Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Napeljava Po Hiši

Odgovorov v temi: 6

#1 dam8tri

dam8tri

nOObie

• Members
  • 2 objav

Objavljeno 24 marec 2015 - 00:10

Pozdravljeni, začel sem z gradnjo hiše in sem se odločil napeljati omrežno povezavo po hiši. Uporabil bom ftp kabel cat6. 

V zgornjem nadstropju imam 4 sobe (3 sobe po 1 priljuček RJ45 in 1 računalniška soba - 4x RJ45, kjer se bosta nahajala tiskalnik in NAS naprava.

V spodnjem nadstropju sta 2 sobi po 1 priključek RJ45 in dnevna soba - 5x RJ45, kjer bo TV in druge multimedijske naprave.

Poleg tega želim imeti tudi zunanje IP kamere (3-4).

V hiši želim imeti tudi wifi router in želim možnost izklopa wifi signala, kjer pa želim, da seveda LAN omrežje deluje naprej.

Zanima me sledeče:

Kako vse skupaj povezati ( wifi router-switch)?

Ali je pametno imeti 1 switch v kleti ali 2 (vsakega v svojem nadstropju)?

Kateri switch, router mi priporočate (ugodna cena in zanesljivost)?

Hvala za odgovore!

#2 MIHAc27

MIHAc27

Gospod s kravato

• Members
  • 1.083 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ne rabiš vedet

Objavljeno 24 marec 2015 - 09:02

Hja torej opcija 1 : 1 switch v kleti.

Slabo je, ker moraš potegniti več lan kablov v eno točko. Če misliš imeti 1 switch 16 portni, giga stane ta 100€+. (Lahko namesto tega daš 2 8 portna giga za 20-25€).

Dobro je pa to, da imaš ves internet potem v eni točki... če je treba karkoli resetirat...

Opcija 2: 2 switcha

Slabost tega je, da imaš 2 vozlišča. Če imaš kak primeren prostor, da se kabli ne vidijo niti ni tak problem. Namesto 4+ kablov iz višjega nastropja rabiš tudi samo enega, za prevezavo in to je to.

Ta opcija je tudi boljša, če kdaj kaj dograjuješ. Ne rabiš kabla vlečt kabla od strehe do kleti ampak samo do najbližje točke.

Glede Switcha... naj bo giga. 8 portni so zelo poceni.. 16 niti ne toliko.

Router.. odvisno od želja. Če rabiš samo da dela internet potem dobiš že poceni, recmo 50€+ . Če pa boš rabil kaj bolj zmogljivega pa raje odštej še kak evro več.

WIFI... nekatere točke imajo kar želiš. Opcijo na sami napravi, da izklopiš WIFI oddajanje. Eden takih mislim da je Vigorjev 802, ampak gotovo je še več takih modelov.

Na koncu se moraš seveda sam odločiti, koliko želiš investirati. 

#3 dam8tri

dam8tri

nOObie

• Members
  • 2 objav

Objavljeno 24 marec 2015 - 17:46

Hvala za obširno razlago. Zanima me še, kako vse skupaj povezati?

Naredil sem sicer skico, ampak jo ne znam sem prilepiti :D

#4 MIHAc27

MIHAc27

Gospod s kravato

• Members
  • 1.083 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ne rabiš vedet

Objavljeno 27 marec 2015 - 09:07

Verjetno boš dobil en modem od ponudnika interneta. Kabel boš iz njega potegnil v Internet ali WAN port na routerju. Nato pa iz LAN porta iz routerja na switcha. Vse ostalo priklopiš na switch in to je to v grobem.

Kako nastavit router je malo težje rečt, ker je različno glede koga in kaj imaš (optika, adsl,...)

#5 ggrizliv

ggrizliv

nOObie

• Members
  • 3 objav

Objavljeno 28 marec 2015 - 17:45

Glede na to, da je novogradnja, Ti proporočam, da v vsako sobo potegneš vsaj dva kabla. V dnevno celo več. Instalacije sem delal že v veliko hišah (tudi pametne instalacije) in vem kako je, ko zmanjka kablov v dnevni, pa potem dodatni switchi, ki kvarijo izgled itd. Najprej pa si malce skiciraj na tlorisu, kje sploh vse želiš imeti mrežo? Recimo dnevna soba sama že kliče po mreži (Smart TV, AV receiver, mogoče še kak multimedijski predvajalnik, ... itd.), spalnica, kakšen kabinet, otroške sobe itd. Priporočam ti, da si določiš eno točko kam boš vse skupaj vlekel. Recimo v kakšen kabinet, ali pod stopnice, kajti zelo toplo ti priporočam, da kupiš kakšen stenski kabinet 9HE ali več in vse te kable spraviš tja noter. Komunikacijsko omaro dobiš že za 100€+. Switch. Glede na to, da boš imel tudi IP kamere, obvezno vzemi Gb 24portni switch, ki stane že od 115€+. Ne bo ti žal. Torej v samo kom. omaro sedaj stlačiš noter vse (patch panel, organizator kablov, switch, router, modem, NAS itd...). Sam imam kom. omaro 12HE v kotu pod mizo, kjer se je sploh ne opazi. V njej imam 24portni panel-organizator-24 portni panel-organizator-24 portni switch-organizator- polico na kateri se nahajata SIOL modem, router in IP snemalnik za IP kamere (sicer mi NAS podpira snemanje do 8 IP kamer, a so licence predrage, dve sta sicer zastonj), pod polico pa imam še NAS in UPS. Vse lepo v omari, da se kabli sploh ne vidijo.

Vso zadevo pa povežeš takole:

iz modema greš na WAN port routerja (v primeru, da imaš statičen IP-kar ti zelo priporočam, če zeliš dostopati na daljavo do svojega NASa in kamer). Iz porta 1 na routerju greš na Switch. Vse vtičnice v hiši normalno zveži (tudi IP kamere) in druge konce kablov zaključiš na patch panelu. Sedaj samo z patch kablom povežeš port na switchu z portom na patch panelu....

Ostanejo ti še nastavitve routerja, switch (v kolikor gre za smart switch) in vseh ip kamer in druge mrežne opreme. Priporočam ti nastavitev statičnih IPjev mrežnih naprav, kar storiš v samem routerju.

In to je bolj ali manj to - tako na hitro...

Ah, še nekaj. Kakšne IP kamere nameravaš imeti? V kolikor podpirajo kamere POE (napajanje preko mrežnega kabla), lahko do kamere vlečeš le en mrežni kabel, drugače moraš potegniti še napajalni kabel). S tem, da ti potem priporočam še kakšen 8-portni POE switch, kar spet dvigne ceno za dobrih 100€+.

Sicer pa, lahko me kontaktiraš za bolj detaljne informacije...

#6 Ziga Vozlic

Ziga Vozlic

nOObie

• Members
  • 1 objav

Objavljeno 30 december 2016 - 16:17

Glede na to, da je novogradnja, Ti proporočam, da v vsako sobo potegneš vsaj dva kabla. V dnevno celo več. Instalacije sem delal že v veliko hišah (tudi pametne instalacije) in vem kako je, ko zmanjka kablov v dnevni, pa potem dodatni switchi, ki kvarijo izgled itd. Najprej pa si malce skiciraj na tlorisu, kje sploh vse želiš imeti mrežo? Recimo dnevna soba sama že kliče po mreži (Smart TV, AV receiver, mogoče še kak multimedijski predvajalnik, ... itd.), spalnica, kakšen kabinet, otroške sobe itd. Priporočam ti, da si določiš eno točko kam boš vse skupaj vlekel. Recimo v kakšen kabinet, ali pod stopnice, kajti zelo toplo ti priporočam, da kupiš kakšen stenski kabinet 9HE ali več in vse te kable spraviš tja noter. Komunikacijsko omaro dobiš že za 100€+. Switch. Glede na to, da boš imel tudi IP kamere, obvezno vzemi Gb 24portni switch, ki stane že od 115€+. Ne bo ti žal. Torej v samo kom. omaro sedaj stlačiš noter vse (patch panel, organizator kablov, switch, router, modem, NAS itd...). Sam imam kom. omaro 12HE v kotu pod mizo, kjer se je sploh ne opazi. V njej imam 24portni panel-organizator-24 portni panel-organizator-24 portni switch-organizator- polico na kateri se nahajata SIOL modem, router in IP snemalnik za IP kamere (sicer mi NAS podpira snemanje do 8 IP kamer, a so licence predrage, dve sta sicer zastonj), pod polico pa imam še NAS in UPS. Vse lepo v omari, da se kabli sploh ne vidijo.

Vso zadevo pa povežeš takole:

iz modema greš na WAN port routerja (v primeru, da imaš statičen IP-kar ti zelo priporočam, če zeliš dostopati na daljavo do svojega NASa in kamer). Iz porta 1 na routerju greš na Switch. Vse vtičnice v hiši normalno zveži (tudi IP kamere) in druge konce kablov zaključiš na patch panelu. Sedaj samo z patch kablom povežeš port na switchu z portom na patch panelu....

Ostanejo ti še nastavitve routerja, switch (v kolikor gre za smart switch) in vseh ip kamer in druge mrežne opreme. Priporočam ti nastavitev statičnih IPjev mrežnih naprav, kar storiš v samem routerju.

In to je bolj ali manj to - tako na hitro...

Ah, še nekaj. Kakšne IP kamere nameravaš imeti? V kolikor podpirajo kamere POE (napajanje preko mrežnega kabla), lahko do kamere vlečeš le en mrežni kabel, drugače moraš potegniti še napajalni kabel). S tem, da ti potem priporočam še kakšen 8-portni POE switch, kar spet dvigne ceno za dobrih 100€+.

Sicer pa, lahko me kontaktiraš za bolj detaljne informacije...

LP

Pravkar si načrtujemo pametno inštalacijo v novi hiši.
Imel bi nekaj vprašanj pa me zanima če ste pripravljeni pomagat, in v kolikor ste mi pripravljeni poslati vaš email bi vam poslal kakšno skico in vprašanje.

V kolikor pa ne želite izdati emaila pa mi prosim samo povejtekako so nadzorne kamere priključene hkrati na snemalnik in na komponente pametne hiše.

Se pravi tudi v primeru ko se gre za pametne inštalacije v hiši se te kamere priljučijo na patch panel?

hvala

Žiga

#7 bonbon242019

bonbon242019

Sufler

• Members
  • 216 objav

Objavljeno 30 november 2020 - 10:23

You’ve written nice post, I am gonna bookmark this page, thanks for info. I actually appreciate your own position and I will be sure to come back here. Thanks. paper io 2

Dodaj odgovor

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov