←  Avtomoto

Računalniški forum - Računalniške novice

»

Varnost V Prometu!?

GOBE team-ova slika GOBE team 10 avg 2008

@Medicius
Ne, nimam motorja.

@Selines:
Veš motor tud nanese nekaj mase, krepko čez 200kg naredi kar nekaj sile. Sploh pa ne veš, če je bla omejitev 50km/h. Pa tudi, sedaj če sta šla nekaj čez omejitev jih voznik sigurno ni spregledal zaradi tega. Spet druga je če sta pretiravala ter kako pregleden je ovinek, tukaj napamet govorit je brezveze.
Odgovori

Selines-ova slika Selines 10 avg 2008

Ponovno si zgrešil poanto moje omembe hitrosti obeh voznikov (50-60km/h), še manj pa sem rekel, da je tam takšna omejitev.. Čeprav, če smo že pri tem. Nepregleden ovinek v katerem je očitno nekakšen priključek tretje ceste.. Če ne drugega je pred ovinkom sigurno tabla, da obstaja stranska cesta s priključkom, če že ni omejitve hitrosti (kar ponavadi je, če pridemo do "križišča").. Piše, da je priključek k cesti od dovoza z dvorišča. Ne vem konkretno za kateri ovinek gre, vseeno dvomim, da gre na takšni regionalki za priključek, ki je neoznačen..

In ja, motor s svojimi 200kg nanese nekaj mase, moj "point" je bil, da če bi se peljala kakšnih 60km/h nebi kombija prestavila za 5m....

Sicer pa ne vem koliko poznate te poti od Litije proti Krškem. Jaz se pogosto tudi tam zapeljem proti Sevnici in motoristom mrgoli, ker je prijetna ovinkasta cesta. Š tos je, da niso vsi motoristi enako pri pameti in ne vedo čisto koliko, kje dodajati plina..
Ne pa mislit, da so vozniki avtomobilov kaj boljši. V zadnjih 7 letih, kar se vozim tja dol, sem se nemalokrat gledal iz oči v oči s kakšnim prepotentnežem iz avta v avto, ker je pač očitno totalni užitek pripeljat v ovinek s tako hitrostjo, da enostavno ne moreš obstat na svojem pasu...
Odgovori

Medicius-ova slika Medicius 10 avg 2008

Žalostno, da tudi kadar strokovnjaki za reševanje prometnih nesreč (preiskovalni sodnik in državni tožilec) ugotovijo, da je bil vzrok nesreče to in to, se bo našel en xy (se bom zadržal), ki bo trdil drugače. :shock:
Zato pa je tako stanje na cestah! :)
Odgovori

juree-ova slika juree 10 avg 2008

Medicius, vem točno kaj je neprilagojena hitrost, se zavedam. Ker poznam razliko neprilagojene hitrosti in presežene hitrosti omejitve... Fora je v tem, da sedaj je ČISTO!!! vsak razlog neprilagojena hitrost. Nekaj % je utemeljenih, nekaj % pa nimajo kaj napisat in napišejo to. Začeli so izrabljati pojem "neprilagojena hitrost".
Povej mi, kaj točno ima neprilagojena hitrost zraven, pelješ 90 (omejitev), ni table da je križišče, pelješ 90 (lepa cesta, brez peska, olja - česar koli na cesti), iz stranske ulice oz križišča te izsili voznik osebnega avtomobila (lahko tudi motorist - kdorkoli), nesreča - motorist mrtev, napisali bodo neprilagojena hitrost! Povej mi, na podlagi česa lahko jaz prilagodim hitrost, če mene na to ne opozoraja nobena ovira da bi peljal manj kot je omejitev oz. prilagodil hitrost. Upam da razumeš point, pač izrabljanje te besedne zveze je prišlo v navado...
Odgovori

juree, mogoče malo posplošuješ stvari... Do tega zaključka (govorim o dotičnem primeru) so prišli po okoliščinah (hitrostna omejitev, vreme, vidljivost/preglednost, čas nesreče, lega cestišča, ...) kjer je do nesreče prišlo, očividcih, zavorni poti, ki je ponavadi v takih primerih ni zaradi prevelike hitrosti/premajhnem reakcijskem času (spet smo pri hitrosti :x ) in materijalni škodi (ne le obsežnosti ampak lokaciji na vozilih), ki je nastala po trku.
Na približno tak način se obravnavajo vse prometne nesreče. :)
Odgovori

Ma sej ne govorim točno za ta primer, sej je na cesti polno kamikaz - ampak VEDNO!!!!!!!!!!!!! je v zapisniku neprilagojena hitrost.
Odgovori

Ma sej ne govorim točno za ta primer, sej je na cesti polno kamikaz - ampak VEDNO!!!!!!!!!!!!! je v zapisniku neprilagojena hitrost.

A je to mogoče zato, ker je! :roll:

Sicer vam pa priporočam, da si preberete Hitrost - Počasneje je varneje.
Tudi statistika je zelo zanimiva. :)
Odgovori

Medicius, je, a ne vedno :)
Odgovori

Dr.1m-ova slika Dr.1m 11 avg 2008

juree, ravno nasprotno. Od kje ti ta ideja :joj:
A si slišal mogoče da bi se kdo smrtno ponesrečil ko je šel peš od doma?
NE!
Vsak ki se je smrtno ponesrečil se je pri "visoki" hitrosti!!!!!!!!
Odgovori

Selines-ova slika Selines 11 avg 2008

Tudi sam sem motorist, večinoma sicer po novem, zaradi varčevalnih razlogov :) , mopedist in občasni udeleženec prometa s težkim motorjem, ne želim napadati motoristov, pljuvati v lastno skledo takorekoč. Je pa čisto res, da marsikdo vzame naše, že tako podpovprečne, ceste za svoje dirkališče z motorji.. Kar pa je mimo. Čeprav vem, kako si kar naenkrat za 50% čez omejitev in se počutiš popolnoma varno, morda še to precej presežeš in se ti zdi čisto O.K.. Ker pa pač ni vedno vse le od tebe za krmilom odvisno je ta hitrost lahko hitro usodna..
Občutek pa je do nesreče krasen, neverjeten..

Kar sem prej govoril, če je bil pred usodnim ovinkom tale znak:
Objavljena slika
si predstavljam, da je hitro označena nesreča za krivdo motoristov z neprilagojeno hitrostjo..
Odgovori

Selines, a ni logično. Kako bi pa lahko drugače zaključili ugotovitev?
Mogoče splet okoliščin in lune? Slednje mogoče niti nima tako malo vpliva kot si priznavamo, pa vendar smo ljudje razumna bitja in znamo brzdati slo po adrenalinskem užitku.
Za omenjeno nesrečo je vsekakor v največji meri vplivala previsoka hitrost oz. neprevidnost motoristov. Ne izključujem pa tudi sokrivdo voznika kombija. A tega žal ne bomo nikoli izvedeli.
Eno pa velja kot pribito. Cesta je smrtno nevarna, zato pozornost, zbranost in previdnost nista nikoli odveč.
Odgovori

borutvel-ova slika borutvel 11 avg 2008

Seveda je voznik kombija povzročitelj nesreče. Če ne bi zapeljal iz stranske ulice se ne bi nihče zaletel vanj. To drži kot pribito.

Ampak: 90km/h = 25m/s. Če je cesta vdina v dolžini 100m je to 4 sekunde. Poglej levo, desno spelji v 4 sekundah. No way. Če je hitrost višja potem je tega časa še manj. Avto ali motor pa se v teh 100m lahko zaustavi.
Odgovori

Selines-ova slika Selines 11 avg 2008

Dr.1m, V bistvu ni logično, kot sem zdaj izvedel.. Oba se motiva. Namreč ta odsek ni označen s to tablo, čeprav je tu nekakšno križišče. Omejitev je tam očitno res 90km/h, brez kakršnegakoli znaka, da je nevarnost.

Zdaj pa tudi mene zanima kaj je tukaj neprilagojena hitrost.. Da sta peljala prek omejitve ali da nista zmanjšala hitrosti proti križišču, ki bi ga očitno tukaj ljudje morali "čutiti na vodi"...
Odgovori

Medicius-ova slika Medicius 11 avg 2008

borutvel, oglejte si še enkrat povezavo do nesreče, ki ima zdaj posnetek kjer se lepo vidi v kakšnem okolju se je nesreča zgodila. Trije mrtvi v Zasavju (Vir: 24ur.com)
Po mojem mnenju motorista voznik kombija ni videl, saj je velika možnost, da sta z veliko hitrostjo, kot so ugotovili bila v času speljevanja voznika kombija izven vidnega polja. :)

"Trend" se nadaljuje: V Celju je v prometni nesreči umrl potnik v osebnem avtomobilu.

Če bi bil pripet z varnostni pasom bi mogoče zdaj bil doma pri družini! Pripnite se!
Odgovori

Selines, no zdaj pa smo tam.
Kolikokrat se za marsikateri odsek ceste govori da je nevaren in nič ne naredi, dokler ni nekaj smrtnih žrtev. Resnično ne razumem zakaj ni na resnično kritičnih točkah vsaj tabla z opozorilom, četudi za slednje se marsikdo niti ne zmeni. Ampak vseeno.
Tudi sam sem, po pregledu videa, sprevidel, da je cesta nepregledna in neprimerna za vožnjo z 90km/h ampak kvečjemu 50km/h.
Bi šel stavit, da bodo tokrat na tistem odseku DRSC postavil vsaj tablo z opozorolom na stransko cesto in omejitev hitrosti.
Odgovori

Medicius-ova slika Medicius 11 avg 2008

V treh dneh že sedem žrtev cest VIR: www.rtvslo.si
Upam, da se s tem končajo črni dnevi vsaj za nekaj dni. :x
Odgovori

Thomas33-ova slika Thomas33 12 avg 2008

Kar se motoristov tiče;

peljite se samo za vikend naprimer po Sloveniji malo na izlet, pa boste videli da je stanje porazno; Glavnina jih tako divja, kot da jutri ne obstaja... Živalsko divjajo...

Jaz se še čudim, da jih je tako malo mrtvih...
Odgovori

Selines-ova slika Selines 12 avg 2008

No. Sicer posploševat, da vsak, ki se pelje hitreje od avtomobilov pa že "divja" pa ni potrebno. Divjaka se hitro vidi, ni jih malo, spet pa niso to kar vsi motoristi..
Odgovori

Thomas33-ova slika Thomas33 12 avg 2008

Selines, ne govorim o tistih ki se peljejo hitreje kot avto. Narobe si me razumel, oz nisem bil dovolj jasen; Omenjam samo čistokrvne divjake.
S tem mislim na tiste ki se po regionalnih(ovinkastih) cestah peljejo - omejitev x2. In teh ni malo...
Odgovori

PHOBiA-ova slika PHOBiA 12 avg 2008

Strinjam se z vsemi, ki glavne krivce pri nesrečah najdete v uporabi mobitela, vinjenosti, neuporabe varnostnega pasu, objesnosti, prepotentnosti, ipd. Opozoril bi pa še na ene krivce za nesreče - prepočasne voznike. V mislih imam predvsem tiste, ki speljujejo ekstremno počasi, močno zavirajo brez vzroka, prehitevajo na avtocesti kamion, ki gre 80 km/h s 85 km/h in podobno. Takšni vozniki (še posebej ob prometnih konicah) povzročijo agresijo drugih voznikov za sabo, kar posledično pripelje do kakšne hude nesreče. S tem ne mislim, da znervirajo tiste voznike za sabo, ki so itak norci, ampak tiste, ki vozijo vzorno. Nič kolikokrat se mi zgodi, da obstanem v kakšni koloni (omejitev 90, brez možnosti prehitevanja zaradi blagih ovinkov, polne črte...), v kateri se počasi (40km/h) vozimo naprej. Kolikor vem, obstaja tudi zakon, po katerem moraš ustaviti in spustiti kolono naprej, če za sabo zadržuješ vozila. Počasi ljudem to dop.zdi in začnejo spravljati v nevarnost sebe in ostale. Kdo je kriv, če pride do nesreče? Tisti, ki je vse sprovociral seveda ne, ker ni vozil prehitro in se ni on zaletel. Drugi primer, ki sem mu bil priča ravno danes. Prižge se zelena luč, moški blizu 70-tih počasi začne zavijati v levo, čeprav se mu z normalno hitrostjo približuje motor, ki gre naravnost (oddaljen cca 20 metrov). Namesto, da bi se ali ustavil, ali na hitro speljal (in mu malce izsilil prednost) še kar naprej počasi leze v levo, motorist pa seveda stopi na zavoro. Voznik je motorista opazil komaj po 15 sekundah (zelo dolgih) in vsa presenečen ugotavlja od kje se je pa ta vzel. K sreči, se je vse končalo dobro.

Za varno vožnjo po naših cestah ne da ne bi smelo biti samo pijanih, objestnih, ipd. voznikov, ampak tudi tistih z druge skrajnosti (dedkov brez refleksov, ki mimogrede naredijo zdravniški brez problema; svežih voznikov, ki po avtocesti vozijo 80km/h po prehitevalnem pasu; voznikov, ki poznajo samo prvo brzino in ne menjujejo (tudi take poznam), itd.).
Odgovori

Hitri odgovor