Skoči na vsebino

Forum ne deluje več - obiščite nas na racunalniske-novice.com

Slika

Nakup Digitalnega Fotoaparata

Odgovorov v temi: 193

#121 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 12 februar 2011 - 12:48

A200 imam jaz. Razen tega, da ima malce problemov s šumom pri večjih ISO, je čisto OK. Bi ti pa svetoval, da pogledaš mogoče za A350, ki ima liveview, saj ti bo za makro znal priti prav, ker se je včasih pač treba precej sklonit, da dobiš nekaj v objektiv.
Če bi res rad makro objektiv, poglej za kakšnim rabljenim. Seveda nujno glej, da na njem piše makro 1:1 in ne samo makro, ker to je lahko zavajajoče, saj pri kit objektivu tudi piše makro, pa temu niti približno ni tako. Standardni objektiv je pač čisto obična zadeva, kvaliteta ni ravno briljantna, za svetlobno slabše pogoje pa tudi ni. Pride ti pa seveda prav kot univerzalec za vse ostalo.
Če ti pa ni problem poskusiti s čim drugim kot makro objektivom pa ti priporočam makro obročke (max 100€), ki ti skrajšajo najmanjšo možno razdaljo ostrenja in pa nakup recimo Minolte 50mm 1.7 (tudi nekje 100€). Takšen princip nameravam imeti jaz, vendar je tukaj potrebno biti pozoren, da ti obročki, ki so načeloma trije, omogočajo avtomatsko ostrenje pri vseh pritrjenih razen, če ti ni problem ostriti ročno. V kombinaciji Minolte 50mm in vseh obročkov naj bi dobil tudi povečavo večjo od 1:1, je pa res, da ti obročki poberejo nekaj svetlobe.
Je pa še ena varijanta in sicer, obratno pritrjevanje objektiva na body, kar ti omogoča ekstremno približanje k objektu, vendar tukaj ni avtomatskega ostrenja, ostroš samo tako, da se pomikaš naprej in nazaj od objekta. To zna biti precej utrujajoče.
Načeloma pa 500€ se zdi veliko, vendar za tak objektiv niti ni, sicer pa če najdeš rabljenega si zmagal. Mislim, da bi se na ebayu lahko našel kakšen za 350...

#122 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 12 februar 2011 - 14:05

Za A350 sem bral neke kritike čez objektiv. A300 pa ima "Live View", a sem gledal, da ni na prodajnih policah. Zakaj? A je tako iskan (kupovan) ali zaradi česa drugega?

#123 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 12 februar 2011 - 21:04

A350 ima enak objektiv kot A200 tako, da je vse isto. Pravzaprav so si vsi skoraj enaki, le pri enem je več Mpix, pri drugem liveview itd, vse ostalo je identično. Za a300 pa nevem zakaj ni več v prodaji. So pa to že 3 leta stari aparati tako, da jih počasi tudi verjetno ne bo več in bi blo pomoje pametno kupiti kaj novejšega. :)

#124 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 12 februar 2011 - 21:42

Samo kaj novejšega? Sem gledal danes v Comshopu Nikon D-3100, a kaj ko nima kaj preveč svetlečih ocen na spletu. No... nekateri ga hvalijo skoraj s peticami, drugi ga spet postavljajo med povprečneže. Glede na naslednje ocene sem pa čisto zmeden: http://entry-level-d...tenreviews.com/
A200 in 300 na prvem mestu, pa že en lep čas na trgu. :mellow:
Torej bo še potrebno dneve raziskovanja in povpraševanja preden se odločim. :)

#125 snajper_SLO

snajper_SLO

Poročevalec

• Members
  • 732 objav

Objavljeno 13 februar 2011 - 00:13

Poglej še Canon 550D, Pentax K-r, pa še kaj imaš na izbiro. Ne rečem da je Sony slab se tudi meni dopade samo trenutno ima samo višje modele(nove) vredne nakupa! Pa tudi z A350 ne bi falil!
Je pa D3100 čisto OK :) Nevem, če lahko za takšno ceno potrebuješ/pričakuješ več!

Recimo Pentax K-r dobiš pod 700€ z 18-55 in 50-200, Canon 550D nekaj pod 900€ z 18-135IS (kar dober komplet)...

#126 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 13 februar 2011 - 02:01

Če je že tako, bi skoraj raje d5000, saj bi ti verjetno v rokah bolje sedel plus to, da ima gibljiv zaslon, kar zna bit koristen plus :) Cena pa je ista kot d3100.

#127 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 13 februar 2011 - 11:05

Potem bi se raje odločil za D3100. Ima kar nekaj prednosti pred D5000 medtem, ko me gibljiv zaslon preveč ne impresionira, niti ne pride prav.
Zdaj pa katero verzijo (KIT) kupiti, če se odločim za nakup.
KIT-i so naslednji:

#128 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 13 februar 2011 - 12:01

Hja saj pride prav, no vsaj jaz bi ga včasih prav rad imel :) Drugače pa tudi ni ne vem kaj.
Ja najbolj kompaktna zadeva je z 18-105mm, saj ti ne bo potrebno menjavati objektivov. Pa še cena je tako lepo vmes.
Zdaj je pa odvisno od tebe kaj boš najbolj slikal. 55-200 in 55-300, če bi rad slikal kakšne ptice oz. pač živali ali pa šport(zunaj)...

#129 matejm1994

matejm1994

Mojster

• Members
  • 1.962 objav

Objavljeno 13 februar 2011 - 12:08

Imam Sony A550, super stvar, in ima gibljiv zaslon. Gibljiv zaslon marsikdaj pride prav. Ponavadi če fotografiram ob gladini vode, da se mi ni treba sklanjati po bregu do vode, ter gledati skozi iskalo. Potem ko fotografiram na stojalu, velikokrat uporabim zaslon... itd.

Bi ti priporočal, da vzameš fotoaparat z gibljivim zasonom.

#130 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 14 februar 2011 - 12:52

A je že kdo kupoval na http://geizhals.at/eu/? Namreč sem ugotovil, da so za enak komplet 150€ cenejši: http://geizhals.at/eu/a564134.html
Kakšno mnenje glede tega?

#131 Aleš

Aleš

Raziskovalec

• Members
  • 38 objav

Objavljeno 14 februar 2011 - 20:21

A je že kdo kupoval na http://geizhals.at/eu/? Namreč sem ugotovil, da so za enak komplet 150€ cenejši: http://geizhals.at/eu/a564134.html
Kakšno mnenje glede tega?

Geizhalz je samo spisek trgovin (podobno kakor 'ceneje.si'), za posamične spletne trgovine so linki na njihove strani.
Nakup iz Avstrije ali Nemčije je lahko ugoden toliko časa, dokler se kaj ne zaplete, ali pri dobavi, okvari, ali kaj tretjega.
Potem lahko postane komunikacija z nekaterimi trgovinami 'nočna mora'.
Sam sem kupil A55 pri pixmania.si, aparat pa je prišel iz Francije brez problemov, v dogovorjenem roku, torej manj kakor 5 delovnih dni. Malo me je vseeno skrbelo, ker vmes enkrat ni bilo odgovora na mail, vendar se je potem izkazalo, da vse teče. Prav tako je dober nakup pri Majdiču (electronic4you), vsaj tako je moč prebrati.

Ko se odločaš za znamko aparata pa moraš vedeti še nekaj: v Sloveniji boš 'đek' le, če boš imel Nikona, ali Canona. Ne glede na to, kaj druge firme ponujajo in kje so mnogo boljši primerljivi aparati določenih serij, vedno bo vse teklo v stilu "ali imaš Golfa, ali Audija vse ostalo je crap", če potegnem paralelo z avtomobilsko miselnostjo v tej naši deželici.
Na primer: za Nikon 3100 boš lahko dokupoval le objektive s samostojnim, notranjim ostrenjem, ali pa boš ostril 'ročno'. In razlike med enimi in drugimi objektivi so vsaj 50% višja cena. Teh problemov pri Canonu, Pentax-u in Sony-ju ni. Pa vendar boš slišal, da je Nikon bomba.
Recimo pri Pentax-u lahko uporabiš vrsto prastarih objektivov, ki so na voljo za manj kakor 100€ in vsi - sicer v omejenih funkcijah - delujejo.
Ali pa: za fotografiranje hitrih dogajanj, ima Sony A55 na voljo 10fps (posnetkov v sekundi), ki so vsi sproti ostreni. Najbližji Nikonov model, ki to zmore, je D3s, ki pa stane približno petkrat več...ali pa Canon 1Ds mark IV, ki je podobno nekajkrat dražji. Seveda pa sta to dva profesionalna modela, s katerima se A55 ne more primerjati nikjer drugje. Pri hitrosti posnetkov pa brez težav.
Izvedel boš tudi od 'strokovnjakov', kako za Sony ni dovolj objektivov na voljo in da jih za Canon dobiš za vsakim vogalom. Ko preberem kaj takšnega se sprašujem, od kje potem meni 15 različnih objektivov za Sony A55, s pokritjem goriščnice od 8 do 500 mm? Pa niti nisem 'živ norc' za nakupe, vsaj zadnjih nekaj let ne.

Vendar ne razumi tega, kakor prepričevanje, vse sem zapisal le zato, da bo (morda) slika malo bolj jasna.

LP

#132 snajper_SLO

snajper_SLO

Poročevalec

• Members
  • 732 objav

Objavljeno 14 februar 2011 - 22:37

Ko sem se sam odločal za DSLR sem izpustil Canon nato pa še Nikon in izbiral med Sony in Pentax :)
Canon se mi nikoli ni dopadel, izdelava, občutek... nekak mi nobeden model ne paše v roko. Nikon pa se izpustil prav zaradi prijateljev, ki ga/so imeli ker so me prav prepričevali naj
vzamem Nikon :mellow:. Sony in Pentax pa sta ponujala kar dobre modele in to za kar razumljivo ceno. Na koncu sem pristal pri Pentaxu in dela že 6 let čez 20.000 posnetkov niti enega problema niti ene napake je pa aparat že zadaj z vsem mi pa njegov MP (6miljonov) zadostujejo. Če bo kdaj crknil bom šel na njegovega naslednika ali nov model!

Sem pa imel v rokah tudi D3100 in se mi je dopadel, posebaj ostrenje proti mojemu Pentaxu (pač ne dajajo nekega povdarka na hitrost AF-a)
Pa tudi objektivi so vsaj meni pri Nikon dosti bolj dostopni kot pri Canon ;)

#133 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 15 februar 2011 - 12:25

Reveža bomo čisto zmedli :)
Jaz ti še svetujem, da se podaš v kakšno trgovino in tam fizično preizkusiš kako ti leži v roki in izbereš tistega, ob katerem se boš najbolje počutil :mellow:
Kar se pa makra tiče, je najbolje, da prvo podrobneje spoznaš svojo opremo in tehniko ter se nato postopoma podaš v te vode ;)

#134 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 15 februar 2011 - 13:07

Haha... malo on, malo off topic. Skratka mojega prodajam, kot je razvidno iz malih oglasov in dobim danes naslednji mail:

Hi,
Hvala za odgovor, sem iz Anglije in sem hotel kupiti postavko za mojega sina, ki je že v Afriki (Nigerija) za kmetijske project.so bom vam ponuja Eur230 za celotno nabavno vrednostjo sredstva plus pošiljko preko Post Office na Nigeriji.
i bo remitentna plačilo preko banke nakazilom na vaš bančni account.so mi poveš svoje podrobnosti, da mi je, da nadaljuje s plačilom:
=========
Polno ime:
Country:
Tel:
=========
Ime banke:
IBAN:
Bic:
==========
V upanju, da se glasi od tebe hitro,
Best Regards

Od lindajays01@gmail.com, toliko v vednost naivnežem, da ne boste podajali svojih podatkov. :)

Glede fotoaparata pa sem se že odločil za Nikon D3100 + 18-55VR + 55-300VR. Zdaj se še edino pogajam za popust, v kateri trgovini dobim večjega. :mellow:

#135 snajper_SLO

snajper_SLO

Poročevalec

• Members
  • 732 objav

Objavljeno 15 februar 2011 - 17:47

V Nemčiji (Fotoerhardt) dobiš za 839€ + poštnina (mislim, da je 20€) = 859€
Tak,da ni nevem kak vlke razlike, da pri nas daš 899€ :)

#136 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 15 februar 2011 - 19:24

snajper_SLO, baterija se že polni. :) Dobil sem ga 4% ceneje.

Vsem se zahvaljujem za nasvete in pomoč.

Lp, SuicideM.

#137 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 16 februar 2011 - 11:27

"Feedback" glede nakupa: http://www.aquanubis...15.html#p136603
Se bo še treba malo naučiti kako in kaj. :)

#138 mprox

mprox

Gospod s kravato

• Members
  • 1.067 objav

Objavljeno 16 februar 2011 - 11:46

Čestitke za nakup. Zdaj pa veselo škljocat :)
Pa čimprej iz Auto na M ali A mode, tam se največ naučiš :mellow:

#139 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 16 februar 2011 - 11:48

mprox, slike iz linka so vse narejene z ročnimi nastavitvami. Edino imam problem z nastavitvijo beline pri akvarijski svetlobi zato sem uporabil AWB. :)

#140 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7.162 objav

Objavljeno 20 februar 2011 - 11:45

Malo sem se igral in naredil en ISO test. Kako dober je aparat glede "šuma" se lahko prepričate iz naslednjega testa:
Objavljena slika Objavljena slika

Slikano iz roke, zaslonka je bila odprta F/20, čas osvetlitve je bil 1/4 (ISO 200) (1/15 (ISO 800), 1/20 (ISO 1600)), goriščna razdalja pa 36mm.

Zdaj pa bo treba počakati samo še spomlad, potem pa na polno. :)

Dodaj odgovor

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov