Microsoft Windows Vista
Objavljeno 26 december 2008 - 11:49
Malo prebiram izjave o Visti in me zanimajo določene stvari... Sama sem nedavno zamenjala XP z Visto (V) in sem namreč z njo zadovoljna.
Vglavnem, veliko je govora, da so z V same težave (npr. počasno delovanje), da V in prenosnik ravno ''ne gresta skupaj'', da je potreben bolj zmogljiv računalnik (2 ali 4GB), itd.
Sej sem res amater, kar zadeva tega, zato pa bi rada kaj več o tem zvedla. Visto imam na prenosniku in mi le-ta nikakor ne dela počasi, rama imam (le) 1GB, kapaciteta trdega diska je zelo mala (80GB), tudi grafične nimam ravno ''najboljše'' (?)...
Zdaj pa ne vem, al to pomeni, da mi bo kmalu vse začelo zamrzovat in počasi delat, pa bom spet mogla naložit XP, ker zaenkrat kot sem rekla, težav z V nimam. Naloženo pa imam Ultimate 32-bit.
No, ostalo: grafična kartica Mobile Intel 965, procesor Intel Celeron 530 (1.73Ghz, 533 Mhz). Upam, da je to dvoje prav napisano?!
Hvala za odg.
Objavljeno 26 december 2008 - 16:38
No, samo še nekaj glede procesov, ki mi delajo v ozadju.
Nažalost se tudi na to ne spoznam, pa vendar se mi zdi, da mi dela malo preveč teh stvari. Že ob samem vklopu mi namreč teče kar 60 procesov! :shock:
To ni nekak normalno ali pač? Sama sicer ne mislim nič ustavljat ali brisat glede tega, samo ne razumem, zakaj mi potem kar na servisu ne dajo teh vseh (nepotrebnih) programov na računalnik, saj nisem ravno neki ''hudi'' uporabnik; potrebujem ga le za internet, pisanje in ajde tudi kak film.
Skratka; čudno mi je povečini naslednje:
*F-Secure - skupaj dela kar 13 procesov, sicer vsak zase res ne jemlje toliko, a vendar; na XP zagotovo nisem mela samo za F-Secure toliko procesov v ozadju...
*svchost - teh je tudi enih par, izmed teh pa sicer le eden jemlje veliko, ostali niti ne toliko; te procese vem, da morejo biti.
*fssm32.exe - ta je na lestvici skorda najvišje! Mi lahko kdo, prosim napiše, kaj je to? Je to nekaj podobnega kot svchost? Poleg namreč piše isto in sicer, da gre za gostiteljski postopek sistema Windows. Sej sem gledla po googlu, pa glede na to, da določene računalniške izraze že v slov. ''težko razumem'', jih v ang. še manj.
+ ostali procesi.
Glede na to, da mi prenosnik kljub temu dela normalno a potem ni važno, da mi kar nekaj čez 60 procesov dela praktično skoz?!
Spodaj: fizični pomnilnik 57%, uporaba CPE _%; mi lahko kdo samo še razloži kaj to dvoje pomeni... fizični pomnilnik je trdi disk?
Že vnaprej se zahvaljujem dobri dušici, ki mi bo odgovoril ;-)
Objavljeno 26 december 2008 - 17:39
Uporaba fizičnega pomnilnika (v tem primeru RAM-a) je nad 50% čisto normalno pri 1GB RAM-a. Ne bo pa škodovala namestitev dodatnega RAM-a, ki bo pohitrila delovanje OS-ja saj bo potem imel na voljo 1GB zase in 1GB za ostale programe in ne bo toliko uporabljal trdega diska. CPU oziroma procesor pa je normalno, da se giblje od 0-100% glede na potrebe procesa/-ov.
Če se pa želiš znebiti določenih procesov oziroma programov, ki se ti zaženejo ob zagonu OS-ja in jih ne potrebuješ, da bi ti delovali v ozadju pa ti lahko pomagamo.
Namreč pritisni WIN (tipko) + R in vpiši msconfig ter enter. Tam boš našla pod startom vse programe, ki se ti potrebno in nepotrebno nalagajo ob zagonu računalnika. Katere ne potrebuješ lahko odstraniš (kljukico). Če ne veš kako in katere pa naredi sliko tega okna tako, da uporabiš Snipping Tool. Vpiši v zagon pod menijem start Snipping Tool in se ti bo odprl program za zajem slike namizja. To potem pošlješ na recimo Shrani.si in povezavo prilepiš na forum.
Objavljeno 27 december 2008 - 10:54
Hvala še enkrat za odg, Medicius. Prav tako pa za pomoč, saj sama res ne vem, če katere programe lahko odstranim, da ne bom slučajno zbrisala kaj nepotrebnega.
Torej, ja; ''WIN (tipko) + R in vpiši msconfig ter enter'': kar se mi je prikazalo, sem uredila s print screen-om in vse ''zlepila'' skupaj.

Glede tega: programi, ki so ustavljeni še vseeno ''tečejo'' v ozadju al kak?
Ja, še nekaj... sama, kot je že menda očitno, ne porabljam nič od tega, kar si naštel za čiščenje OS (razen F-Secure). Sem si zdaj malo pogledla po googlu; defragmentacija - če prav zastopim; računalnik sam uredi razprščene datoteke na disku; samo nekaj, če sm že pri tem: datoteke torej ne zbriše ali premakne; vse ostane enako, samo pač eno datoteko, ki se nahaja na več mestih združi? Ni mi ravno kristalno jasno, a ok; nisem namreč vedla, da se recimo en word dokum. nahaja na disku v več delih.
CCleaner - ok, vem, da gre za brisanje (nepotrebnih) datotek na računalniku; sama pa ga sicer (še) nimam gor.
Objavljeno 27 december 2008 - 11:11
fssm32.exe je del f-secure. In pri visti je to dokaj normalno da laufa toliko procesov.
A tako. Sem se zgoraj zmotla, poleg ne piše enako kot pri svchost (gostiteljski postopek sistema Windows), ampak le fssm32;
vendar vseeno nisem vedla, da je ta proces tudi od F-Secure.
Hvala
Objavljeno 27 december 2008 - 12:29

CCleaner je eno boljših in varnih orodij, ki si ga, kar pridno namesti in uporabljaj.
Več o defregmentaciji pa si lahko prebereš na Wikipediji in sicer TUKAJ.
Do nje pa prideš tako:
Objavljeno 27 december 2008 - 22:27
Evo, pa sem stisnil win+r, vtipkal mconfig, in šel v startup, in skopiral tele slike. Pa če mi zdej lahko povete, katere procese lahko izklopim, ker jih ppreprosto preveč deluje. Že sama toshiba nameče kup svoje krame gor, ti je človeku bolj v napoto kot v korist
Tu so slike:

Hvala za pomoč
Objavljeno 27 december 2008 - 22:41
Objavljeno 28 december 2008 - 00:02
Tele, ki si naštel, da se tebi vklopijo. A še kakšen drugi program priporočaš.
Pa če mi lahko še pojasniš, zakaj se je naštimal npr da se win zip vklopi ob zagonu. In a to pomeni, da če zdej izklopim winzip da se zažene ob zagonu, pa ga bom potem rabil, je dovolj da kliknem na ikono "winzip", in bo vse delovalo, al kako to gre?
Hvala za pomoč
Objavljeno 28 december 2008 - 00:23
1. F-Secure poganja veliko procesov, tako na Visti, kot na XPjih. Odvisno od nastavitev. Meni jih je na XPjih nabijal 11. Je pa kljub močni mašini zelo bremzal delovanje, boot je trajal veliko dlje (več kot minuto dlje), včasih se računalnik ni niti normalno postavil (celoten start ni delal, sem moral ustaviti explorer in ga na novo zagnati), tako da sem ga včeraj zbrisal. Res je, da je zelo dober antivirus, ampak zame preveč požrešen (imel sem pa Internet Securitity 09).Aha, ok
Pol torej ostajam na Visti. Upam, da bo te kako leto delalo kot zdaj, pol pa tak (enkrat letno) odnesem prenosnik na servis, da mi ga na novo naložijo in je pol spet mir.
No, samo še nekaj glede procesov, ki mi delajo v ozadju.
Nažalost se tudi na to ne spoznam, pa vendar se mi zdi, da mi dela malo preveč teh stvari. Že ob samem vklopu mi namreč teče kar 60 procesov! :shock:
To ni nekak normalno ali pač? Sama sicer ne mislim nič ustavljat ali brisat glede tega, samo ne razumem, zakaj mi potem kar na servisu ne dajo teh vseh (nepotrebnih) programov na računalnik, saj nisem ravno neki ''hudi'' uporabnik; potrebujem ga le za internet, pisanje in ajde tudi kak film.
Skratka; čudno mi je povečini naslednje:
*F-Secure - skupaj dela kar 13 procesov, sicer vsak zase res ne jemlje toliko, a vendar; na XP zagotovo nisem mela samo za F-Secure toliko procesov v ozadju...
*svchost - teh je tudi enih par, izmed teh pa sicer le eden jemlje veliko, ostali niti ne toliko; te procese vem, da morejo biti.
*fssm32.exe - ta je na lestvici skorda najvišje! Mi lahko kdo, prosim napiše, kaj je to? Je to nekaj podobnega kot svchost? Poleg namreč piše isto in sicer, da gre za gostiteljski postopek sistema Windows. Sej sem gledla po googlu, pa glede na to, da določene računalniške izraze že v slov. ''težko razumem'', jih v ang. še manj.
+ ostali procesi.
Glede na to, da mi prenosnik kljub temu dela normalno a potem ni važno, da mi kar nekaj čez 60 procesov dela praktično skoz?!
Spodaj: fizični pomnilnik 57%, uporaba CPE _%; mi lahko kdo samo še razloži kaj to dvoje pomeni... fizični pomnilnik je trdi disk?
Že vnaprej se zahvaljujem dobri dušici, ki mi bo odgovoril ;-)
2. Svchost je del Windowsev in tudi na XPjih ga v task managerju najdeš okoli 5×. To je normalno.
- Defragmentacijo naredi enkrat na dva-tri mesece, rezultati pa so skoraj neopazni. Sam defrag poženem enkrat na pol leta ali še več, bistvene razlike pa ni.
- Windows Defender je isto protivirusni program, v splošnem pa ni dobro, da laufata dva naenkrat. Enega onesposobi. Se veliko poza na hitrosti in odzivnosti, poleg tega se lahko med sabo stepejo in ti delajo nepotrebno sra*je na mašini. Poleg tega je Windows defender bolj "social" program, zato ga lahko brez slabe vesti onemogočiš v nadzorni plošči.
juzni, z brisanjem teh kljukic samo preprečiš, da se program zažene ob zagonu Windowsev, ne vpliva pa na delovanje programa, če ga zaženeš ročno. Winzip in podobno ti bodo normalno delovali, ko jih boš zagnal, ne bodo ti pa po nepotrebnem že na samem začetku kurili pomnilnika. Winzip in podobnim programom lahko brez problema onemogočiš zagon ob bootu. Ali uporabljaš Google toolbar? Če ga ne uporabljaš, ga odstrani. Če ga redko uporabljaš, mu prepreči zagon. Enako je z Unlockerjem, Google update, Daemon tools itd... Preglej, kaj je vsak program posebej in začni čistit. Ob zagonu je najpomembneje, da se zaženejo vse potrebne komponente Windowsev, programi povezani s strojno opremo (razen če gre za neke "tray" bližnjice), zaščita (av, fw) in pika.
Objavljeno 28 december 2008 - 00:37
Vprašal bi, če lahko brišem naslednje programe, ki so vglavnem od toshibe. Uporabljam jih vsekakor ne, vendar ne vem, katere lahko brišem, Predvsem me zanima za "toshiba power saver":
- toshiba power saver
- toshiba button support
- toshiba zooming utility
- toshiba flash cards
- configfreetray
- toshiba vista registration component
--------------
Človek ne more verjet, kolko nepotrebnega "sranja" nabutajo na laptop :verymad: :verymad: :verymad:
Objavljeno 28 december 2008 - 09:16
Sedaj sem nekaj procesov že odstranil iz startup-a, in moram povedat, da je ogromna razlika v delovanju računalnika
Iz startp-a sem odstranil programe, ki sem jih nainštaliral, in pa kramo, ki mi jo je na računalnik nabutala toshiba. Nekaj procesov je še ostalo, pa me zanima, kaj še lahko odstranim. Oz, če mi lahko poveste, kaj je bistvenega za normalno delovanje računalnika. Ostalo bi odstranil iz startupa, ker pač ne uporabljam teh stvari, oz. vsaj mislim da ne
Š e slike:

Š e enkrat hvala za pomoč.
Dodaj odgovor
1 član(ov) bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov