A je kdo gledal danes in kako se vam je zdelo?
No razen neumne debate je bilo tudi nehaj smeha. Mene je utripanje z očmi tisti mladi nasmejal, hehe.
Zdaj pa k bistvu?
1. Se strinjate s tem, da naj bi bodoči vozniki v avtošoli dobili premalo znanja in izkušenj?
2. Kaj menite, da s(m)o mladi res največji norci in kamikaze na cesti?
3. Bo še ostrejši nadzor prinesel kakšne rezultate?
4. Kako se spopasti s kamikazami na cesti?
5. Ali predavanja s strani invalidov v osnovnih in srednjih šolah kakorkoli pomagajo pri osveščanju mladih o posledicah nesreče in jim vlivajo strah?
Kar se mene tiče...
1. Je zadostno, vendar ni dovolj, seveda pa ne moremo pričakovati, da se bomo v avtošoli naučili vse. Torej bi morali vozniško delati celo leto, čakati na sneg, sonce, slabe razmere, meglo in to večkrat, da bi dobili kakšen občutek. Ne smemo pozabiti še simulacijo prometne nesreče v živo, da se z avtom zaletiš v drevo ali še bolje, kar v drug avto ali pešca. Se morda kaj naučiš, ne?
Mislim, da je oni pretiraval, ko je rekel, da se v avtošoli naučimo premalo. Povsem odvisno od poslušnosti bodočega voznika, inštruktorja in situacije na cesti. Poleg tega, lahko nekdo, ki avto vozi 5 let, veliko bolje obvlada in spremlja avto in promet, kot nekdo, ki vozi že 20 let. Štejejo tudi leta, teren in podobno. Ne mi govort, da bo nekdo, ki živi v umirjeni okolici in se vozi po umirjenem prometu (torej izven LJ in drugih večjih mest), v 10ih letih nabral toliko izkušenj, kot kakšen Ljubljančan v dveh letih. Seveda je odvisno od poti obeh in ostalo, vendar, vseeno.
2. Jaz mislim da da in ne. Velika nevarnost na cesti so tudi starejši ljudje, s slabimi refleksi, ki niso navajeni na krožen promet, ki že slabše slišijo in vidijo in ne dohajajo razvoja prometa. Sicer pa še vedno mislim, da je največja kamikaza na cesti preutrujen ali vinjen voznik, ne glede na to, koliko let šteje. Problem danes je način življenja, vsem se mudi, ljudje imajo premalo časa zase, posledično so nervozni, depresivni, preutrujeni, kar se veliko pozna tudi v prometu. Sigurno bo veliko bolje vozil nekdo, ki je sproščen, kot nekdo, ki bo nervozen. Torej, mislim, da psiha igra zelo pomembno vlogo na cesti.
3. Nikakor. Kazni so premajhne, sicer pa policija prevečkrat voznikom spregleda prekršek, ker se poznajo, ali pa pač kar tako. Pa tudi če bi bile kazni visoke, bi ta pristop deloval kakšen mesec ali dva. Potrebne bi bile bistveno (bistveno!) višje kazni, tako dernarne kot drugačne. Odvzem izpita in prepoved vožnje za eno leto ali več, če se ugotovi kršitev, zelo visoka denarna kazen+podaljšanje prepovedi vožnje še za kakšno leto. Problem je v tem, da ljudje nimajo strahu pred cesto, pogumno pritiskajo na plin in tisti s "črnimi bmwji" (kot je nekdo rekel v trenjih) so dejansko višji status, ki jih policija sploh ne ustavlja.
4. Tisti, ki povzroči težjo prometno nesrečo z hudimi poškodbami (če je kriv), doživljensko plačevanje nadomestila in prepoved vožnje za 5 let. Tisti, ki pa povzroči smrtno prometno nesrečo (še posebej, če je vinjen), čiščenje mrličev brez plačila, eno leto, vsak dan, nadomestilo družini in podobno. Tukaj ne smemo gledati na to, ali mu je žal, ali ne. Njemu je žal, kaj pa ženi pokojnega, staršem, otrokom? Žal smo v današnjem svetu ljudje samo še živa bitja, nič več. Večini je pomembno samo še to, kaj in koliko nekdo ima in kaj lahko od njega lahko dobi. Redko kdo sploh pomisli, da ima vsak človek svoje življenje, krog prijateljev, družino, morda otroke. Ljudem je potrebno vliti nek strah in spoštovanje do drugih. Sicer po tem svetu ne bomo cepljali več dolgo.
5. Niti podrazno. Živa bedarija in izguba časa. V osnovni šoli itak nihče ne dojame tega. Jaz se spomnim, kako so nam policaji v tretjem razredu kazali slike raztrganih rok od petard, mi smo pa gledali čez okno, risali osle, igrali križce in krožce, na koncu ure pa takoj na odmor. Enako pozneje, ko so nam ob koncu osmega razlagali o prometnih nesrečah, predvajali neke posnetke. V srednjih šolah postanemo malo bolj resni, a bolj kot resni, pogumni! Res je kot pravijo, "to se meni ne more zgodit". Jaz nisem maral divjanja z avtom, dokler nisem prišel v avtošolo. Tam sem že večkrat pritisnil orenk na gas, 200 ne, čez limite pa kar, hehe. Je nek užitek, je adrenalin, je pa tudi nevarnost. In ko opravim izpit, se bom pač potrudil, da se v naseljih držim omejitev, izven naselja in na pregledni široki cesti pa bom sigurno pritiskal nad 100. Če bodo seveda razmere dobre
Kljub temu še vedno mislim, da če greš izven naselja, recimo 110, ni neke panike, če si spočit, zbran in predvsem trezen. Bolj nevarno je v naselju 50, utrujen ali celo vinjen.