzroči zapeljevanja avtomobila oz. neenakomerno obrabo pnevmatik :) upam da sem pomagal

#3 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 29 september 2010 - 21:11

Hvala za odgovor!
Skoraj 100% sem da ropota na desni strani. Glede obnove...verjetno so mi nazadnje ravno to naredili na pooblaščenem servisu, saj račun ni bil pretirano visok. Nisem pa prepričan ali je res potrebno peljati na optiko kasneje? V bistvu mora to tako ali tako narediti serviser?
Avto sicer ni neka prestižna znamka ampak deli vseeno znajo meti zanimivo ceno :)
Hvala še enkrat.
lp

#4 Barton 2500+

Barton 2500+

Pomagač

• Members
  • 445 objav
  • Kraj:Summoners Rift (:

Objavljeno 29 september 2010 - 23:12

Nekateri serrviserji imajo možnost nastavljanja optike, spet drugi ne....najbolje in najceneje jo nastavijo na neki firmi v ajdovščini, imena se ne spomnim, roke in pa polosovine pa obnavljajo tudi v Vargalantu v Vrhniki...odvisno iz kje si...te so moje najboljše opcije...glede nujnosti pa....optika 30€, če pa ti serviser optiko zmakne pa boš uničil obe pnevmatiki ---> 100€ ... boš tvegal? če je avto starejši je najbolje da od kje dobiš kar rablejno polosovoino :)

#5 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 01 oktober 2010 - 10:21

Hvala.
Še nekaj...glede na to, da je začelo škrtati tudi, ko zavijem v desno, je to ista polosovina ali slučajno že druga umira? :)

#6 Matej

Matej

Pomagač

• Members
  • 454 objav

Objavljeno 03 oktober 2010 - 16:04

Pri zaviranju ali pospeševanju tudi kaj ropota ali samo ko zavijaš? Ker lahko so tudi puše na t.i. "rokah" zanič, ker tudi tam pride do ropotanja.
Skratka - s samo polgredjo verjetno ni nič narobe, ampak je samo homokinetični zglob uničen.... v tem primeru bi priporočal novega oz. če mogoče če na kakšen odpad pogledaš in če ga dobiš za res nizko ceno se mogoče še splača vzet :)

Glede optike je pa tako, da če pelješ delat enemu, ki se spozna na zadevo ni nobenega straha, da bi bilo kaj narobe potem z avtom ...

#7 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 04 oktober 2010 - 09:06

Ropota samo pri zavijanju, pri zaviranju in pospeševanju nisem slišal še ničesar.
Bom ga pa itak verjetno poslal na pooblaščen servis, a kaj, ko jim ne zaupam več ravno najbolj :)

#8 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2.549 objav
  • Spol:Nedoločen

Objavljeno 04 oktober 2010 - 15:44

Ležaj (oz. kotalni element v njem) na levi koli . :)

#9 Matej

Matej

Pomagač

• Members
  • 454 objav

Objavljeno 04 oktober 2010 - 20:57

Ropota samo pri zavijanju, pri zaviranju in pospeševanju nisem slišal še ničesar.
Bom ga pa itak verjetno poslal na pooblaščen servis, a kaj, ko jim ne zaupam več ravno najbolj :)

Pa bodi zraven avta oz. pelji na malo manjši, a še vedno pooblaščen servis ;)

Drugače pa če jim ne zaupaš in če nimaš časa biti zraven pa reči naj ti pokažejo kaj so zamenjali in pojasnijo zakaj so to naredili :)

#10 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 05 oktober 2010 - 12:05

Ležaj (oz. kotalni element v njem) na levi koli . ;)

Hm...sliši se bolj na desni strani, plus to, da desno kolo bolj trpi ob zavijanju v levo? :)
Bom pa poskusil naredit kaj takšnega kot je predlagal Matej. ;)
Jutri grem poskusit :)

#11 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2.549 objav
  • Spol:Nedoločen

Objavljeno 05 oktober 2010 - 12:09

Haha, slabo prebral, potem pa desno. :)

#12 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 08 oktober 2010 - 14:14

Danes so mi sporočili, da bi bilo potrebno zrihtat levo in desno polos. In če bi kupil nove, bi me ena stala cca 400-500€ :|
Zato mi seveda ni preostalo drugega kot, da damo obnovit obe za četrtino cene. Ah ja... :)

#13 Matej

Matej

Pomagač

• Members
  • 454 objav

Objavljeno 09 oktober 2010 - 20:31

So že dali popravit? Ker bi lahko za res male denarce na kakšnem odpadu našel .... :)

#14 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 10 oktober 2010 - 08:43

Poslali so verjetno že kar v petek, tako da sem do torka ali srede brez avtomobila.
Saj so mi pri prejšnjem obisku zamenjali polos(ker je bila zlomljena) z rabljeno. V bistvu mi je tudi omenil, da bi se lahko dalo kakšne rabljene dobit, vendar ni bil ravno navdušen nad tem. Obenem pa vseeno ne veš ali bodo dejansko poslali na obnovilo ali pa bodo enostavno dali kakšne rabljene not, računali bodo pa več. Nikoli ne veš...
EDIT: Evo zadeva rešena...po skoraj enem tednu brez avta je zadeva spet neslišna. :)

Dodaj odgovor

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov