Zdravo.
Načeloma me zelo motijo tovarniško nameščeni operacijski sistemi ob nakupu prenosnika (poleg njihove "vsiljene" programske opreme).
Zato po navadi sam počistim particije in namestim "svežo" inštalacijo OSa, ter si pripravim particije kot si želim sam, ter ne, kot jih vsiljuje proizvajalec,...
Za netbook, ki ga imam namenjenga za potovanja pa sem napravil izjemo. Glede na to, da nima dvdrom pogona, poleg tega pa ne nosiš vedno s sabo ključka z operacijskim sistemom, sem za vsak slučaj pustil tisto recovery particijo, kjer ti z pritiskom na gumb namesti default namestitev, -v primeru, če bi se kje kaj sfižilo, mi vsaj omogoči prenosnik za uporabo....
(čeprav še vedno ne vem, zakaj mora biti boot particija ločena od tiste, kjer je nameščen operacijski sistem, poleg tega pa so veseli še, če so dali ločeno particijo za "hp_tools", čudno, da ne naredijo za vsak software svojo particijo,-aja ne gre,...)
Ker pa so "priloženi" win7 na omenjenem prenosniku kar precej počasni, sem želel, zgolj za uporabo brskalnika ter mogoče kakšnega pisanja po urejevalniku besedil, nameniti minimalno prostora še za namestitev Ubuntu-ja (ter swap particije).
Pa mi soliden program za urejanje particij že ob samem poskusu narediti ext particijo izpiše sledeče (poleg tega pa se že sam odloči, da je neupredeljen del "logical"):
Je sploh kakšna rešitev za Dual Boot?! Ali bi pač moral "počistit" in storit, kot sem zgoraj najprej omenil?! Hvala za pomoč!