Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com
Slika

Zavestna Priprava Na Zanositev

zdravje zanositev vitalnost družina otroci odnosi partnerstvo partnerski odnosi ljubezen nosečnost

Ni odgovorov

#1 drustvosijaj

drustvosijaj

    nOObie

  • Members
  • 3 objav

Objavljeno 23 oktober 2014 - 15:29

DOBRODOŠLO NOVO BITJE

 

Novembra se začenja 6-mesečni program ˝Zavestna priprava na zanositev˝, ki bo pare priravil na sproščen vstop v obdobje nosečnosti, na porod in starševstvo. Namenjen je parom, ki si želijo v roku enega ali dveh let zanositi.

 

˝Nosečnost˝ se prične dolgo preden zanosite ali pomislite, da bi imeli otroka. Dandanes je vse več parov, ki se za nosečnost odločijo, marsikateremu pa se še vedno zgodi po naključju. Redki so tisti, ki se na nosečnost resnično pripravijo.

Kakor iz močnega seme zraste zdrav sadež, tako bodo vitalni spermiji in jajčeca staršev otroku dala močno telo in imunski sistem. Nasprotno pa lahko šibko mentalno ali fizično stanje staršev negativno vpliva na otrokov razvoj.

Predsednica društva SIJAJ, mag. Vesna Juvan, vodja programa, je na idejo prišla pred leti med bivanjem v Avstraliji: ˝Na zelo zanimivem predavanju o pripravi na nosečnost nam je predavateljica postavila vprašanje: ˝Ali želite svoje telo in duha, v stanju v katerem sta sedaj, reproducirati, narediti iz njega novo telo in duha?˝. V meni je to izzvalo leta dolgo čudenje in raziskovanje in ko sem se vrnila nazaj v Slovenijo sem ugotovila, da tukaj dejansko nimamo programa, ki bi parom pomagal, da se na zanositev zares pripravijo. Kakšna škoda sem si mislila, potem pa sem se odločila to spremeniti. Ker sama nisem strokovnjakinja za vsa področja, sem k sodelovanju povabila ljudi, ki to so.˝

Ayurveda, približno šest mesecev pred zanositvijo parom priporoča program prečiščevanja in pomlajevanja, da se zagotovi optimalno stanje jajčeca in kakovost ter količina sperme. Tak program vključuje spremembo življenskega sloga, prehranski načrt, zelišča, razstrupljanje, jogo in meditacijo.

 

˝Telo ženske skozi nosečnost doživi velike spremembe, poleg tega pa v njem začne rasti novo bitje. Če iz svojega uma, kjer smo večino časa, ne znamo stopiti v telo, mu prisluhniti in prepoznati občutke, skozi katere nam sporoča svoje potrebe, bomo težko zagotovili optimalno okolje za otrokov razvoj. Dihalne in telesne tehnike so tradicionalno orodje s katerimi se naučimo pozornost uma usmeriti vase in tako ugoditi potrebam telesa in otroka, preden se to odzove z bolečino ali boleznijo˝pravi Eva Brovinsky, ki bo na tečaju vodila body mind vadbe, nekatere delavnice in izvajala masaže.

 

Poleg priprave fizičnega telesa (kondicijska vadba, joga, razstrupljanje, masaža in samomasaža, prilagojena prehrana, energijske korekcije) boste na celodnevnih delavnicah imeli priložnost:

 

  • povezati se s svojim partnerjem na popolnoma novem nivoju in vzpostaviti zdrav odnos s prejšnjimi partnerji ter razumeti odnos s starši in predniki;
  • telo energijsko postaviti tako, da vas bo podpiralo (s pomočjo terapij vibracijske kineziologije, masaže in samomasaže);
  • spoznati maternico, jajčnike in prsi ter se naučiti masaže prsi, ki bo ženskam pomagala pri ohranjanju čvrstih in zdravih prsi tudi med nosečnostjo in po porodu;
  • spoznati se z ženskim mesečnim ciklom in se mu naučiti prilagoditi svoje delovne obveznosti;
  • se naučiti masaže in samomasaže trebuha;
  • spoznati druge pare s katerimi boste izmenjavali izkušnje, se družili.

 

Vesna Juvan in Eva Brovinsky, ki skupaj vodita program, imata dve mentorici iz tujine, Maorko Joanne Rama, ki nosečnost in porod spremlja na tradicionalen maorski pristop ter Anno Verwaal, v Sloveniji zelo priznano predavateljico o Sveti spolnosti, ki je medicinska sestra, porodna svetovalka, inštruktorica za babice in doule, učitlejica za poporodno obdobje, svetovalka za dojenje z UCLA certifikatom in porodna fotografinja. Ana tudi predava o vplivu nosečnosti in izkušnje poroda na psihološki razvoj otroka.

Na programu pa kot svetovalci in predavatelji sodelujejo tudi: ●Porodničarka, ki bo govorila o medicinskih aspektih zanositve. ●Melita Kuhar Pucko (svetovalnica.si), strokovnjakinja za partnerske in družinske odnose, reševanje težav v spolnosti, za nasvete pri vzgoji otrok ter mladostnikov in osebnostno rast. Na programu bo govorila o tem kako nosečnost in otrok vplivata na partnersko zvezo. ●Tanja Potočnik, certificirana porodna dula pri DONA International,  profesorica športne vzgoje , bivša svetovalka za dojenje in dolgoletna članica in podpornica Združenja Naravni začetki. Na programu bodo lahko udeleženci izbirali med kar sedmimi različnimi temami, ki jih Tanja poučuje v svojem 7. mesečnem programu priprave na porod. ●Lučka Zajec, strastna raziskovalka ženskosti, ki bo predavala o sveti spolnosti, menstrualnih ciklih, razumevanju ženskosti in o tem kako nas lahko partner podpre pri naših ciklih. ●Pezer Dalibor, Pobudnik in ustanovitelj moškega gibanja “Prvinski” voditelj priprav na porod za moške, zagovornik metode naravnega rojstva. Na programu bo predaval o  ˝moški izkušnji spočetja in poti v starševstvo˝ ter o temi ˝Moški v odnosu z žensko v plodnem ciklu˝ (kreativno, čustveno, mentalno, duhovno sozvočje z menstrualnim ciklom partnerke; pomen podpore in zaščite ženske med nosečnostjo, moški strah pred porodom, zakaj je pomembno biti pri porodu, pomoč pri poporodnem obdobju, razumevanje ženskega porodnega transa, razumevanje ženske potrebe po umiku med menstruacijo). ●Ana Drevenšek, ki je končala izobraževanje za doule in vodi Rdeči šotor, prostor ženskosti, ženskega zdravja in zdravjenja in ženske duhovnosti. Na programu bo govorila o zavestnem spočetju, prvinskem materinstvu/starševstvu in materinskih stilih in metodah, ki otroka fizično, čustveno in psihološko negujejo.

Ana je spregovorila tudi o tem zakaj se njej kot douli zdi zavestna zanositev tako pomembna: ˝Kot doula opažam, da zavestno spočetje vodi k zavestnemu, naravnemu in blagodejnemu porodu, ta pa vodi v zavestno starševstvo, ki omogoča tesnejši stik z otrokom, izostren posluh za njegove potrebe in bolj harmonične družinske odnose. Kot raziskovalka in prenašalka ženskih veščin lahko rečem, da je plodnost naša moč, ki jo šele začenjamo resnično razumeti in se z njo zares soočati. Zavesten pristop k zanositvi je lahko za žensko pot opolnomočenja in globljega stika z njeno ženskostjo!"

 

Ko par načrtuje otroka, se s tem odloči, da bo njuna ljubezen stopila v svet in zaživela kot novo bitje.

 

Če opazujemo stare kulture in njihove običaje ob zanositvi lahko vidimo, da so jo jemali izredno resno in so se nanjo vedno tudi pripravili. Pri aboriginih je npr. veljalo, da: "Otrok niso imeli, razen če je duša sporočila moškemu ali ženski (bodočim staršem), da želi biti utelešena kot njun otrok. Ko je eden od bodočih staršev prejel sporočilo, ga je predal plemenu in celotno pleme se je skupaj pogovarjalo o novi duši, o njeni poti, njenih lastnostih in njenemu poslanstvu, da bi se kar najbolje pripravili na njen prihod ter jih ustvarili okoliščine, v katerih bi lahko uresničila svoj potencial. Določili so tudi osebe, ki jo bodo učile določenih stvari ter za vsakega člana plemena posebej ugotovili posebnosti njegovega odnosa z novo dušo. Šele ko so bile vse te podrobne duhovne priprave opravljene, je par spočel otroka," pravi doula, Ana Drevenšek.

 

Prihod otroka je proslava, praznovanje. Vse več žensk nas je, ki pripravo na zanositev jemljemo resno in ji želimo posvetiti čas in energijo. Ste se pripravljeni poglobiti v razumevanje sebe in svojega telesa? Bi radi razumeli spremebe, ki se bodo zgodile v času nosečnosti, poroda in v novi družini? Si želite, da vas tudi vaš partner razume in podpira? 

 

Za več informacij o programu vas vabimo, da pokukate na http://zanositev.wordpress.com/

Dodaj odgovor  Podobne teme s ključnimi besedami: zdravje, zanositev, vitalnost, družina, otroci, odnosi, partnerstvo, partnerski odnosi, ljubezen, nosečnost

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov