Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Ubuntu vprašanja

Odgovorov v temi: 182

#181 nekdo32

nekdo32

Raziskovalec

• Members
  • 26 objav

Objavljeno 05 april 2011 - 14:32

a kdo pozna kakšen program za izdelavo animacije za Ubuntu?
Kako pa spremenim "start" meni pri Ubuntu 11.04

#182 mikimiška

mikimiška

Vajenec

• Members
  • 312 objav
  • Spol:Moški

Objavljeno 12 oktober 2011 - 14:15

Zdravo, jaz pa imam vprašanje želim nrediti dual bot med Windows7 ter Ubuntu 11.04. Na računalniku je že nameščen windows7, disk imam radeljeni na dve particiji in želim imeti na particiji c: windows7 na D: pa ubuntu. Težava pa nastane, ko izberem prostor kjer želim namestiti ubuntu mi izpiše, da korenski datotečni sistem ni določen to lahko popravim v meniju razdelkov. Kaj naj naredim? Hvala za pomoč ;)

#183 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3.783 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Airsoft

Objavljeno 12 oktober 2011 - 21:46

Najprej prenesi 11.10, mislim da je že full release. Če ni, še počakaj kak dan. ;)
Če želiš dual boot, Ubuntu ne bo na D: particiji, ker windows te particije ne bo videl. Razen če gre za nameščanje prek nekega programa ki Ubuntu namesti kar v Windowsih, sem že pozabil kater programček je bil to.

V glavnem, na strani kjer lahko nastavljaš razdelke(ali drugače povedano particije) moraš eno particijo nameniti korenskemu datutečnemu sistemu oz. po domače root mount point (/). Ponavadi ta particija ne rabi biti večja kot 10-20GB.
Priporočam ti da narediš še eno swap particijo, ki naj bo vsaj 3 kratnik količine tvojega rama(1GB RAM = 3GB swap) ter particijo za "mount point" /home, ker tam boš v bistvu mel največ svoje krame.

Če hočeš še bolj razdelati, jaz ponavadi dam še na svojo particijo, /boot (100MB več kot dovolj), /usr (20GB sem se ponavadi nameščajo programi) /opt (5-10GB sem se nameščajo "čudni" programi, ki pač ne sledijo *nix file system standardu) /lib (tukaj najdeš pa knjižnice celega sistema, kernel module itd., 5GB več kot dovolj)
Če ti je pa prostor stiska, pa vsekakor priporočam da / in /home ločiš.

Dodaj odgovor

1 član(ov) bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov