Skoči na vsebino

IPBSlika

[Predstavitev in namestitev] PORTAL JOOMLA!


Odgovorov v temi: 121

#1 ticm

ticm

  Gospod s kravato

 • Members
 • 1 023 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Laško

Objavljeno 10 januar 2007 - 15:05

Predstavitev portala Joomla!

S portalom Joomla sem se srečal, ko sem hotel nekako narediti svojo spletno stran, postaviti portal. Že od začetka mi je bila všeč in namestitev lahka, zatorej sem se odločil prvič zanjo. Vmes sem testiral še php-fusion in e107, vendar sem se vrnil nazaj k Joomli, katera mi je čedalje bolj všeč. Presenetila me je predvsem popolnoma enostavna namestitev in uporaba samega portala kot nato nameščanje komponent in drugih stvari nanjo. Komponent za portal je res ogromno in gotovo se bo kakšen našel prav za vas. Nanjo lahko naložite še forum SMF (Simple machines forum), ki je prav tako enkraten in enostaven tudi za nalaganje dodatkov, ki jih ni treba nič urejati v kodi, kot morate to početi v phpBB forumu. Če omenim nekaj najbolj uporabnih komponent na Joomli, ki bi jih uporabniki radi imeli na kupu. To je lahko foto galerija, galerija s filmčki, igre, forum, mp3 predvajalnik, koledar… Seveda je to stvar okusa posameznika. Naj omenim še to, da imate tudi pestro izbiro ozadji za prvo stran…
Joomla me je res presenetila, ker na začetku še sploh nisem znal ničesar, pa sem stran postavil in se naučil marsikatero stvar, zato pravim, da je zelo dobra za začetnike kot sem bil jaz. Kot pri vsakem portalu se ni dobro z vsako stvarjo igrati, da se kaj ne zalomi in morate zadevo izbrisati in ponovno naložiti, zato vsaj malo pameti zraven ne škodi! In da ne bom samo dolgovezil, vi pa nič vedeli kako kaj poteka sem pripravil za vas vodič o namestitvi samega portala Joomla in nato še foruma SMF ter primer namestitve kakšne komponente!

Sledi vodič o namestivi portala in nekaterih komponent!

1. Najprej gremo na uradno spletno stran Joomle in si dol potegnemo zadnjo verzijo!
To je tale stran: http://www.joomla.org
Zadnja verzija pa je objavljena tu:

Posted Image

2. Ko je naša zadeva dol jo lepo razpakiramo in pogledamo datoteke:

Posted Image

3. Vse datoteke skupaj označimo in jih sedaj, POZOR!!! Kopiramo na naš FTP strežnik.
FTP je vaša last in dobite ga tam, kjer imate čisto svoj spletni prostor!

Posted Image

4. Sedaj je nekakšna »vmesna postaja«, saj moramo vpisati v brskalnik našo stran. V vašem primeru bi bilo to: www.vaša-stran.com , če pa to ne gre pa vpišemo naslednje: www.vaša-stran.com/install.php in bi se morala zadeva pognati.
5. Sedaj se začne naša namestitev portala
Na vrsti je prvi korak in najlepša slika izgleda takole: (ne skrbite za tisti okvirček, ker je tako pri meni, ko je za varnost drugače poskrbljeno):

Posted Image
Posted Image

6. Preberemo licenco in če se strinjamo, kliknemo »next« (naprej):

Posted Image

7. Sedaj je na vrsti še eno zelo pomembno delo. Namreč, vedeti morate za svoj database, ki ga ustvarite tam, kjer imate spletni prostor. Ta database ali podatkovna baza je tukaj potrebna, zato jo čimprej uredite:

Posted Image

8. Sedaj pa si lahko izberemo ime vaše strani kot želite in bo to glavni naslov:

Posted Image

9. Tukaj sledi del, kjer zapišete svoje podatke kot administrator. Svoj e-mail ter geslo in le tega si zapomnite, da se boste lahko vpisali!

Posted Image

10. Tukaj pa zopet POZOR!!! Tu se bo treba malo ustaviti. Namreč ta del je najpomembnejši!
V okvirčku spodaj imate del PHP kode:

Posted Image

Ta je zelo pomembna, saj z njo naredite datoteko: configuration.php, za delovanje vaše strani, ker je zdaj še nimate. Priporočam, da vse skupaj skopirate v beležko! Urediti morate datoteko, ki je na vašem FTP-ju oziroma v mapi, kjer je naša Joomla. Ime datoteke je configuration PHP-DIST:

Posted Image

Jaz jo odprem v Dreamweaverju, praktično pa je vseeno, lahko tudi v beležki! Takole izgleda ta datoteka v dreamweaverju:

Posted Image

Vidite, da ni podatkov in piše, da jih vstavite. Toda kje so??? Prav to se skriva v tej kodi, pri zadnjem koraku. Če imate le ta del v beležki imate to delo zelo enostavno. V dreamweaverju pobrišemo tele vrstice:

Posted Image

In jih kmalu najdemo v beležki:

Posted Image

In nato pobrišemo še ostali del in nato le-tega skopiramo iz beležke v dreamweaver.
Zdaj vse skupaj, kar smo spremenili shranimo kot: configuration.php in nič drugega!

Posted Image

Sedaj lahko zapremo dreamweaver in beležko. Ter poiščemo naš shranjeni configuration.php. Najbolje, da ga shranite v isto mapo kot imate ostale dele portala. In to datoteko (configuration.php) skopiramo zopet na naš FTP kot so ostale datoteke, ki smo jih skopirali gor na začetku!

Posted Image

Zdaj pa moramo na FTP-ju opraviti še eno nalogo. To je, da odstranimo namestitvene datoteke in prejšnjo configuration.php-dist:

Posted Image

Če ste mi sledili in naredili pravilno bi morali pri našem zadnjem koraku namestitve Joomle skočiti kar na začetek naše strani, ko kliknemo na gumb: View Site!

Posted Image

In res je tako:

Posted Image

Ponavadi se na tem delu vodiči kar končajo, jaz pa vam bom pomagal stran le malo urediti in namestiti par komponent, med njimi forum SMF!
Uporabniško ime za prijavo imamo: admin in geslo, kot ste si ga izbrali!
Odpre se nam še malce več menijev t.i. User menu (Uporabnikov meni).
Najprej bi si gotovo radi spremenili svoje ime, da ne bi bili admin, ampak kaj drugega, če vam to ni všeč.
Vhod na adminsko ploščo se nahaja tu: (nad prijavo)

Posted Image

Sledi še prijava, ki je ista kot na začetku strani:

Posted Image

Zdaj se nam odpre »globlji pogled« na stran, saj lahko od tu vse urejamo in boste (verjetno) preživeli največ časa. Gremo si spremeniti ime. Kliknemo na ikono: User Manager:

Posted Image

In kliknemo na naše (še naše) ime, da se nam odprejo podatki:

Posted Image

Vpišemo želeno ime in kliknemo SAVE!
Tale gumb Save se ga morate zelo navaditi, saj ga boste za vsako spremembo uporabili, da shranite spremembe!

To smo opravili. »Čiščenje strani« z njihovimi privzetimi novicami vas ne bom učil, saj to lahko najdete sami, le gledati morate ikono: Content. Naučil vas še bom spremembe teme, ki bo lepša, vam ljubša! Odidemo na stran: http://www.joomlaos....ect/id,131.html (je direktna povezava do tem). Izberite si sedaj temo po svojem okusu in tista, ki vam bo všeč jo potegnite dol. Vse pustite v ZIP datoteki, saj tega ni potrebno razpakirati, prav tako ne ostalih namestitvenih map!
Zdaj jo hranimo recimo v mapo, kjer imamo stran ali pa na namizje.
Kliknemo na Installers --> Templates–Site.

Posted Image

Kliknete Browse, poiščete našo izbrano temo in kliknemo »Odpri« ter nato »Upload File & Install«

Posted Image

Kliknemo še Continue in sedaj si lahko nastavimo našo temo za privzeto. To storimo tako: Izberemo našo temo in kliknemo Deafult. Lahko si namestimo na isti način še adminsko temo.

Posted Image

Zdaj pride verjetno težko pričakovani vodič za namestitev SMF foruma, ki je zelo dober in ima ogromno funkcij!

1. Nujno potrebujemo delček, ki se imenuje Communitiy builder. Nahaja se na tej strani: http://www.joomlapol...ocman/Itemid,36 dol pa potegnite zadnjo verzijo le tega. Ko ga imamo, ga najprej odpakiramo, saj se notri skrivajo ostali deli, ki jih potrebujete za stran.
Poleg imate napisana instalacijska navodila, ki so napisana res enostavno, pa da še jaz na hitro ponovim, da bo vse prav.
2. Najprej bomo namestili komponento, ki se imenuje: comprofiler.zip. Saj to že znamo kajne? Nato instaliramo modul mod_cblogin.zip. Tale prijavni modulček moramo nadomestiti s tistim, ki je že na strani, saj bo ta pravilno poskrbel, da bo prijava uspela tudi na forumu. Namestiti še moramo modul mod_comprofilerModerator.zip. I to je zaenkrat to.
3. Sedaj pa je na vrsti urejanje tega. To vam ne bom pisal, saj vam vse piše na priloženih navodilih. Urediti pač morate to stvar, da deluje ta, namesto tiste, ki je že bila na strani!
4. Sedaj pa pride na vrsto naš forum. Vendar še pred njim potrebujemo še eno stvar. To je: Joomla SMF Forum. To je komponenta, ki si jo izberete na tej strani: http://www.joomlahac...amp;func=search Tu morate biti registrirani, da si lahko downloadate datoteke, vendar pa se splača biti gor, saj boste našli veliko uporabnih dodatkov za vašo stran.
5. Ko imate tudi to instalirano, pa pride naš SMF forum!
Na strani: http://www.simplemac...s.org/download/ si potegnemo dol najnovejši forum. V tem primeru je to SMF 1.1.1 in ga odpakiramo kot na začetku naš portal. Tudi tu datoteke, ki so v mapi odpeljemo na naš FTP. Š e prej pa na FTP-ju ustvarimo novo mapo pod imenom: smf: ter v to mapo skopirajte datoteke od foruma

Posted Image

6. Ko so datoteke na strežniku (ftp-ju) moramo v naš brskalnik vnesti našo stran + forum, da pridemo na istall foruma. č†e se stran imenuje: www.vaša-stran.com , moramo za forum vnesti: www.vaša-stran.com/smf in imamo instalacijo foruma!
7. Na prvem koraku imenujemo forum kot želimo in vnesemo podatke za podatkovno bazo (database):

Posted Image

8. Sledijo namestitve vas, kot administratorja. Poljubno ime, poljubno geslo in vaš e-mail. Spodaj pa morate še enkrat vpisati geslo za podatkovno bazo! In kliknemo finish!

Posted Image

9. V okvirček lahko dodamo kljukico, da se nam izbrišejo namestitvene datoteke, če ne storimo ročno enako kot na samem portalu, le da poiščemo datoteko install in nič drugega.

Posted Image

Ko kliknemo: your newly installed forum, bi se morala zadeva prikazati:

Posted Image

10. Sedaj nam preostane le še, da forum patchamo, da bo vse delovalo kot mora! Potrebujemo še modul za prijavo na forum. Zopet ga bomo vzeli iz strani: http://www.joomlahac...amp;func=search
11. Zdaj pa pojdimo do naše komponente, ki smo jo potegnili prej dol: Joomla SMF forum in kliknemo configuration in še enkrat zavihek configuration. Nastavitve morajo biti naslednje:

Posted Image

Teh ne spreminjajte, da ne bo kaj narobe! Zdaj pa gremo še na prvi zavihek Installation. Pri: SMF Absolute Path moramo čisto na koncu vpisati samo »smf«, če ste me ubogali in kliknemo Save!

Posted Image

12. Zdaj pri: Patch Joomla Source Files kliknemo na »Patch«. Za vsako stvar kliknimo Save! Če je vse v redu, bo pisalo zeleno »done«. Verify je sinhronizacija uporabnikov.
13. Naš forum je nameščen!!! Sedaj lahko veselo urejate vaš forum!


Namestitev dodatkov na portal Joomla:

Pokazal vam bom še kako se namesti en dodatek za Joomlo!
Izbral sem komponento Joomlaxplorer, ki je v bistvu FTP na strani, saj omogoča isti pregled datotek, kot so na FTP-ju.
Pa poglejmo:
1. Zopet ga izberemo tu: http://www.joomlahac...amp;func=search In ga pustimo v mapi ZIP kot je.
2. Gremo na našo adminsko ploščo in pod installers izberemo: Components, saj je naš Xplorer komponenta. Kliknemo browse, jo izberemo in instaliramo. Malo počakamo in kliknemu Continue. Včasih nam tu napiše kakšno napako. Ta napaka se zgodi, če ni prava datoteka ali karkoli drugega, nekaj je narobe. Sedaj pa gremo k naši komponenti. V zavihku Components jo najdemo:

Posted Image

In odpre se nam pogled, kot je na FTP-ju!


To bi bilo vse! Upam, da ste se naučili kako se instalira takšen portal, da sem vam pomagal in da ste uspešni pri svoji strani!
Za več informacij me lahko dobite na moji strani: www.strojna-b.com katero sem uporabil za namestitev portala, v meniju kontakti! Ali pa na e-mail: matic.marot@guest.arnes.si in na msn: matic_marot@hotmail.com
Za stran sem uporabil angleški jezik, ker nekatere komponente niso delale na SLO jeziku. Kdor pa želi imeti Slovensko Joomlo pa naj si ogleda stran: http://www.slojoomla.si in našli boste tudi slovensko Joomlo ter forum!

Vodič je moja last, zato ga ne smete kopirati in se izdajati za avtorja brez mojega dovoljenja!

LP MATIC - ticm

#2 pero12

pero12

  Vajenec

 • Members
 • 266 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 10 januar 2007 - 15:41

Hvala, super vodič. Ravno pred nekaj dnevi sem se odločil naložiti ta portal, škoda da nisi že prej objavil :ok:

Rabim pa še eno pomoč, na portal bi rad naložil mod joomlaflashgames, kjer se beležijo tudi rezltati. Bi lahko prosim napisal v enem stavku kako se naloži to :hmm:

Hvala in lp.

#3 ticm

ticm

  Gospod s kravato

 • Members
 • 1 023 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Laško

Objavljeno 10 januar 2007 - 16:07

Hja to pa je v bistvu dodatek za na forum. Drugače ne gre in ravno tega imam tudi jaz!

Če imaš forum SMF 1.1.1 (zdanjo verzijo) je zelo v redu! Imenuje se SMF Arcade! Če nimš te verzije 1.1.1, pa poišči za druge verzije download.

Pojdi na tole stran: http://www.smfarcade...pmod;dl=item112 (imaš package za na forum) Na forumu pa imaš v adminu moč‡nost nalaganja teh packages-ov :hmm:
Izberi tega, kamor si ga downloadal in ga uploadaj. Na tem linku imaš tudi igre za ta dodatek in delovati ti mora kot ura :ok:

#4 matematik

matematik

  Pomagač

 • Members
 • 459 objav
 • Kraj:somewhere, but access forbiden

Objavljeno 10 januar 2007 - 16:20

ticm, lepo narejeno. Predlagam lepljivek.

#5 juree

juree

  1101010

 • Members
 • 5 208 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 10 januar 2007 - 16:55

Super. Lepljivek pade :hmm:

#6 4nDr3y

4nDr3y

  Mojster

 • Members
 • 1 907 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Ptuj
 • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 10 januar 2007 - 17:09

Superca!:ok: :bow:
Jap lepljivek je res neizbežen :hmm:

#7 joe14

joe14

  Poročevalec

 • Members
 • 561 objav
 • Kraj:Severna Primorska; 127.0.0.1
 • Interesi:Izdelovanje spletnih strani, ...

Objavljeno 10 januar 2007 - 18:56

Super :!: :thumbsup: :ok:
1 vprašanje: Kakšna je razlika med Joomla in Mambo?

#8 4nDr3y

4nDr3y

  Mojster

 • Members
 • 1 907 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Ptuj
 • Interesi:Fotografija, izdelava spletnih strani,

Objavljeno 10 januar 2007 - 18:57

joe14, Mambota ni več, joomla pa še obstaja :ok:

#9 juree

juree

  1101010

 • Members
 • 5 208 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 10 januar 2007 - 22:12

Vprašanje. Zakaj mi noče inštalirati, napiše mi Restricted access, ko grem na www.mojadomena.com/install.php , ce dam samo mojadomena.com mi preusmeri na stran od gostovanja.

#10 ticm

ticm

  Gospod s kravato

 • Members
 • 1 023 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Laško

Objavljeno 10 januar 2007 - 23:28

Hmm čudno, toda "Restricted access" pomeni omejen dostop :oops:
Si to domeno prav ti kupil oz. imaš svoj lastni strežnik ter domeno ali imaš kje free prostor ali pri kom gostuješ? Ker ena od teh dveh linkov bi gotovo mogla pognati. ..../install.php je samo kot nekakšna pomoč, drugače bi moralo zagnati kar pri navadi strani: www.tvojadomena.com. In če te vrže na stran gostovanja...potem ne vem.

Portal Joomla se lahko postavi tudi s sistemom JSAS, kjer nimaš skoraj nič dela, tudi urejanja confihuration datoteke ne. Samo tega nisem naredil, ker je bolje, če imaš to nekje na svojem :D

#11 Shrek

Shrek

  Vajenec

 • Members
 • 293 objav

Objavljeno 11 januar 2007 - 00:37

Tudi sam poskušam ene strani izdelat v Joomli in sem za začetek tudi naložil en template.
Skoraj vse dela normalno, le Č jev ne izpisuje (v meniju,naslovih gumbov) Ž in Š  normalno izpisuje. Spreminjal sem že enkonding v predlogi iz iso-8859-1 v 2 in windows način, pa ni razlike. Č-jev ne izpisuje.
Kje je hakeljc?

#12 Nuf4N

Nuf4N

  Vajenec

 • Members
 • 268 objav
 • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 11 januar 2007 - 09:30

v global/locale daj Country Locale na sl_SI oz. sl_SI.UTF-8


juree, kontaktiraj ponudnika da ti naštima permissione. Najbrž bo to. Pri meni so bili isti problemi.

#13 juree

juree

  1101010

 • Members
 • 5 208 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 11 januar 2007 - 10:10

Nuf4N, sem poslal ticket, upam da boto razumeli ker je moja anglescina polom. Ce nebodo znali prebrati, bi nekdo prosim namesto mene napisal :D Prosim :oops:

#14 Shrek

Shrek

  Vajenec

 • Members
 • 293 objav

Objavljeno 11 januar 2007 - 10:50

[quote="Nuf4N"]v global/locale daj Country Locale na sl_SI oz. sl_SI.UTF-8


Hvala nekaj dela, samo ne dela pa če kreiram ime povezave do strani v Static Content Manager mi č-jev še vedno ne izpiše, če pa naredim direktni link na url povezavo pa je izpisano.

#15 Nuf4N

Nuf4N

  Vajenec

 • Members
 • 268 objav
 • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 11 januar 2007 - 11:49

Jaz sem to rešil (res je pa moteče) tako, da grem potem na samo stran (stran, ne control button) in tam se prijaviš kot admin in klikneš na gumb za edit ter tam popraviš šumnike. Če greš pa spet spreminjati vsebino v control panel ti pa spet pomeša šumnike.

Vem, dosti špartanska rešitev, ampak rešitev je pa le. :D

#16 DeanM

DeanM

  Iznajdljivec

 • Members
 • 851 objav
 • Kraj:127.0.0.1

Objavljeno 01 marec 2007 - 09:35

Warning: main(/path/to/joomla/install/includes/version.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/naslov.awardspace.com/portal/includes/joomla.php on line 71

Fatal error: main(): Failed opening required '/path/to/joomla/install/includes/version.php' (include_path='.:/usr/local/php4/share/pear') in /home/www/naslov.awardspace.com/portal/includes/joomla.php on line 71

--------------------

Tole mi izpiše, ko izbrišem datoteke, ki jih je treba, pa dam View Site. Kaj sem naredil narobe?

#17 DeanM

DeanM

  Iznajdljivec

 • Members
 • 851 objav
 • Kraj:127.0.0.1

Objavljeno 01 marec 2007 - 09:50

Nekaj sem urejal in mi ne kaže več zgornjih dveh napak, ampak spodnji dve:

Warning: main(includes/joomla.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/grammatonorder.awardspace.com/portal/index.php on line 33

Fatal error: main(): Failed opening required 'includes/joomla.php' (include_path='.:/usr/local/php4/share/pear') in /home/www/grammatonorder.awardspace.com/portal/index.php on line 33

-----------------------

Za prvo sem pogledal v index.php, pa je v 33 vrstici točno to, za drugo pa ne vem?

#18 Nuf4N

Nuf4N

  Vajenec

 • Members
 • 268 objav
 • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 17 marec 2007 - 11:56

Rabim nujno pomoč glede sledečega:

Na svojem serverju imam že inštalirano Joomlo (trgovina, ki trenutno ne obratuje), ki uporablja edino (1) bazo podatkov, ki jo imam na voljo.

Zdaj pa jaz rabim iz nekega drugega strežnika s portalom, ki uporablja Mambo prenesti vse na svojega tako, da bom tam delal na čisto novi podobi.
Smisel tega je, da portal v prenovi ne bi bil offline, in da se ne bi videlo kaj jaz štelam tačas.

Je možno, da imaš nameščen in Mambo in Joomlo skupaj na serverju z eno bazo podatkov?

Kako naj sploh prenesem cel portal k sebi?

#19 eros

eros

  Gospod s kravato

 • Members
 • 1 017 objav
 • Spol:Moški

Objavljeno 19 april 2007 - 18:36

Najprej pohvala za vodič.
No jaz sem se tudi odločil da bi začel joomlo uporabljat in je prišlo do problema :D
Ko napišem link mi izpiše tole

You don't have permission to access /~jakeiva/AMISCGI/ on this server.

Domnevam da mora imat strežnik dovoljeno uporabo php-ja?

#20 ticm

ticm

  Gospod s kravato

 • Members
 • 1 023 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Laško

Objavljeno 21 april 2007 - 11:14

eros, seveda. Strežnik mora imeti PHP, MySql in ostale zadeve. Le tako bo joomla delovala ;-)Dodaj odgovor  


0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov