ABC NAVIJANJA
def
04 jan 2009
Big BomB, Big Typ 120VX, Big Typ TT, Big Typhoon:) Te naj poisce ker ima veliko kratic:)
krmaca
07 jan 2009
Imam vprašanje. Rad bi navil moj računalnik in me zanima, ali je dobro oz. varno če navijem samo eno komponento (npr. grafična kartica, procesor,...). No sicer za procesor vem da je treba spreminjati ferkvence na matični plošči itn. ampak zanima me samo če je varno za sistem da je samo ena komponenta navita.
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Blaž
Premaknjeno!
Lp, moderator Medicius.
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Blaž
Premaknjeno!
Lp, moderator Medicius.
fitipaldi
07 jan 2009
Seveda je, navi samo tisto komponento katera ti predstavlja "ozko grlo".
Big BomB
07 jan 2009
krmaca, saj se z navijanjem CPU-ja več stvari navija (RAM, CPU seveda in stvari na matični).
Za grafično pa ne vem, kaj se še zraven navija...
Drugače pa ja- Čisto varno.
Za grafično pa ne vem, kaj se še zraven navija...
Drugače pa ja- Čisto varno.
fitipaldi
07 jan 2009
Big BomB, saj lahko znižaš frekvenco RAM-a na prevzeto, kljub navitju procesorja, ali ne.
krmaca
07 jan 2009
Aha. Za rame sem pa slišal (ne vem če je ravno v takem pomenu), da se ''težko navijajo'' oz. da nekateri tipi oz. vrste pod nekimi konfiguracijami (ferkvenca,...) potem ne delujejo. Sicer pa to sprašujem zato, ker mi je prijatelj rekel da če že navijaš, moraš naviti vse. No hvala za odgovore, ampak bi pa vseeno prosil še kakšnega, ki se bolj spozna na to, da mi pove kakšne stvari se lahko zgodijo, če naprimer ni vse stabilno in kako preveriš če je v redu če kaj naviješ. Upam da razumete kaj mislim (ne znam z drugimi besedami povedati) :x
Hvala in lep pozdrav, Blaž
Hvala in lep pozdrav, Blaž
Big BomB
07 jan 2009
fitipaldi, nevem, mislim ,da ne moreš, ampak se ne zanašati name.
krmaca, največ, kaj se ti lahko zgodi, je, da da kaj skuriš. Ampak to je pa res v ekstremnih primerih. Vse kaj potrebuješ, je dober RAM (za navijanje CPU-ja) in dober hladilnik za CPU. Če pa še grafuljo hočeš zraven, pa na začetku navij kolko se ti zdi da je OK, mej fan speed na 100%, potem pa malo znižuj in glej, da temeratura ne bo previsoka. Aja, pa še za seveda temperaturo CPU-ja redno glej, ampak v loadu. in ne v Idlu. :ok:
krmaca, največ, kaj se ti lahko zgodi, je, da da kaj skuriš. Ampak to je pa res v ekstremnih primerih. Vse kaj potrebuješ, je dober RAM (za navijanje CPU-ja) in dober hladilnik za CPU. Če pa še grafuljo hočeš zraven, pa na začetku navij kolko se ti zdi da je OK, mej fan speed na 100%, potem pa malo znižuj in glej, da temeratura ne bo previsoka. Aja, pa še za seveda temperaturo CPU-ja redno glej, ampak v loadu. in ne v Idlu. :ok:
fitipaldi
07 jan 2009
Višaj fsb frekvenco dokler se ti windiws normalno zažene. Ko se ti pa bo resetiral pa malenkost znižaj in poglej stabilnost sistema z prime95 in pazi na temperature. Kasneje še spremeniš množilnik in voltažo.
Z navijanjem RAMov pridobiš mogoče 2%, pa sistemu se zelo poslabša stabilnost, zato ti to odpriporočam, sicer pa znižaš latence.
Grafični kartici samo višaš frekvenco gpu in memori-ja oz. še shiders če imaš Nvidijo. Navijaj dokler so temperature v mejah normale in da nimaš artifaktov, to pa pogledaš z atitool-om.
Big BomB, mislim da se da sam nisem siguren
Z navijanjem RAMov pridobiš mogoče 2%, pa sistemu se zelo poslabša stabilnost, zato ti to odpriporočam, sicer pa znižaš latence.
Grafični kartici samo višaš frekvenco gpu in memori-ja oz. še shiders če imaš Nvidijo. Navijaj dokler so temperature v mejah normale in da nimaš artifaktov, to pa pogledaš z atitool-om.
Big BomB, mislim da se da sam nisem siguren
specops
13 jan 2009
Tole je rezultat mojega prvega navijalskega "podviga":

Š e nastavitve v biosu:

Konfiguracija mojega računalnika pa je:
-matična asus p5b
-procesor core 2 duo e6420(2.13ghz default frekvenca)
-rami 4x1gb geil ultra 800mhz 4-4-4-12
-grafična radeon hd4850
-napajalnik lc power 550W
Za hlajenje pa imam stock hladilnik na procesorju + 25cm ventilator na stranici ohišja.
Testiranje:

Prime95 je laufal 6 ur brez napak, nato sem ga sam prekinil. Temperaturi obeh jeder sta se med polno obremenitvijo cel čas gibali med 54 in 58°C. So take temperature dobre?
Moram reči, da sem kar zadovoljen z rezultatom navitja, se dejansko v igrah kar lepo pozna razlika med 2.13 in 2.8ghz.
Sedaj pa imam še nekaj vprašanj:
-Se fsb termination voltage, nb vcore, sb vcore, ich chipset voltage(vse tiste voltaže, ki jih imam nastavljene na auto) z višanjem fsbja kaj zvišujejo, če jih pustiš na auto? To se mi je namreč dogajalo z voltažo cpuja, dokler jo nisem sam ročno nastavil. Če se, na kakšne vrednosti naj jih nastavim?
-Ram mi sedaj deluje na 700mhz, zato mu nameravam malo znižati latence. Bi mi mogoče kdo znal svetovati, približno kakšne latence moji rami zmorejo pri tej hitrosti?

Š e nastavitve v biosu:

Konfiguracija mojega računalnika pa je:
-matična asus p5b
-procesor core 2 duo e6420(2.13ghz default frekvenca)
-rami 4x1gb geil ultra 800mhz 4-4-4-12
-grafična radeon hd4850
-napajalnik lc power 550W
Za hlajenje pa imam stock hladilnik na procesorju + 25cm ventilator na stranici ohišja.
Testiranje:

Prime95 je laufal 6 ur brez napak, nato sem ga sam prekinil. Temperaturi obeh jeder sta se med polno obremenitvijo cel čas gibali med 54 in 58°C. So take temperature dobre?
Moram reči, da sem kar zadovoljen z rezultatom navitja, se dejansko v igrah kar lepo pozna razlika med 2.13 in 2.8ghz.
Sedaj pa imam še nekaj vprašanj:
-Se fsb termination voltage, nb vcore, sb vcore, ich chipset voltage(vse tiste voltaže, ki jih imam nastavljene na auto) z višanjem fsbja kaj zvišujejo, če jih pustiš na auto? To se mi je namreč dogajalo z voltažo cpuja, dokler jo nisem sam ročno nastavil. Če se, na kakšne vrednosti naj jih nastavim?
-Ram mi sedaj deluje na 700mhz, zato mu nameravam malo znižati latence. Bi mi mogoče kdo znal svetovati, približno kakšne latence moji rami zmorejo pri tej hitrosti?
smuc20
13 jan 2009
Ja voltaže se ponavadi tudi višajo če imaš na avto ampak dokler se kaj ne pregreva je vredu. Latence na različnih frekvencah ti včasih pove že cpuz če pogledaš pod memorijo. Drugače za ram lahko prestaviš delilnik v biosu in ram ti bo šibal pri 400mhz če ni stabilnosti lahko potem poizkusiš še ročno nastavit voltažo in latence za ram.
specops
15 jan 2009
smuc20, tiste latence, ki jih kaže cpuz so spd latence (namenjene so za avtomatsko konfiguracijo in 1.8V, zato so veliko višje, kot pa tiste, za katere je ram narejen)
Glede voltaž, mislim da se nimam kaj za bat, da bi kaj skuril, saj so vendarle avtomatske. Ali pač?
Ram latence pa mi je po nekaj časa s poskušanjem uspelo nekoliko znižati na 4-3-3-10 pri 2.1V. Prva stvar, ki sem jo probal, je bilo znižati cas latenco na 3, vendar so se pri tem pojavili problemi. Zgodilo se mi je, da mi je zaznalo samo 2 ali 3 gb rama, ko sem prižgal računalnik, enkrat pa se mi je zgodilo, da se sploh niso hoteli windowsi zagnat. Ostale latence sem pa testiral v programu memset (cas latence s tem programom nisem mogel nastaviti), dokler se mi ni računalnik resetiral. 4-3-3-10 je najnižje, kar sem prišel.
Glede voltaž, mislim da se nimam kaj za bat, da bi kaj skuril, saj so vendarle avtomatske. Ali pač?
Ram latence pa mi je po nekaj časa s poskušanjem uspelo nekoliko znižati na 4-3-3-10 pri 2.1V. Prva stvar, ki sem jo probal, je bilo znižati cas latenco na 3, vendar so se pri tem pojavili problemi. Zgodilo se mi je, da mi je zaznalo samo 2 ali 3 gb rama, ko sem prižgal računalnik, enkrat pa se mi je zgodilo, da se sploh niso hoteli windowsi zagnat. Ostale latence sem pa testiral v programu memset (cas latence s tem programom nisem mogel nastaviti), dokler se mi ni računalnik resetiral. 4-3-3-10 je najnižje, kar sem prišel.
pikoli
15 jan 2009
Dej raj latence na cl4, ali celo cl5, pa frekvenco povečaj. Se bo bolj poznalo.
filip05466407
17 jan 2009
Sem navil E6300 1.8GHz na 2.8GHz na plati Abit IP35-E ni slabo...
400x7, frekvenca vodila 1600MHz samo okoli 50c se segreva
RAM je pa Corsair 4.4.4.12 v2.10 pri DDRII 800MHz
Napajalc LCpower 550W GP
Več nisem hotel tvegati, ker je to družinski sistem prižgan non-stop in sem pustil še varčevanje vklopljeno...
Zastonj CPU 2.8GHz "not bad, not bad" ni tako hiter kot moj Xeon Wolfdale E8400 je pa blizu... :ok:
400x7, frekvenca vodila 1600MHz samo okoli 50c se segreva
RAM je pa Corsair 4.4.4.12 v2.10 pri DDRII 800MHz
Napajalc LCpower 550W GP
Več nisem hotel tvegati, ker je to družinski sistem prižgan non-stop in sem pustil še varčevanje vklopljeno...
Zastonj CPU 2.8GHz "not bad, not bad" ni tako hiter kot moj Xeon Wolfdale E8400 je pa blizu... :ok:
jurepl
19 jan 2009
Mene nekaj zanima... imam Pentium 4 northwooda 2.8ghz. Navitega mam trenutno na 3.0 ghz in ima voltažo 1.6. Ram imam ddr400. trenutno imam realno frekvenco rama 179 max. je pa 200mhz. Do koliko mislite da procesor lahko še navijem? Ve kdo koliko je max voltaža pri tem procesorju?
jolly67
24 jan 2009
Zanima me na kateri frekvenci laufa procesor
AMD Sempron 3000
AMD Sempron 3000
alessio983
24 jan 2009
hay
Odvisno katerega imaš , načeloma je na 1.81 ghz , nekateri tudi 2.0 ghz (nenavit)
http://products.amd....ail.aspx?id=166
Odvisno katerega imaš , načeloma je na 1.81 ghz , nekateri tudi 2.0 ghz (nenavit)
http://products.amd....ail.aspx?id=166
Medicius
24 jan 2009
A je res lažje odpreti temo, kot pa vpisati ime procesorja v iskalnik? :x
> :google: <
> :google: <
jolly67
24 jan 2009
Oprostite nisem se prav izrazil mislil sem na katero frekvenco nastavimo v biosah
da nam leti naprimer sempron 3000 na 1800MHz. Ali je to 128 MHz Actual Frequency ali
je še več
da nam leti naprimer sempron 3000 na 1800MHz. Ali je to 128 MHz Actual Frequency ali
je še več