Skoči na vsebino

IPB



Slika

Kako Izdelati Spletno Stran


Odgovorov v temi: 26

#1 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 07 december 2010 - 18:04

Kako se lotim izdelave pravcate spletne strani. Trenutno se učim html in probavam v beležnici. Za učenje je fajn, kaj pa za izdelavo bolj hudih strani. Kje si lahko brezplačno naložim programe na računalnik? Sem še čisti začetnik, bi se pa full rada naučila izdelovat dobre spletne strani.
lp

#2 jaka 8

jaka 8

    Raziskovalec

  • Members
  • 75 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ljubljana
  • Interesi:Programiranje

Objavljeno 07 december 2010 - 19:12

Ja jaz bi tako rekel začni prvo v kašnem kmopzerjem ki ga dobiš tukaj http://www.kompozer.net/download.php. Ja to je za enkrat kar ti lahko povem pa prosil bi te za html kje ga dobiš
pošleš mi na pivk.jaka@gmail.com

#3 GoGy82

GoGy82

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 072 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:EVROPA
  • Interesi:vse...

Objavljeno 07 december 2010 - 23:53

Pozdravljena Nataša,

brezplačen programček za pisanje kode bi bil npr. Crimson Editor, NVU, Eclipse... teh programov je res veliko in težko je reči kateri je boljši. Ponavadi je vsakemu boljši tisti, na katerega se dokaj hitro navadi.

Vedeti moraš, da tvoje znanje programiranja ne bo nič boljše, če uporabljaš enega ali drugega ampak bo znanje odvisno od kilometrine (truda in angažiranosti).

Torej za izdelavo dobrih spletnih strani ni potrebno imeti najboljši program, temveč je dobro poznati HTML, CSS, nek jezik za programiranje dinamičnih aplikacij kot je npr PHP. Poleg tega pa je nujno za dinamične spletne strani poznati še delo z bazami podatkov kot je npr MySQL itd...

Vse kar znaš več je plus.

Za začetek predlagam, da se naučiš HTML in CSS, potem pa naprej.

Kar se tiče izgleda strani poskusi dobiti brezplačne predloge in delati z njimi, saj začetnik ponavadi ne ve veliko o izgledu strani razen to ali mu je všeč ali ne.

#4 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 08 december 2010 - 09:15

Kaj pa Dreamweaver in za slike Photoshop.
Kaj pomeni obvladati html? A to da znaš postaviti stran s kodami, pa podstrani, tabele, obliko pisave, itd.

#5 GoGy82

GoGy82

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 072 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:EVROPA
  • Interesi:vse...

Objavljeno 08 december 2010 - 09:31

Tudi Dreamweaver je dober, vendar sem ti jaz naštel take za katere ne potrebuješ licence, saj kot začetniku to predstavlja strošek... če se pa znajdeš po svoje pa je to tvoja stvar :D

Seveda moraš poznati vsaj nekaj osnov Photoshopa, da lahko delaš razrez dizajnov in podobno.

Za osnove HTML pa si prav povedala. Ko boš znala to, boš potem lažje delala s PHP-jem (če se odločiš zanj), saj se vanj vstavlja tudi HTML koda.

#6 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 08 december 2010 - 13:18

Kako težek je Dreamweaver? Ali res rabim debel priročnik za učenje o tem programu? Kaj pa za Photoshop?

#7 matejm1994

matejm1994

    Mojster

  • Members
  • 1 962 objav
  • Spol:Moški

Objavljeno 08 december 2010 - 14:38

Za moje pojme sta to kar dva (sicer zelo zelo) super programa, vendar dokaj težka. Sam dosti uporabljam Photoshop in je dokaj težak za navadit. Sicer pa ko ga enkrat spoznaš, kje je kaj, pa greš po kakšnih vodičih (na spletu jih je malo morje), se pa začneš nanj hitreje učiti. Pa še zanimivejši rata, ko vidiš kako se kvaliteta izdelkov zboljšuje. Na začetku pa je kot - < Hmm, kaj pa ta gumb dela. Ups, kaj sem pa zdaj skril meni? > :D

Za Dreamweaver pa ne vem kaj bi povedal, sam sem ga uporabljal le kako leto, ampak sem spletno stran delal le "greafično", torej da sem naredil tabelo, nato izbral barvo... Seveda sem na koncu malo popravil kodo, ampak to so bile tiste prve spletne strani, grde in počasne. Primer.

LP

#8 GoGy82

GoGy82

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 072 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:EVROPA
  • Interesi:vse...

Objavljeno 08 december 2010 - 15:05

Nataša, najtežje se je naučit programirat, ostalo so malenkosti. Jaz v DW-ju nisem uporabljal nič posebnega razen to da sem pisal kodo :D

Zato ga ne uporabljam več, ker kodo pišem v veliko manj masivnem Crimson Editor-ju.

Photoshop je program za grafiko... kot je povedal matejm1994 je vse lahko ko se navadiš :lol:

#9 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 09 december 2010 - 11:10

A potem vsi programi za izdelavo spletnih strani temeljijo na pisanju kod, ni tako da bi imeli neke predloge, ki bi jih uporabil. In Photoshop je samo za oblikovanje slik, ki jih potem vstaviš v kodo? Upam da ne težim preveč s takimi vprašanji,samo sem komaj začela s tem.
lp

#10 GoGy82

GoGy82

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 072 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:EVROPA
  • Interesi:vse...

Objavljeno 09 december 2010 - 11:14

Ne težiš. Pač moraš najprej razjasnit kako in kaj.

Obstajajo seveda kakšne storitve sestavljanja spletne strani, vendar v tem primeru ne moreš vedno reči, da boš imela dobro spletno stran.

Če je spletna stran izdelana na tak način se to na daleč vidi in ti zna narediti več škode kot koristi, saj je večina danes navajena na dobro spletno predstavitev in te slaba odvrne od sodelovanja s tem podjetjem, ker se ni potrudil niti za lastno spletno stran, kako se bo potem s storitvami, ki ti jih nudi.

Če izbiraš med dvema podjetjema z enako storitvijo, se boš prej odločil za tistega z dobro spletno stranjo pa čeprav je malček dražji, kot pa za tistega s slabo... to je že podzavestno.

Izdelava dobrih strani pač zahteva programiranje.

Photoshop je samo za grafiko, dizajn, slike.

#11 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 09 december 2010 - 15:14

Sem se začela učiti css in ga čisto ne razumem. Kako naj shranim stran, da jo lahko vidim v brskalniku? Recimo za html dokument sem dala končnico .html, ko sem pa dala za css končnico .css, mi je odprlo DW.
A je pri css tako, da najprej pišeš ukaze, kakšna pisava naj bo pa ozadje, slike, in potem to shraniš (kako) in na nov list (beležnica?) napišeš besedilo, kaj pa sedaj?

#12 bajdec

bajdec

    Poročevalec

  • Members
  • 540 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Podkum
  • Interesi:Izdelava spletnih strani

Objavljeno 09 december 2010 - 15:32

CSS je za dizajn in ga moraš vstaviti v HTML, samega pa ne moreš zagnati v brskalniku. Recimo v CSSju določiš .nekdiv ozadje rdeče: .nekdiv {background:red;} in v html napišeš kodo <div class="nekdiv">Blabla</div>.
Vsi smo začeli s takimi vprašanji, priporočam pa ti spletno stran praktik.si, kjer imaš CSS video vodiče, pravtako tudi na ig33k.si, vsi so seveda v slovenskem jeziku, ampak na ig33ku lahko (prijavljen) preneseš datoteke in jih urejaš.

Lep pozdrav

#13 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 20 december 2010 - 12:41

Živjo,
ali je !doctype standarden, recimo na aptani sem videla da se pojavi takoj ko odpreš html dokument, v crimson editorju pa ni tega? zakaj so pomembni komentarji?

#14 wexot

wexot

    Igračar

  • Members
  • 127 objav

Objavljeno 22 december 2010 - 12:04

doctype si predstavljaj kot nek podpis dokumenta.
Jaz sem mislil da je doctype "kuj nekaj", ampak sem kasneje ugotovil da zaradi tega IE ni pravilno prikazal moje kode.

Komentarji, hmm
Jaz jih ne pišem. V šoli dobivajo študenti / dijaki nižje ocene, ker ne pišejo komentarjev.
Vcasih na internetu najdeš kako kodo, ki ni komentirana, in zato tudi ne razumeš vsega.

Kako napreduje tvoja spletna stran?

#15 Pentium

Pentium

    Spammer

  • Administrators
  • 3 422 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 22 december 2010 - 15:45

Komentarji so dobrodošli za tebe načeloma, da mogoče lažje najdeš kakšen del oziroma odsek kode.
Npr je to dobro ko pišeš CSS si lahko zraven pribeležiš kakšen komentar, da ko z očesom preletiš kodo lažje najdeš iskan del.
Isto je v sami kodi, če je zelo obsežna...

#16 Nataša

Nataša

    nOObie

  • Members
  • 8 objav

Objavljeno 23 december 2010 - 14:54

zaenkrat še nimam spletne strani da bi se hvalila z njo. Kode še malo plonkam iz knjig.
Me pa zanima če hočem oblikovat stran, moram najprej postavit boxe, ali naredim tabelo, recimo da bi rada glavo zgoraj, pa besedilo desno, meni levo, še kaj na sredini,...Kje dobim slike ki jih lahko uporabim. Iz drugih strani jih ne smem kopirat, kaj pa če bi naredila kakšen logo, a za to nujno rabim photoshop?
lp pa vesele praznike

#17 wexot

wexot

    Igračar

  • Members
  • 127 objav

Objavljeno 23 december 2010 - 18:12

Lep pozdrav

Tudi jaz sem kot začetnik plankal iz knjig, ampak sem na koncu ugotovil da od njih nisem odnesel ničesar.
Vse dokler se nisem za računalnik vsedel brez knjige in poizkušal narediti iz glave. In z iskanjem po internetu.
Na google najdeš vse. Samo vedeti moraš kako iskati.

Glede same postavitve boxov na strani je pa takole.
Lahko delaš z frameseti, čeprav zastarelo je mogoče za začetek najlažje / najboljše.

Link : http://www.w3schools...ag_frameset.asp

Drug način so tabele, vendar tabele nikoli niso bile namenjene temu.
Predstavljaj si celotno stran kot nekakšno tabelo.

<table>
   <tr>	---> table row
	  <td>
		 Glava
	  </td>
   </tr>
</table>

Vidimo da je v prvi vrstici tabele ena celica, ki je pa vbistvu glava.

Nadaljuj...
<table>
   <tr>	---> table row
	  <td>
		 Glava
	  </td>
   </tr>
   <tr>
	  <td>
		 Menu
	  </td>
	  <td>
		 Glavno okno
	  </td>
   </tr>
</table>
Kot vidiš tukaj pa smo v drugi vrstici naredili 2 celici, eno za menu in eno za vsebino.

In še tretji način:
Mogoče za začetnika težek, vendar najboljši. (vsaj meni no :))
<body>
   <div class="glava">
	  glava
   </div>
   
   <div class="menu">
	  menu
   </div>
   
   <div class="main">
	  vsebina
   </div> 
   
   <div class="noga">
	  Noga
   </div>
</body>

Priporočam ti da <div> značke zaenkrat pustiš in boš delala z njimi ko boš boljše znala CSS.

Glede slik je pa tako, če delaš stran za sebe, in je neboš kje objavljala lahko uporabiš slike ki so na drugih straneh.
Lahko pa jih z photoshopom narediš sama.

Lp

Sebastjan

#18 markosorak

markosorak

    nOObie

  • Members
  • 1 objav

Objavljeno 24 december 2010 - 10:23

Se opravičujem za off...Vidim Nataša, da si čist navdušena in lepo ustvarjaš...Tudi sam sem se odločil, da naredim spletno stran...pa so mi potem, ko sem se začel mučit s HTML-jem, svetovali, da je najbolje in najenostavneje narest spletno stran z Joomlo. Glede na to da tukaj nihče ni omenil Joomle, nism več sigurn da je to najbolš...Kakšn nasvet?

#19 wexot

wexot

    Igračar

  • Members
  • 127 objav

Objavljeno 24 december 2010 - 10:28

Marko, za joomlo in podobne zadeve, moraš pravtako znati HTML, css, javascript. Vendar ne v tolikšni meri.
Meni osebno so te stvari (joomla in podobni) zelo nevšečne.
Za moje pojme, je čar programiranja, če sam napišeš kodo, ne pa da klikaš nekaj in ti sam naredi vse.
To je pač moje mnenje.

Lp

#20 GoGy82

GoGy82

    Gospod s kravato

  • Members
  • 1 072 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:EVROPA
  • Interesi:vse...

Objavljeno 26 december 2010 - 12:14

Joomla je po svoje odlična stvar, ravno tako kot Wordpress in verjetno tudi drugi odprtokodni sistemi. Problem se pojavi ko nekaj klikas in ti ne opravi dela, ki si si ga zelel. Takrat je problematicno odpravljati napake, saj ne poznas ne sistema ne programiranja ne nic.

Znajdes se 20km pred zacetkom :)

Lahko pa se poglobis v sistem in vztrajno delas itd... vendar na koncu vidis da bos vseeno moral malce predelati osnove da bi zgledalo normalno :)

Za logotip ne potrebujes nujno Photoshop-a. Ce se lotis sama izdelave grafike in kode bo vse skupaj 99% polom :)

Ce si dizajner delaj dizajn, ce si programer programiraj, ce pa nisi nobeno od tega se pa uci ene stvari od obeh, drugo pa prepusti drugim. To je le moje priporocilo. Tam kjer clovek najvec spara na ga na koncu najbolj udari po glavi.



Dodaj odgovor



  


1 član(ov) bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov