Apple vs. Microsoft vs. Linux
Objavljeno 06 januar 2008 - 22:15
Red, res, da nista samo osnovno gledano ima windows že bolj ranljivo osnovo kot pa linux pa OSX.
Tole te pa ne razumem - kako to misliš?
Tule je šen podoben članek zgornjemu, iz katerega mi je pa zelo všeč en stavek:
http://news.softpedi...S-X-74529.shtml...if OS X were a boat and the vulnerabilities were actual holes, it would sink in record time. The problem? OS X is a boat on dry land.
Objavljeno 06 januar 2008 - 22:19
No raving or hyperbole from me.
I have used a Mac for 15 years. I have had no need to install any form of security software other than my MacOS inbuilt firewall.
I filter my email carefully and NEVER open any email from anyone I don't know and never forward anything that I have not opened first. Lastly, I have never had any form of virus infect my Mac.
So for me the number or severity of the flaws in any software are irrelevant.
Objavljeno 06 januar 2008 - 22:29
Kar se pa tiče komentarja: od kar imam Visto (približno 2 leti) tudi sam nisem imel nobenega virusa in prav tako nobene zaščite razen Vista-firewall-a.
Se pa popolnoma strinjam s citatom ki sem ga napisal zgoraj. Če bi hipotetično obrnili situacijo-primer:
MacOS 85% tržišča
Windows 6% tržišča
Zamenjamo tudi sorazmereje napadov in škodljivih programov.
Lahko samo rečem da si težko predstavljam za kako dober OS bi v tem primeru veljali Windowsi.
Objavljeno 07 januar 2008 - 10:10
It's called beta testing
![]()
Se pa spomnim ko sem imel tik pred uradnim izidom nameščeno RC2 in sem bil siguren da originala še dolgo ne bom potreboval - a so me zafrknili saj so vse testne verzije nehale delat 1.maja.
Damm how to they do that ;-)
http://en.wikipedia....i/Windows_Vista
media centers. Prior to its announcement on July 22, 2005, Windows Vista was known by its codename "Longhorn".[1] Development was completed on November 8, 2006; over the following three months it was released in stages to computer hardware and software manufacturers, business customers, and retail channels. On January 30, 2007, it was released worldwide to the general public,[2] and was made available for purchase and downloading from Microsoft's web site.[3]
Torej je pred 30 januarjem 2007 nisi mogel imeti, kar je manj kot 1 leto in niti blizu ne 2 letom, pa naj bo kakršnakoli alfa testing, beta testing, gama testing, karkoli druga verzija.
Objavljeno 07 januar 2008 - 10:32
Linux za viruse ni nič manj dovzeten kot so Windowsi in ima celo več varnostnih lukenj, a ga "napadalci" pač bolj pustijo na miru.
Mac pa je zopet nekaj čisto drugega in pač večjo stabilnost in varnost sistema "plačuješ" z manj svobode v tem, kar z OS lahko počneš.
V eni od PC revij so se lotili primerjave Viste, XP-ja, Linuxa in Mac-a po najrazličnejših aspektih in so na koncu prišli do vrstnega reda kot je zgoraj zapisan.Izrecno je sicer bilo zapisano, da noben ni slab, a prevaga podpora strojni opremi, konfigurabilnost in število programov za Windowse, medtem ko je bila varnost bistveno izboljšana, pa magari nekoliko zaostaja izza Linuxa in Mac-a.
Menim, da je pravo merilo le to, koliko je kdo zadovoljen s sistemom, ki ga uporablja.Sam sem čisto zadovoljen z XP, bi pa lahko brez problemov živel tudi z Ubuntu 7.10.Kdor pa je za Mac-, pa ima tudi svoje razloge, jasno!
Na koncu mimogrede:V Rusiji sem Visto dobil že pred več kot dvemi leti in sicer še pod nazivom Longhorn.V Rusiji se namreč nahaja eden največjih MS razvojnih centrov in je pač stvar "pricurljala" ven! :zvizg:
Objavljeno 07 januar 2008 - 12:26
Pri Linuxu in Windowsu je pač malo bolj problematično, ker načeloma morata podpirati "vsega boga", kar je kompatibilno s PC platformo.
Objavljeno 07 januar 2008 - 17:18
Am ti wikipedio malo bolje poglej (verzije izdaj kdaj so izhajale ker niso vse enako). Ker Visto si lahko že dobil original 2006 oktobra.
Aja kar se pa tiče sigurnosti mac-a tudi ni tako siguren lani (maja če se ne motim je bilo), pač preverjenje sigurnosti in je šlo vista vs osX (se ne spovnim katera verzija tazadnja pred lepardom) in so ugotovili da je lažje vdreti v mac-a. Samo vseeno v visto je bol verjetno vdreti, ker je veliko več škodljive snovi za windows.
Objavljeno 07 januar 2008 - 21:33
In če že brskaš po wikipediji potem vsaj preberi do konca in ne le prvega odstavka.
After "Longhorn" was named Windows Vista, an unprecedented beta-test program was started, involving hundreds of thousands of volunteers and companies.
Objavljeno 07 januar 2008 - 22:01
Ves štos je v tem, da so variante sedanje Viste prišle ven še preden je MS sploh dal na razpolago uradne bete.In tule ni noben koga obtoževal laganja, tako da le mirno!
Objavljeno 07 januar 2008 - 22:16
Ja, OSXu zagotovo govori v prid to, da je razvit točno za specifični hardver in je zelo dobro optimiziran za le-ta hardver.
Pri Linuxu in Windowsu je pač malo bolj problematično, ker načeloma morata podpirati "vsega boga", kar je kompatibilno s PC platformo.
Ja, in lepo se vidi kako linuxi, ki so prednameščeni na EEEju veliko hitreje letijo kot Windowsi. Ker je pač narejen prav zato. Če bi delali za Windows COMP bi bil pa tisti toliko hitrejši.
Objavljeno 08 januar 2008 - 00:31
Xandors linux mi je tudi vsec na moj Eeeju se posebej ko unlockas advanced mode ker je tisti Easy mode malce otrocje narejen.
Se 1x its not Apple, its not iMac, its Macintosh.
Objavljeno 08 januar 2008 - 17:02
To kar si ti baje imel Visto že dve leti nazaj, to ni Windows Vista, tudi sam sem dobil v roke nekaj v tem smislu, ta, tako imenovani Windows Longhorn, vendar to ni današnji Windows Vista, to je le nek na novo načečkani Windows XP, z malenkostno spremembo grafičnega vmesnika, da bi nekako izgledal kot prihajajoči Windows Vista, dodali so še nekatere "hotfix-e", nekaj neuporabnih novih aplikacij, in tako naprej, poimenovali so ga Windows Longhorn in ne Windows Vista, ker je baziral na Windows XP-ju, Vista pa naj bi bila na popolnoma novi bazi.
Zatorej Vindows Vista, takšna kot je danes je torej uradno izšlja, tako kot piše v tistem linku wikipedije, januarja 2007, vse prej je samo nek povod v Visto, razen če ni piratsko pobrana z drugih virov, zaradi možnih piratov v razvojnem krogu Windows Viste, a to spet, kot piše tam, ne more biti več kot leto in 3, 4 mesece nazaj.
Se mi pa ne da več ukvarjati s tem, zato ne bom več komentiral.
Objavljeno 12 januar 2008 - 16:01
majaron, kot prvo, niti pod razno se mi ne da brati vsega tistega, kar me ne zanima, kot drugo sem prebral dovolj tam, da vem približno, za kaj se gre.
To kar si ti baje imel Visto že dve leti nazaj, to ni Windows Vista, tudi sam sem dobil v roke nekaj v tem smislu, ta, tako imenovani Windows Longhorn, vendar to ni današnji Windows Vista, to je le nek na novo načečkani Windows XP, z malenkostno spremembo grafičnega vmesnika, da bi nekako izgledal kot prihajajoči Windows Vista, dodali so še nekatere "hotfix-e", nekaj neuporabnih novih aplikacij, in tako naprej, poimenovali so ga Windows Longhorn in ne Windows Vista, ker je baziral na Windows XP-ju, Vista pa naj bi bila na popolnoma novi bazi.
Zatorej Vindows Vista, takšna kot je danes je torej uradno izšlja, tako kot piše v tistem linku wikipedije, januarja 2007, vse prej je samo nek povod v Visto, razen če ni piratsko pobrana z drugih virov, zaradi možnih piratov v razvojnem krogu Windows Viste, a to spet, kot piše tam, ne more biti več kot leto in 3, 4 mesece nazaj.
Se mi pa ne da več ukvarjati s tem, zato ne bom več komentiral.
lepo sm se nasmeju
Dodaj odgovor
1 član(ov) bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov